Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:43, 10 paź 2021

Alija napisał(a)

Sylwia, kolorowa, słoneczna jesień w Twoim ogrodzie, przepiękne obrazy.

Alu jesień się nakręca kolorami teraz, a słonko je podbija. Dwie ostatnie noce z mrozem to kolorów szybko przybywa.
sylwia_slomc... 18:49, 10 paź 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, ja jak po ogień (bo roboty w czorty nieogrodowej) wpadam z 2 pytaniami.

1. Jak rozpoznać siewki rozplenicy? Mam takich parę pod moimi i dumam, czy to przypadkiem nie siewki.

Może masz jakieś fotki takich bobasow?

2. Czy można przesadzać takie ścięte mrozem hosty?

1. Siewki rozplenic u nasady nad ziemią mają takie spłaszczenia jak dorosłe źdźbła tylko mniejsze. Jeśli spłaszczeń po wyrwaniu nie ma nad korzeniem to na pewno nie rozplenice. Jeśli Ci się wysiały w zeszłym sezonie to już powinny byc całkiem spore te siewki. Z wysiewu tegorocznego trzeba szukać nie wcześniej jak w czerwcu lipcu, wtedy łatwo rozpoznać czy to one czy nie.

2. Ja bym już hostom które poszły spać dała spokój i dopiero wiosną jak zobaczysz, że idą kły przenosiła. Chyba, że sytuacja Cię zmusza już to z dużą bryłą ziemi przenosić by nie odczuły tych przenosin wcale, wtedy się uda bo ziemia jeszcze cieplutka w środku i wilgotna.
sylwia_slomc... 18:49, 10 paź 2021

Urszulla napisał(a)

Taki promyczek
Rojodziejowa 18:56, 10 paź 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

1. Siewki rozplenic u nasady nad ziemią mają takie spłaszczenia jak dorosłe źdźbła tylko mniejsze. Jeśli spłaszczeń po wyrwaniu nie ma nad korzeniem to na pewno nie rozplenice. Jeśli Ci się wysiały w zeszłym sezonie to już powinny byc całkiem spore te siewki. Z wysiewu tegorocznego trzeba szukać nie wcześniej jak w czerwcu lipcu, wtedy łatwo rozpoznać czy to one czy nie.

2. Ja bym już hostom które poszły spać dała spokój i dopiero wiosną jak zobaczysz, że idą kły przenosiła. Chyba, że sytuacja Cię zmusza już to z dużą bryłą ziemi przenosić by nie odczuły tych przenosin wcale, wtedy się uda bo ziemia jeszcze cieplutka w środku i wilgotna.

No to siewki. Właśnie takie spłaszczenia są i te źdźbła są takie sporo sztywniejsze od trawy "trawnikowej" Juhu, ale to takie drobinki na wys. 10cm. Małe, ale z drugiej strony pod grabami te rozplenice to generalnie bardzo mi słabo rosną. Czekam jeszcze jak się w przyszłym sezonie będą miały i jak dalej będzie tak samo, to je przeniosę. Koncepcji "zapasowej" nie mam, ale jeszcze liczę na to, że mi jej nie będzie trzeba

Co do host, to chciałam wkopać hakone w ich miejsce, bo stoją w donicach.
Basieksp 19:15, 10 paź 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Spóźnialski teraz zakwitł jak już wszystkie przekwitły

Spóźnialski taki trochę cwany, taki rodzynek wiedział, że w pojedynkę skradnie całe szoł Bardzo ładnie
sylwia_slomc... 20:17, 10 paź 2021

Rojodziejowa napisał(a)

No to siewki. Właśnie takie spłaszczenia są i te źdźbła są takie sporo sztywniejsze od trawy "trawnikowej" Juhu, ale to takie drobinki na wys. 10cm. Małe, ale z drugiej strony pod grabami te rozplenice to generalnie bardzo mi słabo rosną. Czekam jeszcze jak się w przyszłym sezonie będą miały i jak dalej będzie tak samo, to je przeniosę. Koncepcji "zapasowej" nie mam, ale jeszcze liczę na to, że mi jej nie będzie trzeba

Co do host, to chciałam wkopać hakone w ich miejsce, bo stoją w donicach.

To tym siewkom daj podrosnąć do przyszłej wiosny, wzmocnią się i dopiero przenoś
A Jak potrzebujesz przenieść hosty to z dużą bryłą jeszcze powinno być ok
sylwia_slomc... 20:18, 10 paź 2021

Basieksp napisał(a)

Dokładnie a jaka niespodzianka na jesieni
kasiek 21:26, 10 paź 2021

Ależ u Ciebie istny szał kolorów! Ogniki uginają się od kolorów, a morze astrów jest bajeczne!
Dorota321 21:38, 10 paź 2021

Wasz ogród zawsze robi wrażenie, a jesienią to miejsce chyba jest najładniejsze.
sylwia_slomc... 22:17, 10 paź 2021

kasiek napisał(a)
Ależ u Ciebie istny szał kolorów! Ogniki uginają się od kolorów, a morze astrów jest bajeczne!

Ogniki już są obierane przez kosy...hmmm wcześnie w tym roku, ale korali maja dużo to na długo im starczy, a i na jabłonkach rajskich też maja owoce. Kolorów jest moc, ale ja kocham taka mocno barwną energetyczną jesień bo potem zima taka monotonna, zwłaszcza jak nie zimowa i mi tych barw brakuje długo