Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

eda 09:55, 09 kwi 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Po całym ogrodzie ponasadzałam, jak porosną duże będę przechodzić pod magnoliami bo inaczej się nie da

Haa będzie gaj magnoliowy
sylwia_slomc... 13:20, 09 kwi 2021

Na to liczę
sylwia_slomc... 20:33, 09 kwi 2021

Mam nową ładowarkę Dziś przyszła

Pogoda piękna tylko ten wiatr....
ale i tak dzień wyciśnięty jak cytryna
Wycięte praktycznie wszystkie miscanty, na jutro zostały giganteusy, ale to już Emuś będzie kosą spalinową, a ja będę trzymać. Dziś On trzymał, a ja "leciałam" z elektrycznymi do żywopłotów.
Zostało jeszcze kilka rozplenic, ale za to połowa hortensji na dużym ogrodzie ogolona, reszta jutro
W łące posadzone wiadro pierwiosnków lekarskich od mamy i wiadro moich własnych liliowców tych pomarańczowo rudych co mam całą rabatę, wylazły do trawnika z rabaty to poszły w łąkę tam też sobie dadzą radęChoć na kwitnienie pewnie poczekać przyjdzie ze dwa sezony aż karpy zrobią.

Przy okazji zobaczyłam, że wychodzą w łące łubiny, dzika marchew i czosnki purple sensation, a za moment zakwitną tam żonkile choć coś zjadło jednemu pączek.
Już wiem, że dosadzę za rok czosnków tej odmiany dużo i to w rabaty jak i łąkę.

Podlane roślinki w warzywniku, może zdążę jutro coś wysiać z warzyw....czas najwyższy...
Alija 21:17, 09 kwi 2021

Wiosna u ciebie taka szybka, jak TY. Wszystko rośnie, jak ma drożdżach, kwitnie pięknie. Czym ty karmisz te ciemierniki, że rosną i kwitną, jak szalone. Nawet magnolie już pokazują kwiaty. Pięknie!
hankaandrus_44 21:33, 09 kwi 2021

Ja myślę, że dodatek trocin do Twego wyposzczonego pola zrobił dobrą robotę, No i już przyuważyłam, gdzie u mnie w parku tną stare lipy. Jutro po południu, wybiorę się z workiem na łowy. Swoim ciemiernikom też podsypię i podkarmię, bo siewek białych mam kilka, ale jakieś mizerne po zimie, muszę im lepsze łóżeczko wymościć.

Twoje ptactwo podziwiam, i zastanawiam się jak Ty z tym zwierzyńcem dajesz radę
Niech ta kwoczka wysiedzi do końca przez te trzy tygodnie, pozdrowienia zostawiam dla rodziny.
Waclaw 21:40, 09 kwi 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wacław bo to cesarskie korony, ona zaraz zakwitną, a Ty masz tą perską, te to u mnie jeszcze pod ziemią

Mam te i te.
Szachownice perskie rzeczywiście wysokie. Korony cesarskie mam mniejsze niż u Ciebie ale za kilka dni nadgonią. Ciepła im brakuje. Jeśli uda mi się rozmnożyć to chciałbym pomieszać obie rośliny. Widziałem taki ogromny klomb w Keukenhof i zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Tu co prawda korony z tulipanami

ale zapewniam, że żółte korony z ciemnymi szachownicami też pięknie wyglądały. Nie mogę znaleźć zdjęcia.
hankaandrus_44 21:46, 09 kwi 2021

Wacku, piękne to zdjęcie. Szkoda, że u siebie trudno o taki efekt, bo po kwitnieniu, trzeba z tej grządki z cebulami uciekać, jeszcze tulipany, da rade, ale szachownice lubią raczej przeczekać lato w gruncie.

Zazdroszczę, że widziałeś to cudo na własne oczy.
kasiek 21:50, 09 kwi 2021

Wacław dokładam foty z szachownicami, to miejsce to czysta poezja

Waclaw 10:06, 10 kwi 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Wacku, piękne to zdjęcie. Szkoda, że u siebie trudno o taki efekt, bo po kwitnieniu, trzeba z tej grządki z cebulami uciekać, jeszcze tulipany, da rade, ale szachownice lubią raczej przeczekać lato w gruncie.

Zazdroszczę, że widziałeś to cudo na własne oczy.

Tak, Haniu.
Uwielbiam cebulowe. Co roku zastanawiam się czy nie posadzić podobnej kompozycji ( bo tak mistrzowskiej jw nie potrafię)ale widok liści po kwitnieniu mnie zniechęca. Musiałbym tak jak w Keukenhof traktować je jako jednoroczne a na to mnie nie stać.
Pozostaje sadzenie w donicach ( co czynię)
Do tego ogrodu naprawdę warto pojechać. Mimo trudów podróży byłem dwa razy i dwukrotnie wróciłem jak zaczarowany.
sylwia_slomc... 10:15, 10 kwi 2021

Alija napisał(a)
Wiosna u ciebie taka szybka, jak TY. Wszystko rośnie, jak ma drożdżach, kwitnie pięknie. Czym ty karmisz te ciemierniki, że rosną i kwitną, jak szalone. Nawet magnolie już pokazują kwiaty. Pięknie!

Alu już w poprzednich postach napisałam co im dajęCzy szybka....mam wrażenie z roku na rok wolniejsza