Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:03, 12 lut 2021

antracyt napisał(a)
U mnie kosy i szczygły widuję za płotem. Do karmników w ogrodzie w tym roku nie zaglądają. Płatkami owsianymi wysypanymi na ziemię dokarmiam wygłodniałe dzierlatki.

W tym roku w zimie szczygły jeszcze nie przyleciały do nas, ale było całe stadko na jesieni wrócą pewnie znowu A wiesz, ze szczygieł hodowlany taki do woliery kosztuje od 500-2500zł za sztukę? JA zdębiałam jak zobaczyłam taką cenę
sylwia_slomc... 09:04, 12 lut 2021

Roocika napisał(a)
Sylwia u Ciebie to dopiero mnogość ptaków i innych zwierząt.
U nas widuję głównie sikorki i jakieś ptaki podobne do wróbli ale z takim czarnym kapturkiem, mieszka u nas też para zwykłych dzięciołów. Mamy też sroki, które przeganiają mniejsze ptaki z karmnika.
U was zupełnie inna aura, u nas słońce, mróz i śnieg

Te z kapturkiem na główce to mazurki U nas dzisiaj podobnie jak wczoraj tylko jeszcze mroźniej, nadal wieje
antracyt 10:28, 12 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

W tym roku w zimie szczygły jeszcze nie przyleciały do nas, ale było całe stadko na jesieni wrócą pewnie znowu A wiesz, ze szczygieł hodowlany taki do woliery kosztuje od 500-2500zł za sztukę? JA zdębiałam jak zobaczyłam taką cenę

Hodowlany, tzn urodzony w niewoli czy jakiś zmodyfikowany(rasowy)? Cena kosmiczna.
Prawdę mówiąc mam spory problem z ptakami latającymi w niewoli. Grzebiące, kojarzą mi się z kurami, które nie potrzebują dużo przestrzeni do życia, ale latających jakoś mi szkoda. Takie np kanarki w mieszkaniach... może się nie znam.
mirkaka 11:40, 12 lut 2021

U mnie ptaki dokarmiam słonecznikiem, sikorki jedzą z karmnika a pod nim zięby, kosy sójki ale i jeden szczygieł się stołuje. Piękny to ptak, kolorowy, jak z bajki
Waclaw 17:05, 12 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hura!!! udało mi się dzisiaj aparatem dopaść rudzika
I to z bliska

Piękny rudzik
sylwia_slomc... 17:16, 12 lut 2021

antracyt napisał(a)

Hodowlany, tzn urodzony w niewoli czy jakiś zmodyfikowany(rasowy)? Cena kosmiczna.
Prawdę mówiąc mam spory problem z ptakami latającymi w niewoli. Grzebiące, kojarzą mi się z kurami, które nie potrzebują dużo przestrzeni do życia, ale latających jakoś mi szkoda. Takie np kanarki w mieszkaniach... może się nie znam.

Taki wyhodowany w niewoli ma taką cenę. Mnie też żal tych maluchów latających uwięzionych w ciasnych klatkach
sylwia_slomc... 17:17, 12 lut 2021

mirkaka napisał(a)
U mnie ptaki dokarmiam słonecznikiem, sikorki jedzą z karmnika a pod nim zięby, kosy sójki ale i jeden szczygieł się stołuje. Piękny to ptak, kolorowy, jak z bajki

Szczygły są śliczne
sylwia_slomc... 17:18, 12 lut 2021

Waclaw napisał(a)

Piękny rudzik

Wdzięczny ptaszek dzisiaj też był
sylwia_slomc... 17:51, 12 lut 2021

Obfite opady śniegu zmusiły nas do czasowego zaślepienia otworów okiennych

nie dało się robić na zewnątrz wiec tylko w składziku rozłożyłam wykładzinę podłogową by zabezpieczyć wysuszone już deski

jeszcze nie przybita bo zimna, jak się ociepli i ułoży to przymocujemy

a potem było szklenie szybami z odzysku z akwarium, nie są idealne, ale je miałam więc szkoda było wydawać kasę na coś co jest...
sylwia_slomc... 17:55, 12 lut 2021

Przy tych oknach to miałam straszne nerwy bo robota nie szła tak jak chciałam ...... dużo by opowiadaćIdealnie nie wyszło, ale lepsze to niż szmata

zwłaszcza, że materiały na okna w zasadzie z odzysku

drugie dopiero dziś szkliłam z synem, bo samemu ciężko....