Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:14, 10 mar 2019

abiko napisał(a)
Jakbyś wawrzynka widziała gdzieś białego to weź i dla mnie. Gdzieś go wcisnę, bo zapach ma obłędny.

Masz zdecydowanie cieplej.. nawet róże większe są niż u mnie.

Poczekaj bo mam jeszcze dwa w innym miejscu i planowałam rozsadzić jeśli oba zimę przetrwały to dam Ci od siebie, na razie jeden cos opieszały jest, ale jesienią żył.
sylwia_slomc... 16:15, 10 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Sylwia dawno mnie tu nie było , ale wiosennie i kolorowo się robi, wszystko szybciej ruszyło.Pozdrawiam.
Jakoś tak Gosiu w tym roku od nas wiosna zaczęła sezon, ale to się zemści jak przymrozki wrócą, o ile wrócą
Czasem wystarczy jedna noc na minusie
sylwia_slomc... 16:16, 10 mar 2019

gosika67 napisał(a)
A skąd kosmos czekoladowy, wysiewałaś?

Z marketu na O..
Kociamama 16:25, 10 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

A zaczynaja w owreczkach rosnąć? bo jak nie to nie ma potrzeby chyba, ze chcesz mieć roślinę wyrośniętą wcześniej. Ja sadziłam bo zaczęły w workach puuszczać, a nie chciałam zmarnować ich

Prawdę mówiąc to specjalnie wybierałam takie, aby minimalnie było widać kiełki. Chciałam mieć pewność, że żyją. Begonie to na pewno na dniach wsadzę w skrzynki. Ale nie wiem co z resztą.
sylwia_slomc... 16:36, 10 mar 2019

Jak rosną i widać kiełki to sadź do doniczek
Kociamama 16:39, 10 mar 2019

Jak rosną i widać kiełki to sadź do doniczek

Jak mus to mus, co zrobić
Hurra, będzie sadzenie
sylwia_slomc... 16:42, 10 mar 2019

Znalazłam dziś szybki sposób na to by ziemia, a w zasadzie podłoże do roślin czyli w durzej mierze torf wysuszony na wiór szybko namoczyć...
Okazało się, że mam ziemiórki w tym podłożu , a że ono zeszłosezonowe to wyschło na wiór. Włożyłam do miski rozdrobniłam na proch zalałam wodą i podłoże na wierzchu woda na dnie, wymieszłam widelcem, wsadziłam w mikrofalę by wybić ziemiórki i 5 minut gotowałam na najwyższych obrotach. W połowie czasu wyjęłam zagrzxebałam widelcem jeszcze raz i na resztę czasu w mikro. Wyjęłam pięknie parującą świetnie napita pulpę, przemieszałam i zostawiłam do ostygniecia przepięknie całą wodę wchłonęła, jest odkażona, mogę siać clematis
sylwia_slomc... 16:45, 10 mar 2019

Kociamama napisał(a)

Jak mus to mus, co zrobić
Hurra, będzie sadzenie

Tylko potem przed wysadzeniem w grunt trzeba wcześniej ciut rosliny do innych temperatur i słońca stopniowo przyzwyczaić
Kociamama 16:45, 10 mar 2019

Znalazłam dziś szybki sposób na to by ziemia, a w zasadzie podłoże do roślin czyli w durzej mierze torf wysuszony na wiór szybko namoczyć...
Okazało się, że mam ziemiórki w tym podłożu , a że ono zeszłosezonowe to wyschło na wiór. Włożyłam do miski rozdrobniłam na proch zalałam wodą i podłoże na wierzchu woda na dnie, wymieszłam widelcem, wsadziłam w mikrofalę by wybić ziemiórki i 5 minut gotowałam na najwyższych obrotach. W połowie czasu wyjęłam zagrzxebałam widelcem jeszcze raz i na resztę czasu w mikro. Wyjęłam pięknie parującą świetnie napita pulpę, przemieszałam i zostawiłam do ostygniecia przepięknie całą wodę wchłonęła, jest odkażona, mogę siać clematis

.... nałożyłam na talerz, udekorowałam... I obiad dla rodziny jak znalazł
sylwia_slomc... 16:49, 10 mar 2019

Dokładnie