Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:25, 18 lip 2020

Najpierw muszę sprawdzić bo on na terenie co był zalany więc raczej miał za mokro niż za sucho.
Katte 09:04, 19 lip 2020

U mnie nornice to też zmora , w tamtym roku wyjadały mi liatry ;-(
W tym roku ryją w nowej rabacie , mam też problem z pędrakami może dlatego też są tak aktywne .
CHodzę podlewam i udeptują kolejne korytarze pod kwiatami zanim padną ;-(

Roślin masz moc ! Jeszcze dużo przed mną kupowania , mnożenia , i dzielenia
basia3012 10:32, 19 lip 2020

Sylwio, dzięki za odwiedziny u mnie.
Wspomniałaś tam o miksturze czosnkowo nadmanganianowej na choroby powojników. Jak robi się taką miksturę i czy teraz latem można ją stosować? Czy podlewa się nią czy może opryskuje?
Mam tych powojników trochę i zastanawiałam się czy profilaktycznie nie zastosować nadmanganianu potasu ale nie zastosowałam. Na razie jest OK ale pewnie na wszelki wypadek dobrze jest coś takiego zastosować.
basia3012 10:38, 19 lip 2020

Sylwio, rośliny po tym zalaniu pięknie rosną. Bujnie i soczyście wyglądają. Na zdjęciach ogród po prostu kipi kolorami i zielenią. Lubię taki busz.
sylwia_slomc... 11:52, 19 lip 2020

Katte napisał(a)
U mnie nornice to też zmora , w tamtym roku wyjadały mi liatry ;-(
W tym roku ryją w nowej rabacie , mam też problem z pędrakami może dlatego też są tak aktywne .
CHodzę podlewam i udeptują kolejne korytarze pod kwiatami zanim padną ;-(

Roślin masz moc ! Jeszcze dużo przed mną kupowania , mnożenia , i dzielenia

Nornice to zmora każdego ogrodnika
Każdy kiedyś zaczynał swoją drogę ogrodową, ale to cieszy i daje wile satysfakcji, sprawia, że świat wokół nas piękniejeJa na początku każdą roślinkę dzieliłam od razu na ile się dało
sylwia_slomc... 11:57, 19 lip 2020

basia3012 napisał(a)
Sylwio, dzięki za odwiedziny u mnie.
Wspomniałaś tam o miksturze czosnkowo nadmanganianowej na choroby powojników. Jak robi się taką miksturę i czy teraz latem można ją stosować? Czy podlewa się nią czy może opryskuje?
Mam tych powojników trochę i zastanawiałam się czy profilaktycznie nie zastosować nadmanganianu potasu ale nie zastosowałam. Na razie jest OK ale pewnie na wszelki wypadek dobrze jest coś takiego zastosować.

Basiu ja robię troszkę inaczej niż Mazan podawał bo się boję tego Jego stężenia. Ja miksuje główkę czosnku w litrze wody, do tego wrzucam tabletkę nadmanganianu potasu lub sypie jak mam w proszku i z reguły rozcieńczam to na dwie trzy konewki wody , zlewam ziemie dookoła powojników każdemu trochę jak ma padać by od razu w głąb ziemi poszło. Robię tak by woda po rozcieńczeniu mikstury była lekko różowa, nie fioletowa i podlewam wiosną jak widzę, że powojniki zaczynają startować, przeważnie końcem marca.
sylwia_slomc... 11:59, 19 lip 2020

basia3012 napisał(a)
Sylwio, rośliny po tym zalaniu pięknie rosną. Bujnie i soczyście wyglądają. Na zdjęciach ogród po prostu kipi kolorami i zielenią. Lubię taki busz.

Basiu nie wszędzie było zalane, bujność to zasługa obfitych deszczy i gnojówki z pokrzyw i obornika końskiegoWiosną dawałam też ciut Yara mila complex i obornika granulowanego.
Dorota123 21:12, 19 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kwitnie smotrawa też od Agani

w podwórku klimat robi się już zupełnie inny drzewa rosną i mimo, ze owocowych zdecydowanie ubyło to fajnie jest

Ślicznie w podwórku, jak sobie przypomnę Twoje początki to mój podziw dla tego co stworzyliście wzrasta o kolejne 100%
Napia 21:31, 19 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Drzewa i krzewy zaczynają wyraźnie otulać ogród I dzielić na części

/quote]

Bardzo ładny widoczek
sylwia_slomc... 21:49, 19 lip 2020

Dorota123 napisał(a)
Ślicznie w podwórku, jak sobie przypomnę Twoje początki to mój podziw dla tego co stworzyliście wzrasta o kolejne 100%

Dziękuję Dorotko Podwórko mocno się zmieniło przez te 6 lat