Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:09, 05 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Bardzo mi przykro .

Sebek 23:20, 05 cze 2021

Przykro mi bardzo
kasiek 23:36, 05 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

rowem przyszła fala, a przed falą grad. W chwili obecnej praktycznie nie mam ogrodu
O ironio miałam do Ciebie dzwonić żeby się umówić na kolejną niedzielę.....

Jak rowem to dokąd doszła? Bo o ile pamietam w zeszłym roku szła polem i wdarła się w połowie ogrodu. A jek doszła do warzywnikowych donic? wdarła się od spodu? Najważniejsze że ptaki nie ucierpiały, czyli mimo że chatkę zalało to wolierę nie? T dokąd doszła woda na głównym ogrodzie?
Masz racje że grad da się przezyć, w końcu rośliny szybko by sie podniosły, muł jest żyzny, zakwitły by później te co nie zdążyły. Najgorsza ta breja - zwłaszcza piana bo nie wiadomo co to za syf.

Dziś będzie najciężej, ale Ty czołg jesteś, i wiesz że w życiu nie ma lekko. Daj sobie trochę czasu, pamiętaj że jesteśmy tu z Tobą....
Anusia 23:57, 05 cze 2021

Sylwia brakuje slow. Wspolczuje bardzo. Dopiero co ogladalam piekna relacje u Ciebie a tu takie wiadomosci.
nyna76 00:21, 06 cze 2021

Sylwio, mam nadzieję że po prostu stanie się cud który wszystko Wam wynagrodzi.

Zawsze podziwiałam Waszą ciężką pracę na tak dużym terenie, ale masz rację ile razy można przeżywać ten sam koszmar?

Ubezpieczenie to przecież nie wszystko. Czy nie można tego rowu poprowadzić sztucznie gdzie indziej? Rurami ?
anpi 00:48, 06 cze 2021

O rany! Sylwia! To nie możliwe...Dlaczego los tak doświadcza?
Nie zdążyłam zostawić kolejnych zachwytów...a tu taka masakra!
Przytulam mocno!!!
sylwia_slomc... 01:57, 06 cze 2021

Sebek napisał(a)
Przykro mi bardzo

Nam też
sylwia_slomc... 02:01, 06 cze 2021

kasiek napisał(a)

Jak rowem to dokąd doszła? Bo o ile pamietam w zeszłym roku szła polem i wdarła się w połowie ogrodu. A jek doszła do warzywnikowych donic? wdarła się od spodu? Najważniejsze że ptaki nie ucierpiały, czyli mimo że chatkę zalało to wolierę nie? T dokąd doszła woda na głównym ogrodzie?
Masz racje że grad da się przezyć, w końcu rośliny szybko by sie podniosły, muł jest żyzny, zakwitły by później te co nie zdążyły. Najgorsza ta breja - zwłaszcza piana bo nie wiadomo co to za syf.

Dziś będzie najciężej, ale Ty czołg jesteś, i wiesz że w życiu nie ma lekko. Daj sobie trochę czasu, pamiętaj że jesteśmy tu z Tobą....

Kasiu zniszczenia gradowe w całym ogrodzie, mułem zalane od gospody do połowy warzywnika i do rabaty liliowcowej. Woda odpłynęła do Ropotka i Wisły. Ten muł nie jest żyzny to glina, opryski roundopu i nawozy sztuczne....taki koncentrat ze wszystkich pól spłukany, a roundapem pryskali pola w tym tygodniu, nie wiem co będzie z zalanymi roślinami.
sylwia_slomc... 02:02, 06 cze 2021

Anusia napisał(a)
Sylwia brakuje slow. Wspolczuje bardzo. Dopiero co ogladalam piekna relacje u Ciebie a tu takie wiadomosci.

Jeszcze wczoraj było pięknie i wreszcie plewienie skończyłam bylinówek.
Teraz mam wrażenie, że nie było sensu nawet plewić.
sylwia_slomc... 02:06, 06 cze 2021

nyna76 napisał(a)
Sylwio, mam nadzieję że po prostu stanie się cud który wszystko Wam wynagrodzi.

Zawsze podziwiałam Waszą ciężką pracę na tak dużym terenie, ale masz rację ile razy można przeżywać ten sam koszmar?

Ubezpieczenie to przecież nie wszystko. Czy nie można tego rowu poprowadzić sztucznie gdzie indziej? Rurami ?

Nie można Dokoła pagórki, woda zawsze płynie najniższym miejscem. Wszystkie najniższe miejsca w naszej gminie zostały zalane mułem i wszystkie rowy wylały. Rolnicy stracili wszystkie uprawy jeśli nie od gradu to pod mułem. O ironio Oni się wcześniej pozbierają niż my. Obeschnie uprawią pola posieją lub obsadza od nowa i gotowe. U nas się tak nie da.