Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:21, 11 lut 2022

Z grubsza ogarnięte rabaty w podwórku

wjazdowa też

różanki

zielone buksy zjedzone, a kolorowy nie i jeszcze nigdy ćmy nie miał...
sylwia_slomc... 23:24, 11 lut 2022

cisowa obwódka rośnie przy samym odpływie z rynny...i nie narzeka...nawet fajnie podrosła i się zagęściła

a w donicy różowy wawrzynek wypadł coś mu zjadło korzenie do zera...
sylwia_slomc... 23:25, 11 lut 2022

Dzięki
eda 23:31, 11 lut 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Z grubsza ogarnięte rabaty w podwórku

wjazdowa też

różanki

zielone buksy zjedzone, a kolorowy nie i jeszcze nigdy ćmy nie miał...

Pięknie wysprzątałaś i ciemierniki jakie ogromne słyszałam o cuchnących ciemiernikach ale nie widziałam jeszcze robią wrażenie i sporo ich masz
LIDKA 00:18, 12 lut 2022

Porzadeczek. Pięknie. A czy nazwa tego ciemiernika jest adekwatna do zapachu?
sylwia_slomc... 09:21, 12 lut 2022

eda napisał(a)

Pięknie wysprzątałaś i ciemierniki jakie ogromne słyszałam o cuchnących ciemiernikach ale nie widziałam jeszcze robią wrażenie i sporo ich masz

Miałam osiem, ale połowa w innym miejscu zmarzła, wycięłam je bo całe łodygi były czarne nic z nich już nie odbije, chyba,że od korzenia bo korzeń zostawiłam. Ten co miał trochę zielonego na łodydze w środku już też miał czarna cała. Zobaczymy czy te pod stodoła się wysieją
sylwia_slomc... 09:22, 12 lut 2022

LIDKA napisał(a)
Porzadeczek. Pięknie. A czy nazwa tego ciemiernika jest adekwatna do zapachu?

To podobno korzenie śmierdzą.
AgataP 18:01, 12 lut 2022

Sylwia, nie wiem jak Ty ogarniasz swój areał... ja u siebie nic nie robię, śniegu mam na całym ogrodzie.
sylwia_slomc... 19:03, 12 lut 2022

AgataP napisał(a)
Sylwia, nie wiem jak Ty ogarniasz swój areał... ja u siebie nic nie robię, śniegu mam na całym ogrodzie.

Jak mogę i jak umiem.....często mam nie ogarnięte

Dzisiaj walczyliśmy we dwoje z ratowaniem tamy, która w tym tygodniu jak mróz całkiem puścił osiągnęła przechył ściany 45 stopni W tygodniu sama podpierałam czym mogłam by nie runęło, dziś z Emusiem. Usiłowaliśmy postawić do pionu, choć pionu już się osiągnąć nie uda
Dwie godziny pomagał nam dalszy sąsiad, bo ja słaba nadalmusiałam wysadzić z tamtej strony wszystkie tulipany, klęłam, płakałam i wysadzałam bo trzeba było wyrzucić łopatami jedną trzecią ziemi od strony walącej się ściany do samego dna. Emuś nie dałby rady sam. Potem pasami ściągaliśmy, podstemplowywaliśmy podpierając całą ścianę od zewnątrz, skręcaliśmy prętami. Potem trzeba było od nowa folię przybijać i łatać bo ją ziemia poobrywała i załadować do tamy z powrotem to co wcześniej zostało wyjęte. Noc nas zastała....w domu z remontem nie drgnęło dziś...ze sprzątaniem ogrodu też nie.
kasiek 19:45, 12 lut 2022

Oj no to faktycznie sie narobiliście z ta tamą, a jeszcze nawet powodzi nie było. Ale moze dobrze że teraz uszkodzenia widać i je zlikwidowaliście , w końcu zapora musi byc mocna...
Piekne masz ciemierniki, Ty masz zawsze wypasione Wegetacja faktycznie bardzo szybka, miejmy nadzieję że zimy juz nie będzie