Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:42, 31 sie 2021

Agania napisał(a)
Fiu , fiu ale młody przystojniak

Przystojniak dzisiaj był u fryzjera i jeszcze bardziej przystojny, a na jutro garnitur szykuje, kompletnie inny image
Urszulla 18:10, 31 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przystojniak dzisiaj był u fryzjera i jeszcze bardziej przystojny, a na jutro garnitur szykuje, kompletnie inny image

jakaś motywacja wpadła.

Budleje lubią być solistkami. Też widziałam olbrzymie a swoją podziwiam za tą szybką rehabilitację po przesadzeniu na obrzeże rabaty. Zagęszcza się od dołu nieustająco od lata bo usuwam te ostatnie kwiatostany po przekwitnięciu.

Jeszcze jutro trzeba wytrzymać opady. A potem wszystko szybko zejdzie i słoneczko zawita na cały tydzień.
Mirka 18:35, 31 sie 2021

Sylwia ty masz chyba liliowca Stella De Oro czy dzieliłaś już jak tak to kiedy ?
Czy po podziale długo trzeba na kwiaty czekać?
Agatorek 19:04, 31 sie 2021

Fajna wycieczka!
Świetne te rzeźby . I, tak jak dziewczyny piszą, fajnie by u Ciebie wyglądały .
sylwia_slomc... 20:40, 31 sie 2021

Urszulla napisał(a)

jakaś motywacja wpadła.

Budleje lubią być solistkami. Też widziałam olbrzymie a swoją podziwiam za tą szybką rehabilitację po przesadzeniu na obrzeże rabaty. Zagęszcza się od dołu nieustająco od lata bo usuwam te ostatnie kwiatostany po przekwitnięciu.

Jeszcze jutro trzeba wytrzymać opady. A potem wszystko szybko zejdzie i słoneczko zawita na cały tydzień.

Ula u nas dziś Emuś przed bramą na ścieżkę żwirową do ogniska tu gdzie glicynie koło warzywnika przed aleja klonową, żeby klony ratować kopał dół i 100 wiader wody do rowu wyniósł, tyle napadało, że wszystko pod wodą i w wodzie stoi mimo, że rów jeszcze nie wylał. W tym roku pogoda cały sezon to jakiś dramat.
sylwia_slomc... 20:50, 31 sie 2021

Mirka napisał(a)
Sylwia ty masz chyba liliowca Stella De Oro czy dzieliłaś już jak tak to kiedy ?
Czy po podziale długo trzeba na kwiaty czekać?

Stella de Oro nie mam, dopiero planuję mieć jak zrobimy donice i oczko od nowa.
ale mogę Ci powiedzieć jak i kiedy dzielę pozostałe. Dzielę albo wiosną jak pokazują młode zielone przyrosty, wtedy jest najłatwiej bo liście nie przeszkadzają i jest szansa jeśli sadzonka ma dwie trzy rośliny w sobie na kwiaty w tym samym roku. Lub końcem sierpnia początkiem września po częściowym skróceniu liści. Ja nigdy nie wykopuje całej rośliny tylko pomiędzy liśćmi odcinam łopata i wykopuje tylko to odcięte. Fajnie jak się uda wyjąc z bulwami korzenie bo wtedy sadzonka mocniejsza, ale w tym sezonie pobierałam sadzonki z tych moich zalanych mułem nad rowem. Mułu 30-40 cm powyżej miejsca sadzenia, trudno było wyjąć z bulwą cokolwiek, ale jeśli tylko miał choć odrobinę korzonka cienkiego to sadziłam w ziemię i jak na razie wszystkie żyją, a te co szły do Pawła to nawet po dwóch tygodniach zaczęły wypuszczać młode listki czyli powinno być dobrze Do zimy jeszcze dużo czasu zdążą się ukorzenić Generalnie z moich obserwacji liliowce nim kwitną potrzebują zbudować kępkę przynajmniej z dwóch trzech roślin. O dziwo więcej potrzebują te o drobnych wąskich listkach i drobniejszych kwiatach niż te wielkokwiatowe lub pełne.
sylwia_slomc... 20:51, 31 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Fajna wycieczka!
Świetne te rzeźby . I, tak jak dziewczyny piszą, fajnie by u Ciebie wyglądały .

Czasem trzeba uciec od codzienności Lubię drewniane rzeźby od zawsze
sylwia_slomc... 22:35, 31 sie 2021

Zachwycił mnie ogród na wyspie i bylinowy, ale również cześć leśna no i brzezina
Jak w krainie baśni
https://www.youtube.com/watch?v=pwqqWoB30CE
i te same miejsca latem
zupełnie inaczej
https://www.youtube.com/watch?v=i9wlq-F8bUw
BKosimkArt 22:39, 31 sie 2021

Oo już cebule się pojawiły, odkąd nie włóczymy się po marketach to nawet nienwiem co w sklepach dają... ale zamówiłam chociaż.
Fajna wycieczka, byłam w Krakowie nie raz ale tam nie dotarłam.
sylwia_slomc... 15:20, 01 wrz 2021

BKosimkArt napisał(a)
Oo już cebule się pojawiły, odkąd nie włóczymy się po marketach to nawet nienwiem co w sklepach dają... ale zamówiłam chociaż.
Fajna wycieczka, byłam w Krakowie nie raz ale tam nie dotarłam.

Basiu w sklepach na razie wybór nijaki, mało do wyboru i drogo jak nie wiem co. Jak tak porównam ceny tego co w sklepach z tym co zamówiłam to taniej mi wychodzi zamówione. Jedynie w B się opłaciło, ale wybór u nas był malutki.