Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Mirka 23:15, 05 mar 2022

Wydają mi się grubsze od moich ? Czy na doniczce masz napisaną odmianę?
Rumianka 23:22, 05 mar 2022

Sylwia, też mam te miniaturki żółte i faktycznie przyrastają co roku i to fajnie. Moje na razie przystopowały bo ziemia jest znów zamarznięta, ale już widać pąki kwiatowe. Będę znów polować na nie, bo warto. Zyczę zdrówka i uważaj na siebie,
Milka 08:51, 06 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Każdy inaczej reaguje, węzły mam wywalone, ale miałam za każdym razem. Po pierwszym lekarka wysłała mnie do hematologa na konsultacje czy mogę drugą dawkę wziąć, ale teraz mam jakby wodę pod pachą, buła co się w garści mieści.

U nas po szczepieniu nic, ale zięciowi tez buła się z wodą zrobiła w łokciu, wycierpiał się, antybiotyki 2 miesiące, groziła operacja, teraz powoli wraca do normy.
Milka 08:53, 06 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie słoneczka nabyłam przy okazji róż i teraz cieszą, a ten drugi to z ogrodu po przycięciu magnolii wstawiłam do wazonu i teraz już mam

Bardzo optymistyczne zakupy, zdrówka życzę
Juzia 11:21, 06 mar 2022

Mam zaległości jak stąd na Marsa
Nie wiem co się dzieje na forum
Ale uściski ślę
sylwia_slomc... 11:58, 06 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sylwuś, też mam dwóch synów plus męża.
Owszem, sytuacja jest trudna, ale nie na tyle, żeby już w tym momencie myśleć o najgorszym.
Póki co nikt u nas i w sąsiednich krajach nie ogłosił powszechnej mobilizacji. Pożar w elektrowni został ugaszony.
Zadbajmy o nasze zdrowie psychiczne. Ciągłe słuchanie złych wieści źle działa na zdrowie. I nie potrzeba będzie działań wojennych, żeby ludzie sami wykończyli się nie tylko psychicznie.
Organizm nie pociągnie długo na zbyt wysokiej dawce adrenaliny wywołanej lękami.

Na odstresowanie kupiłam dzisiaj cztery kurki Ostatnio straciliśmy trzy sztuki. Klarę , o której już pisałam, a tydzień temu Kiki białą silkę, nie wiemy co się stało, może w nocy spadła z grzędy i się obiła, z dnia na dzień przestała chodzić i się przewracała przy próbach. Straciliśmy też jedno z własnych kurcząt, to z nowotworem w oku( głowie)już po wykluciu tak miała, wyrosła wydawało się, że tak już sobie będzie żyć, ale niestety po jednej nocy nie obudziła się już. Więc dzisiaj dokupiłam trzy silki i jedną czubatkę
sylwia_slomc... 11:59, 06 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Biorąc pod uwagę aktualną sytuację na świecie, to mamy się całkiem dobrze. Prąd jest, woda jest, nie ma alarmów, w lodówkach jest jedzenie, działa komunikacja, internet i sieci komórkowe, Jest normalne życie i nim trzeba się zająć. Tym, co jest dzisiaj.
A tym, co będzie za tydzień, za miesiąc, za rok zajmiemy się w odpowiednim czasie.
Tak mi podpowiada mój wrodzony pragmatyzm.

Ja się takiego podejścia staram uczyć
sylwia_slomc... 12:00, 06 mar 2022

Mirka napisał(a)

Dzięki od jutra je hartuję na dworze.

Nie ma za co
sylwia_slomc... 12:02, 06 mar 2022

Magara napisał(a)
Sylwia, zaglądam i ja
Dbaj o siebie, zdrowie najważniejsze.
O sytuacji wojennej staram się nie myśleć, z przewagą "staram". Czytanie wiadomości ograniczam. Telewizji nie mam. W panikę nie wpadam, zakupów na wojnę nie robię, chociaż z tyłu głowy mam opowieści mojego Taty, który wojnę przeżył i całe życie był przygotowany z zapasami do kolejnej...
To co się dzieje jest niejako "poza nami". To nie polityka krajowa, na którą teoretycznie możemy mieć wpływ. Będzie co będzie. Nie, żeby być obojętnym, ale żeby nie zwariować od natłoku myśli i lęków.
Hania niedawno linka do świetnej rozmowy z Ewą Woydyłłó wkleiła, warto przeczytać.

Ja od kilku lat w zasadzie jakieś dwa lata przed pandemią takie zapasy małe poczyniłam i teraz pod tym względem nie panikuję Przetwory jakieś własne też mamAle bardziej teraz doceniamy to co mamy bo z dnia na dzień można to stracić.
sylwia_slomc... 12:03, 06 mar 2022

Mirka napisał(a)

Wydają mi się grubsze od moich ? Czy na doniczce masz napisaną odmianę?

Sprawdzę, ale one z tych najdrobniejszych maluszków