Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

tulucy 14:49, 01 kwi 2022

Sylwia kartony szykuj w razie czego. Też dobrze chronią. Ze sklepu spożywczego można czasem zabrać.
sylwia_slomc... 14:52, 01 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Sylwia kartony szykuj w razie czego. Też dobrze chronią. Ze sklepu spożywczego można czasem zabrać.

Kartony mi odfruną z wiatrem
tulucy 14:53, 01 kwi 2022

Kamień na wierzchu, albo cegła
tulucy 14:54, 01 kwi 2022

Kiedyś na naszej ulicy tak chronili rodki.
kasiek 15:16, 01 kwi 2022

No u mnie zima na całego, z jednej strony dobrze bo sucho było ale z drugiej powyginało wszystko pod ciężarem... Jak stopnieje dopiero ocenimy straty.
Kasiek 15:25, 01 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zrobiłam im fotki bo lało, ale to midwinter fire o ile dobrze napisałam
U nas też od rana biało, ale to taki bardzo mokry i ciężki śnieg. Też nie wiem co z piwoniami, a najgorzej z drzewiastymi bo tych pod doniczkę nie zmieszczę, a na włókninie ten ciężki śnie to połamie prawie na pewno
W rowie wody do połowy teraz.

Do lotosów to z obawą podchodzę bo ten pierwszy złamany mam wrażenie zamiera, nowego nie ma siły wypuścić, choć go w głębi pestki widać. Drugi jeszcze wczoraj w górę ciągnął dziś mu czubek jakby brązowieje...temp raczej dobra bo w domu mam taką samą jak potrzebują, ale słonka brak to fakt....może pod leda wstawić....
Reszta pestek nadal śpi, choć już utopiłam wszystkie jakie miałam po wcześniejszym spiłowaniu.

Obejrze sobie, dziekuje
Tego sie obawialam, brak slonka, tak mysle. Moje do dzisiaj mialy go wystarczajaco, ale teraz pada snieg i najblizsze dni beda tez zachmurzone i szare...Kurczaki...Narazie moim nic zlego sie nie dzieje, ale jednak troche sie takiego obrotu sprawy pogodowej, obawiam.
Pokaz mi ten swoj co brazowieje.

Kiedys, pare lat temu, przed wielkimi mrozami wiosna, obronilam swoj ogrod zamrazajac go...I obronilam. Ludzie w okolicach potracili cale uprawy, ogrody. Sadownicy znad Bodenskiego, ten kto zdazyl, tez ten sposob wykorzystal. Ten, lub ocieplanie plantacji dymem...
Do szklarni wsadzilam znicze w metalowym pojemniku, ten sposob uzytkuje juz od wielu lat, sprawdza sie...
Tak tylko o tym wspominam...
Oby nie.
Kasiek 15:28, 01 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kartony mi odfruną z wiatrem

Boki/ skrzydla kartonow, mozna przysypac ziemia i docisnac kamieniami, na gore tez kamien...
Wiaderka, gary, roznej masci pojemniki...Kurcze, nie wiem czy moj snieg sie utrzyma do jutra
Mirka 15:29, 01 kwi 2022

Sylwia moja Jeżówka kupiona pod wpływem twoich zakupów w A ….n w kapersie były 4 maciupkie korzonki i żadna nie odbiła.
Widziałam że twoje ładnie ruszyły.
sylwia_slomc... 21:22, 01 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Kamień na wierzchu, albo cegła

Gdyby nie padało to by dało radę, pudło rozmoknie cegła wpadnie do środka i połamie...
Otrzepywałam dziś iglaste porozkraczane na amen pod tym ciężarem A powiązane miałam drucikiem to potrafiło pozrywać na niektórych. Dość gruby ten drucik i w otulinie dawałam, a mimo to...
sylwia_slomc... 21:24, 01 kwi 2022

kasiek napisał(a)
No u mnie zima na całego, z jednej strony dobrze bo sucho było ale z drugiej powyginało wszystko pod ciężarem... Jak stopnieje dopiero ocenimy straty.

Ja już wiem, że by odzyskać tujowe kule muszę je wiązać od nowa, a dwa lata temu przed zimą powiązałam obręczami z drutu i niestety nie utrzymał tym razem Mam nadzieję, ze nie połamało, cyprysom powyginało gałęzie do samej ziemi