Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:19, 30 sie 2021

Fajnie wkomponowane rodki w ogród naturalny, leśny
bardzo mi się podoba takie ich zastosowanie
https://www.youtube.com/watch?v=IBDSW-89TCQ
Rojodziejowa 23:36, 30 sie 2021

Sylwia fajna wycieczka

U nas dziś wysoko rzeki, więc cały dzień tam u Ciebie myślami byłam

No a z Wilkonia ilustracji to mam coś na półce u moich młodych
sylwia_slomc... 23:45, 30 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia fajna wycieczka

U nas dziś wysoko rzeki, więc cały dzień tam u Ciebie myślami byłam

No a z Wilkonia ilustracji to mam coś na półce u moich młodych

Asiu wiem co Tam w Waszych okolicach się dzisiaj działo U nas na razie prócz tego co z nieba nalało to ok, Emuś przekopywał jakieś rowki odprowadzające wodę do rowu przez te muły, ja nie wiem czy w tym tygodniu uda mi się do ogrodu wyrwać choć na chwilkę
Sylvana 00:25, 31 sie 2021

Też byliśmy w ogrodach na Wawelu i chyba te rzeźby najbardziej nam w pamięć zapadły.
Fajna wycieczka.

Pisałaś mi odnośnie mojej nowej rabaty, że liliowce przeżyły u Ciebie podtopienia, więc melduję, że się zastosowałam do porad i nabyłam dziś takowe.
Jak tylko przestanie padać idę ryć...
sylwia_slomc... 10:37, 31 sie 2021

Sylvana napisał(a)
Też byliśmy w ogrodach na Wawelu i chyba te rzeźby najbardziej nam w pamięć zapadły.
Fajna wycieczka.

Pisałaś mi odnośnie mojej nowej rabaty, że liliowce przeżyły u Ciebie podtopienia, więc melduję, że się zastosowałam do porad i nabyłam dziś takowe.
Jak tylko przestanie padać idę ryć...

Moje już trzeci rok zalewane i to nie jeden raz w roku i żyją mimo, że zamulone na pół metra w głąb niektóre. O dziwo nad samym rowem czyli też zalewana i mocno niszczona prądem i badziewiem, które woda nanosi rośnie rudbekia błyskotliwa goldstrum i też sobie radzi, tyle, ze jej szybko woda odpływa, ale muł zostaje i cały syf i ona pod tym a potrafi mimo to spektakl dać, mocna roślina jak do tej pory.
antracyt 11:50, 31 sie 2021

Mgduska napisał(a)
Aaaa, piękne te ogrody - i trafiła Ci się wystawa Wilkonia, mojego ukochanego

A ja z pytaniem - o budleje - na jakiej wysokości je tniesz?

No jak tak można, Wilkoń to mój ukochany, nie Twój

Ja moje budleje tnę na 3-4 oczka od ziemi, no chyba że przemarzły mocniej , to do żywej tkanki. Od kilku lat natomiast obserwuję szpaler budlejowych "drzewek" niedaleko mojej siostry i one w tym czasie ani razu nie były cięte, nie przemarzały, są wyjątkowo okazałe i kwitną na maxa.
Sylvana 14:01, 31 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje już trzeci rok zalewane i to nie jeden raz w roku i żyją mimo, że zamulone na pół metra w głąb niektóre. O dziwo nad samym rowem czyli też zalewana i mocno niszczona prądem i badziewiem, które woda nanosi rośnie rudbekia błyskotliwa goldstrum i też sobie radzi, tyle, ze jej szybko woda odpływa, ale muł zostaje i cały syf i ona pod tym a potrafi mimo to spektakl dać, mocna roślina jak do tej pory.

To super z tą rudbekią, bo ją też tam mam
Agania 14:46, 31 sie 2021

Fiu , fiu ale młody przystojniak
sylwia_slomc... 17:40, 31 sie 2021

antracyt napisał(a)

No jak tak można, Wilkoń to mój ukochany, nie Twój

Ja moje budleje tnę na 3-4 oczka od ziemi, no chyba że przemarzły mocniej , to do żywej tkanki. Od kilku lat natomiast obserwuję szpaler budlejowych "drzewek" niedaleko mojej siostry i one w tym czasie ani razu nie były cięte, nie przemarzały, są wyjątkowo okazałe i kwitną na maxa.

Też widziałam takie budleje w tym roku i szczerze powiem po kilku takich sezonach nie cięcia mają po 4 metry długości gałęzie, ale wyglądają na zaniedbane, trzeba by przynajmniej przekwitłe kwiatostany obcinać, ale i tak dołem się ogołacają, a jak się tnie to zielone od samego dołu. Można ciąć lub nie w zależności kto co potrzebuje, na które piętro ogrodu.
sylwia_slomc... 17:41, 31 sie 2021

Sylvana napisał(a)

To super z tą rudbekią, bo ją też tam mam

To spróbuj rozsadzić, zobaczysz po jednym lub dwóch sezonach może i u Ciebie się sprawdzi