Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:56, 15 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Ona nie jest cudna, ona jest przecudowna

Widać, że jeden kwiatuszek od gradu oberwał w pączku bo uszkodzony, ale i tak się cieszę z niej jak dziecko, to jej pierwsze kwitnienie u mnie
sylwia_slomc... 23:00, 15 cze 2021

Urszulla napisał(a)
Ale szok jak Wy dajecie radę!

Ula nie dajemy, wszystko nas boli i dosłownie zmuszamy się by tam iść, ten widok człowieka odrzuca. Gdyby kur nie było i babci to bym chyba nie dała rady iść i patrzeć na to co zostało z jednej trzeciej ogrodu Ale co mam zrobić, muszę to idę, a jak już jestem to zawsze coś zrobię bo inaczej nie potrafię. Oplewiliśmy rabatę z ognikiem i bażantem i nad wiatrakiem do tamaryszka, trzeba by sie prać za lewą stronę, wrzosowisko i strumień i nową cześć żyrafowej, ale nie ma sił i nie ma kiedy.
Basieksp 23:39, 15 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja krzewuszkom co roku w marcu wycinam przy ziemi gałęzie na których kwitły w ubiegłym sezonie, to łatwe bo z reguły nasienniki mają, a nie ma jeszcze liści więc widać co ciąć. W tym roku na dużym ogrodzie to będzie najokazalsza róża....
no może jeszcze pomarszczone bo też się szybko zebrały po gradzie z drugimi kwiatami
pierwszych miały masę

miałam robić do słoików, nie zdążyłam, a teraz już nie będzie czasu...

praktycznie żywopłotem z tych róż i drzewami kończy się nasz ogród

Mam podobną różę, mówię na nią dzika róża, bardzo ją lubię, bo pachnie mocno i jest niezawodna, ale moja chyba trochę bardziej pełna, a co z niej robisz w słoikach ?
Waclaw 08:39, 16 cze 2021

Dzięki Waszej pracy ogród się odradza.
Podziwiam
vita 10:17, 16 cze 2021

Jest mi bardzo smutno, serce mi się kraje oglądając fotki.
A tu nawet nie można się oderwać na chwilę, bo dobrze by Wam to zrobiło
Łąka z Twoją pomocą pięknieje
sylwia_slomc... 10:48, 16 cze 2021

Basieksp napisał(a)

Mam podobną różę, mówię na nią dzika róża, bardzo ją lubię, bo pachnie mocno i jest niezawodna, ale moja chyba trochę bardziej pełna, a co z niej robisz w słoikach ?

Mam pełne i puste, to róża pomarszczona, z jej płatków ucierając z cukrem robi się marmoladkę do pączków Pączki z różą to z niej
sylwia_slomc... 10:52, 16 cze 2021

Waclaw napisał(a)
Dzięki Waszej pracy ogród się odradza.
Podziwiam

Oj do odrodzenia to mu bardzo daleko, ale ponownie musimy poskładać jak rozsypane klocki czy posklejać jak stłuczone szkło, człowiek ma świadomość, że może się stłuc od nowa i że już nigdy równie mocne nie będzie, ale usiłuje.
Zamówiliśmy koparkę do pomocy, nie wiem jak się uda manewrować nią, sajgon [pewnie będzie jeszcze większy, ale musimy od nowa teren uformować....na jak długo nie wiem....może na tydzień, a może na 10 lat.....
Basieksp 10:56, 16 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam pełne i puste, to róża pomarszczona, z jej płatków ucierając z cukrem robi się marmoladkę do pączków Pączki z różą to z niej[/quot

Może coś utrę, poszukam sobie jakiś przepis i zobaczę
sylwia_slomc... 11:00, 16 cze 2021

vita napisał(a)
Jest mi bardzo smutno, serce mi się kraje oglądając fotki.
A tu nawet nie można się oderwać na chwilę, bo dobrze by Wam to zrobiło
Łąka z Twoją pomocą pięknieje

Mnie się chce płakać ile razy widzę i czuję jak by mi na plecy włożono potężny ciężar...

Musimy rozluźnić ten muł, jego strukturę....tyle kompostu w warzywniku zmarnowane, zamulone, żal mi tej pracy, którą włożyliśmy, a efekt zmarnowany, w łące też....na ten sezon same trawy zostały..., ktoś jak będzie oglądał pomyśli, że tak było, a to trzy miesiące mojego dłubania w tej ziemi by rośliny posadzić i dwa jesienią... 7 lat walki o łąke marzeń,a stale kłody pod nogi, najpierw babcia, potem susze, teraz grad....
galgAsia 11:09, 16 cze 2021

Sylwia... Znowu... Boszszsz, nie wiem, jak Wy to wszystko znosicie i się podnosicie... To naprawdę ponad ludzkie siły...
Ściskam Cię i trzymam kciuki, żebyście mieli choć trochę oddechu od tych kataklizmów...