Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:28, 01 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Obejrze sobie, dziekuje
Tego sie obawialam, brak slonka, tak mysle. Moje do dzisiaj mialy go wystarczajaco, ale teraz pada snieg i najblizsze dni beda tez zachmurzone i szare...Kurczaki...Narazie moim nic zlego sie nie dzieje, ale jednak troche sie takiego obrotu sprawy pogodowej, obawiam.
Pokaz mi ten swoj co brazowieje.

Kiedys, pare lat temu, przed wielkimi mrozami wiosna, obronilam swoj ogrod zamrazajac go...I obronilam. Ludzie w okolicach potracili cale uprawy, ogrody. Sadownicy znad Bodenskiego, ten kto zdazyl, tez ten sposob wykorzystal. Ten, lub ocieplanie plantacji dymem...
Do szklarni wsadzilam znicze w metalowym pojemniku, ten sposob uzytkuje juz od wielu lat, sprawdza sie...
Tak tylko o tym wspominam...
Oby nie.

Niestety u mnie na jutrzejszą noc -5 na następną -7. Rośliny mokre bo ciągle pada lub sypie, ale sypie też mokre więc zraszać nie muszę. W inspekcie nakryłam włókniną podwójnie plus folia na inspekcie, mam nadzieję, że da radę. Ale jak nie to poprzenoszę jutro na ganek do domu na te dwie noce bo mi tych host gigantów bardzo byłoby szkoda skoro już upolowałam po tylu latach.

Pierwszy to ten co się odłamał drugi ten co ciemnieje na końcu
sylwia_slomc... 21:30, 01 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Boki/ skrzydla kartonow, mozna przysypac ziemia i docisnac kamieniami, na gore tez kamien...
Wiaderka, gary, roznej masci pojemniki...Kurcze, nie wiem czy moj snieg sie utrzyma do jutra

Za dużo mam tego żeby wszystko nakrywać po całym ogrodzie, ale coś jutro będę kombinować bo spory ten mróz ma być a od wtorku znowu ciepło po 20 stopni.
sylwia_slomc... 21:31, 01 kwi 2022

Mirka napisał(a)
Sylwia moja Jeżówka kupiona pod wpływem twoich zakupów w A ….n w kapersie były 4 maciupkie korzonki i żadna nie odbiła.
Widziałam że twoje ładnie ruszyły.

Ja to jestem ciekawa czy to będzie ta pallida bo przegorzany okazały się mikołajkami
Margerytka40 21:52, 01 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja to jestem ciekawa czy to będzie ta pallida bo przegorzany okazały się mikołajkami

A ja mikołajki bym chciała. Ja chyba ogrodówki będę jutro okrywać. Mam donice takie wielkie
Wiolka5_7 22:24, 01 kwi 2022

U mnie tez tujom powyginało gałązki, trzepalam je 3 razy z ciężkiego mokrego śniegu.
Dobrze , że spadł ten śnieg ma te mrozy zapowiadane.

Fajne lotosiki
sylwia_slomc... 22:30, 01 kwi 2022

Margerytka40 napisał(a)

A ja mikołajki bym chciała. Ja chyba ogrodówki będę jutro okrywać. Mam donice takie wielkie

Ja już ogrodówkami przestałam się przejmować po powodziach, ale piwonii drzewiastych i tych co teraz sadziłam nie odpuszczę, mus czymś ponakrywać. Ciemierniki wszystkie leżą pod ciężarem śniegu, jedynie te co pod drzewami nie ruszone. Mogłyby te drzewa szybciej rosnąć
sylwia_slomc... 22:31, 01 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
U mnie tez tujom powyginało gałązki, trzepalam je 3 razy z ciężkiego mokrego śniegu.
Dobrze , że spadł ten śnieg ma te mrozy zapowiadane.

Fajne lotosiki

Niby dobrze, ale czemu taki ciężkiZ lotosikami jak nie będzie słonka to loteria, a niestety najbliższe dwa tygodnie deszczowo pochmurne więc słońca raczej mało.
Kasiek 23:51, 02 kwi 2022

Niestety u mnie na jutrzejszą noc -5 na następną -7. Rośliny mokre bo ciągle pada lub sypie, ale sypie też mokre więc zraszać nie muszę. W inspekcie nakryłam włókniną podwójnie plus folia na inspekcie, mam nadzieję, że da radę. Ale jak nie to poprzenoszę jutro na ganek do domu na te dwie noce bo mi tych host gigantów bardzo byłoby szkoda skoro już upolowałam po tylu latach.

Pierwszy to ten co się odłamał drugi ten co ciemnieje na końcu

Chyba bym kawaleczek tej ciemnej koncowki odciela...Liscia tu juz nie bedzie, wyjdzie nowy, a to miejsce jest troche podejrzane...Tak mysle

Jakie masz giganty hosty?
Kasiek 23:53, 02 kwi 2022

Niby dobrze, ale czemu taki ciężkiZ lotosikami jak nie będzie słonka to loteria, a niestety najbliższe dwa tygodnie deszczowo pochmurne więc słońca raczej mało.

Ela cos na ten temat u mnie napisala, wpadnij tez obejrzec moje, musze je juz przesadzic, a nie mam jak..
sylwia_slomc... 09:57, 03 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Chyba bym kawaleczek tej ciemnej koncowki odciela...Liscia tu juz nie bedzie, wyjdzie nowy, a to miejsce jest troche podejrzane...Tak mysle

Jakie masz giganty hosty?

Boję się odciąć bo łodyga rośnie w górę mimo to, a ten odłamany nie ma siły wypuścić kolejnego, boję się powtórki. reszta na razie jak zaklęta stoi, nie wiem czy jest jeszcze szansa, że puszczą czy już raczej marna...

Kupiłam karpy host
Big Daddy
Elegans
Empres Wu
Kingsize
Regal Splendor
Sum and Substance