Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Mgduska 17:42, 08 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mądre, ale nie takie łatwe do wykonania. To zależy od charakteru człowieka. Ja wychodzę z założenia, że udawanie iż problem nie istnieje do niczego nie prowadzi nie pomaga go rozwiązać. Mój syn ma w klasie chłopca z Ukrainy, to co ten chłopak przeżywa.....a takich są tysiące ....
Staramy się pomóc jak możemy, ale to jedyne co możemy zrobić w obecnej sytuacji

Z góry przepraszam za osobisty wpis, bardzo takich unikam, ten będzie wyjątkowo.
Sylwuś, nie w tym rzecz. Myśli mamy różne, nie każdą warto się dzielić. Warto rozpowszechniać te, które dają innym siłę. Z lutania nie ma nic, jeszcze więcej lutania. Ze wsparcia jest siła, coraz więcej siły. Jest tylko jedna sensowna droga - ku dobremu. Każda inna prowadzi w przepaść. Kiedyś bardzo ciekawą książkę czytałam o Dawidzie i Goliacie - dopóki Dawid patrzył w swojego największego Sprzymierzeńca, wygrywał, pomimo, że był mniejszy od Goliata. Ale w momencie, gdy odwracał wzrok, przestraszał się Goliata i skupiał na jego przewadze - wtedy przegrywał.
Będę się upierać, że warto wszystkie myśli kierować na to, co daje nam siłę
Gruszka_na_w... 18:14, 08 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mądre, ale nie takie łatwe do wykonania. To zależy od charakteru człowieka. (

Sylwia, to raczej chodzi o to, żeby w necie nie pisać co komu lata nad głową i w jakim kierunku leci. Wiele informacji pisanych ot tak, mimochodem, może przynieść więcej szkody niż pożytku. To czas na ważenie słów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 18:19, 08 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Pomagać też trzeba mądrze. Już od jakiegoś czasu organizacje pomocowe ogłaszają (nie wiem, czy wszystkie, ale większość), żeby już nie oddawać ubrań, koców, pościeli itp. , bo już nie mają gdzie tego składować. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy może wpłacić pieniądze, (które najbardziej się przydadzą, bo można kupić wtedy to, co jest potrzebne w danej chwili) czy udostępnić mieszkanie, pokój itp.

Właśnie teraz, tak jak Sylwia piszesz, dzieci z Ukrainy (dorośli zresztą też) potrzebują opieki psychologicznej/ psychiatrycznej. I bardziej potrzebne jest zorganizowanie takiej pomocy niż np. setny koc. Pomoc powinna być zgodna z potrzebami.

Zbiórki pieniędzy są potrzebne bardzo, ale trzeba pamiętać by sprawdzać kto zbiera i jak rozdysponuje środki. Oszuści też będą chcieli wykorzystać sytuację
U mojego syna w klasie dzisiaj była zbiórka zorganizowana i tu mam pewność, że te pieniądze trafią gdzie trzeba
Mgduska 18:22, 08 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sylwia, to raczej chodzi o to, żeby w necie nie pisać co komu lata nad głową i w jakim kierunku leci. Wiele informacji pisanych ot tak, mimochodem, może przynieść więcej szkody niż pożytku. To czas na ważenie słów.

TAK.

Poza tym strach jest zaraźliwy, ale odwaga i nadzieja też.
sylwia_slomc... 18:24, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Z góry przepraszam za osobisty wpis, bardzo takich unikam, ten będzie wyjątkowo.
Sylwuś, nie w tym rzecz. Myśli mamy różne, nie każdą warto się dzielić. Warto rozpowszechniać te, które dają innym siłę. Z lutania nie ma nic, jeszcze więcej lutania. Ze wsparcia jest siła, coraz więcej siły. Jest tylko jedna sensowna droga - ku dobremu. Każda inna prowadzi w przepaść. Kiedyś bardzo ciekawą książkę czytałam o Dawidzie i Goliacie - dopóki Dawid patrzył w swojego największego Sprzymierzeńca, wygrywał, pomimo, że był mniejszy od Goliata. Ale w momencie, gdy odwracał wzrok, przestraszał się Goliata i skupiał na jego przewadze - wtedy przegrywał.
Będę się upierać, że warto wszystkie myśli kierować na to, co daje nam siłę

Nie przepraszaj, osobiste wpisy są najcenniejsze dla mnie i pewnie nie tylko dla mnie. Każdy z nas na swój sposób próbuje sobie poradzić z obecna sytuacją. Mnie się serce kraje jak widzę co przechodzą te rodziny, myślę do czego będą kiedyś wracać....do kogo....
Pozytywne myślenie ma jak najbardziej sens bo inaczej by człowiek zwariował...
sylwia_slomc... 18:29, 08 mar 2022

Wiem o czym piszesz, ale wcześniej tak tego nie zrozumiałam bo sama nie pisałam o tym tylko o hałasie, który mocno daje mi się we znaki...ale daje się mnie, a nie wszystkim mieszkańcom, większość ludzi pewnie nie zwraca uwagi na dźwięki, ja mam awersję do samolotów od kiedy mi nad głową przeleciał kilka lat temu jeden, aż się na ziemi wtedy położyłam bo miałam wrażenie, że na mnie spadnie.....i tak mnie teraz to drażni. Koniec tematu samolotowego
sylwia_slomc... 18:32, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)

TAK.

Poza tym strach jest zaraźliwy, ale odwaga i nadzieja też.

Mam nadzieję, że mnie pozytywnie zarazicie.
Gruszka_na_w... 18:54, 08 mar 2022

Dyć wkręcam Cię w temat kurek, które zakupiłaś. Jaja będą!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 19:19, 08 mar 2022

Dyć wkręcam Cię w temat kurek, które zakupiłaś. Jaja będą!

Zaczynają się nieść jak trochę cieplej teraz się ochłodziło to znowu mniej, ale to już za chwilę powinno się zmienić i ustabilizować
Na razie musimy pilnować by te nowe sobie pojadły bo najpierw Karol je przeganiał, a teraz Karolina z córkami.

W sobotę mocno popchnęliśmy temat zabezpieczeń powodziowych, ale byliśmy w komplecie więc szło. Potem z Emusiem skończyliśmy elektrykę w przyszłej sypialni i udało się zagruntować posadzkę pod wylewkę. A wczoraj Emuś wrócił wcześniej i udało nam się zrobić połowę nowej rabaty w lasku. Planuję na niej posadzić hosty giganty, o ile sobie poradzą w pobliżu wierzby i świerków.... zobaczymy
Emus dziś podarował mi prymulkę krwiście czerwoną i co zrobiłam najpierw? Wsadziłam w nią nos i okazało się, że cudnie pachnie A nie wszystkie pachną bo wąchałam różową w sklepie i tamta ani trochę nie miała zapachu.
Mgduska 19:25, 08 mar 2022

Pokazuj prymulę, będziemy zazdraszczać