Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:20, 13 lip 2021

gogo napisał(a)
Sylwia, zeberki przepiękne, zakochałam się w tych pomarańczowych dzióbkach

A łąka jest super, pozytywnie zazdroszczę, bo chciałabym taką mieć.
Masz rację, nasze rodzime trawy są cudne
Mam taką, przywędrowała w ubiegłym roku, to stokłosa jednoroczna.
Miałam jedno źdźbło, a teraz mam jej duuużo

Tak te rodzime trawy są ekspansywne, ale np. ice dance też jestI choć te nasze z liści średnio ciekawe to kłosy mają tak różnorodne, ogromne bogactwo form.
sylwia_slomc... 10:23, 13 lip 2021

Mgduska napisał(a)
Łąka jest przepiękna, ile w niej gatunków! Takie łąki to dopiero potrafią dużo wody zatrzymać, szkoda, że chociaż w połowie pól nie utrzymuje się łąk...
Bardzo mi się podoba, że potrafisz docenić jej urok, nie każdy przecież tak ma Ja bym sobie tylko wykosiła ścieżkę wijącą się przez środek, żeby móc swobodnie spacerować. U nas jest bardzo dużo kleszczy, w tym zarażonych, więc trochę unikam łażenia po chaszczach, chociaż je bardzo lubię.

I dają tyle samo tlenu co duże drzewa, oczyszczają powietrze, zatrzymują wodę, są domem i pokarmem dla wielu stworzeń...
Mamy ścieżkę wykoszoną idącą przez brzeziniak, choć u nas kleszczy nie ma bo wokół na polach ciężka chemia stale w ruchu
Yenna 11:27, 13 lip 2021

Chciałam znaleźć najlepsze zdjęcie do cytowania, ale nie umiałam
Piękna, swojska jest ta łąka. A akcenciki robią robotę
Anda 12:05, 13 lip 2021

Jednak naturalność to jest to co lubię najbardziej. Chyba męczą mnie już te rabatowe kompozycje. Łąki i dzikie rodzime rośliny, trawy są takie swobodne, wolne i niewymuszone Pięknie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mirka 12:09, 13 lip 2021

Sylwia odkopałam tak jak radziłaś . Korzonki białe drobne są, robali nie znalazłam em podsypał kompletem .Przycięłam również gałązki może to pobudzi do życia w środku są jasne bez czarnego.
Tylko to bardzo mokre przy korzeniach może mieć wpływ bo ostatnio dużo pada. Ale inne drzewa są Ok .
Kasia1980 13:01, 13 lip 2021

chyba każdy ma ochotę pójść tą ścieżka. Sama Natura.
Kawa 13:03, 13 lip 2021

Sylwia
co deszcz to myślę o Was
zresztą to nie deszcz tylko nawałnice
nowosądeckie też pływa
nie do opanowania ten żywioł
a tera znowu mają być upały i późńiej pewnie znowu pierdyknie...

łąki cudne i ptaszki
Larę wymiziaj bidulka się nacierpiała..
Mgduska 13:09, 13 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak te rodzime trawy są ekspansywne, ale np. ice dance też jestI choć te nasze z liści średnio ciekawe to kłosy mają tak różnorodne, ogromne bogactwo form.

Ja ostatnio często chodzę po lasach i powiem Ci, że jest mnóstwo traw pięknych z liści - kosmatki i inne sity.
Mam jedną, chyba jakiś trzcinnik, w której po paru latach pojawił się krzaczek jagodowy W lesie, w zależności od warunków, potrafią stworzyć piękne kępy, czego może w łące nie byłoby widać, ze względu na konkurencję.
Mgduska 13:11, 13 lip 2021

Anda napisał(a)
Jednak naturalność to jest to co lubię najbardziej. Chyba męczą mnie już te rabatowe kompozycje. Łąki i dzikie rodzime rośliny, trawy są takie swobodne, wolne i niewymuszone Pięknie.

Basieksp 13:29, 13 lip 2021

Piękna ta łąka wyobrażam sobie jak świerszcze na niej słychać