Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:47, 04 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)
Uwielbiam u ciebie spacerowac.Te rusztowania w warzywniku to na ogrodki czy groszek?

Cudne ptactwo u ciebie

Te niskie pionowe na groszku te pochylone wysokie na ogórki, ale ogórki w tym roku strajkują bo zimno im.
sylwia_slomc... 09:48, 04 cze 2021

Urszulla napisał(a)

Sylwia,w tym roku tak jest przez te deszcze, chwasty nas wyprzedzają. Ale trud pracy plus obrzeża i koszenie to efekt niesamowity.

Dzięki Ula, zajęło mi to cały tydzień po 6-7 godzin dziennie, jak wracałam do domu to już bez sił, dobrze, ze dzień teraz długi
sylwia_slomc... 09:56, 04 cze 2021

vita napisał(a)
Sylwia, podziwiam Waszą nieustającą energię i efekty pracy. Wszystko zachwyca, warzywnik (na czas obsadzony, a trudno w tym roku było), nowe obrzeża, tylee rabat z bylinami, jeszcze nad łąką pracujesz? Co tam zaplanowałaś? Języczki mam w takim samym stanie! Na nich mi specjalnie nie zależy, ale modraka stale wieczorem lub rano przeczesuję na obecność pomrowów. Nikt nie uwierzy jak powiem, że jednego razu zebrałam 56 sztuk!
Hm...a magnolia na środku ścieżki to przypadek, czy tak ma rosnąc?
Cudowne powojniki górskie

Ja uwierzę bo mam ich ogromne ilości u siebie. Lista roślin w łące dłuuuuuga, w maju ja wrzucałam na wątku, a w łące wcale tego na razie nie widać, stale jeszcze nadwyżki rabatowe tam wysadzam. Wyszłam z założenia, ze trawy już mam i rosną rodzime, nawet teraz kwitną to podosadzam do tego co jest by mieć coś co będzie pomiędzy łąka naturalna, a nasadzeniami preriowymi. Z dosiewek nic nie wychodziło bo suche wiosny były to w tym sezonie wykorzystuje wilgoć i dosadzam co mogę. zrobiłam sobie listę roślin przez zimę na podstawie filmów z Hummelo, Jacoubstin, Lurie Garden itp. i co miałam w rabatach to dosadziłam, ale jeszcze dokupić muszę

Jak magnolie sadziłam to ścieżka była szeroka Zwęziło się, ale magnolia zostanie będę ją wyprowadzać do góry i przechodzić będziemy pod nią Taki mam plan
sylwia_slomc... 09:57, 04 cze 2021

anabuko1 napisał(a)

No cudny ten powojnik. I jak bogato ukwiecony
Oj zarażasz. I znowu jakieś będę szukać

Obrodziły w kwiaty w tym roku
Agatorek 19:28, 04 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak magnolie sadziłam to ścieżka była szeroka Zwęziło się, ale magnolia zostanie będę ją wyprowadzać do góry i przechodzić będziemy pod nią Taki mam plan

Super pomysł
sylwia_slomc... 22:22, 04 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Super pomysł

Pytanie czy to się powiedzie
Alija 00:26, 05 cze 2021

Którejś obiecałam nazwę sprawdzić

Ten różowy to clematis Asao

Ten clematis Asao przecudnej urody!
Martka 00:36, 05 cze 2021

To może zostawa? Choc pewnie do reszty Ci nie pasuje....ale hakone to też trawy

Sylwia, na razie zostawiam, bo nie mam czasu tym się zająć i jest bardzo ładnie. Wystarczy nie kosić i natura pokazuje więcej niż można się spodziewać  tak jak zaskakujące są dla mnie Danusi romby w trawniku. Choć oczywiście tu nie ma porównań z moim przed ogródkiem żadnych
sylwia_slomc... 03:20, 05 cze 2021

Alija napisał(a)

Ten clematis Asao przecudnej urody!

Ha kwitnie już ten drugi, bezimienny bo tabliczkę powódź zabrała, jest biały i cudny jeszcze większe kwiaty ma
sylwia_slomc... 03:23, 05 cze 2021

Martka napisał(a)

Sylwia, na razie zostawiam, bo nie mam czasu tym się zająć i jest bardzo ładnie. Wystarczy nie kosić i natura pokazuje więcej niż można się spodziewać  tak jak zaskakujące są dla mnie Danusi romby w trawniku. Choć oczywiście tu nie ma porównań z moim przed ogródkiem żadnych

Miałam kiedyś takie u nas kwadraty w trawniku nie koszone, fajne były do momentu jak wyrosły wysoko i po ulewie położyły się jak zborze po burzy, po skoszeniu wyglądało koszmarnie. Mam nadzieje, że u Danusi się uda plan na te kwadraty i tak nie będzie.