Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:12, 30 mar 2022

Do wszystkich co mają w szklarniach jakichkolwiek wysiewy, a spodziewają się w tym tygodniu nocnych mrozów. Nakryjcie przynajmniej dwiema warstwami grubej białej włókniny bo wszystkie delikatniejsze możecie stracić. Ja dzisiaj nakrywałam w inspekcie bo mimo dni na plusie nocami -4-5 , a na niedzielna noc -7 mi pokazuje.
Opatuliłam wysiewy i sadzonki doniczkowe. Miałam zamiar nakrywać odwróconymi doniczkami wszystko co posadziłam ostatnio, ale niestety za dużo tego, ale jeśli prognoza się nie zmieni lub nie zasypie śniegiem robiąc naturalnej osłony to w piątek będę biegać po ogrodzie i osłaniać co dam radę. Martwi mnie, ze klony palmowe wystartowały, i peonie drzewiaste te co zimę przetrwały też, a tu takie silne mrozy będą, znowu liliowce skasuje, a już maja po kilkanaście cm wysokości Narcyzy się rozwijają....i magnolie, piwonie już spore...
Rolnicy tez już mają sporo w tunelach, ale i w pole wysadzili, dziś widziałam nakrywają całe hektary białą włókniną.
basia3012 23:13, 30 mar 2022

Sylwia, piękne wiosenne kwiecie u Ciebie. Niebieskie krokusy cudne. Ciemierniki giganty i jaki kolor ciemny. Moje jakieś jaśniejsze ale wszystkie je lubię. Czytałam, że sypiesz im wapno na wiosnę a popiół na jesień. Czy tak?
Jeśli chodzi o bergenie to u mnie sporo tych grubych pędów było w środku czarnych lub spróchniałych. Musiałam powycinać je. Te wiotkie liście poobcinałam. Zobaczymy co będzie dalej.
sylwia_slomc... 11:52, 31 mar 2022

basia3012 napisał(a)
Sylwia, piękne wiosenne kwiecie u Ciebie. Niebieskie krokusy cudne. Ciemierniki giganty i jaki kolor ciemny. Moje jakieś jaśniejsze ale wszystkie je lubię. Czytałam, że sypiesz im wapno na wiosnę a popiół na jesień. Czy tak?
Jeśli chodzi o bergenie to u mnie sporo tych grubych pędów było w środku czarnych lub spróchniałych. Musiałam powycinać je. Te wiotkie liście poobcinałam. Zobaczymy co będzie dalej.

Tak sypię choć w tym roku akurat w odwrotnej kolejności dostaną bo teraz miałam popiół Z bergeniami na razie nic nie robiłam jeszcze, nie miałam kiedy, zobaczymy czy się pozbierają.
daredevil 12:17, 31 mar 2022

Mam nadzieję że jednak mius 7 nie będzie... włóknina w pogotowiu, zamierzam też owinąć magnolie póki małe... gwiaździste już kwitną...

pozdrawiam serdecznie
sylwia_slomc... 15:04, 31 mar 2022

daredevil napisał(a)
Mam nadzieję że jednak mius 7 nie będzie... włóknina w pogotowiu, zamierzam też owinąć magnolie póki małe... gwiaździste już kwitną...

pozdrawiam serdecznie

Ja wczoraj przykryłam w inspekcie rośliny, Magnolie pewnie zmarzną bo nie jestem w stanie okrywać kilkumetrowych drzew....trudno
Na razie pada ale spokojnie więc nie topi taki deszcz lubię
Też mam nadzieję, że do niedzieli jeszcze się te mrozy zmniejszą bo -7 załatwi niejedną roślinę W takich sytuacjach brakuje mi koron drzew na dużym ogrodzie, ale na to to jeszcze kolejne 10 lat pewnie muszę poczekać
Urszulla 15:27, 31 mar 2022

Nadzieja w weekend również w śniegu, że okryje rośliny przed minusami.
deszczowymaj 19:09, 31 mar 2022

Sylwia Wpadam pomachać i dać znak życia

Ciemierniki masz powalające

Pozdrawiam i Cmoka zostawiam
sylwia_slomc... 21:05, 31 mar 2022

Urszulla napisał(a)
Nadzieja w weekend również w śniegu, że okryje rośliny przed minusami.

O ile napada...., ale to ma być ciężki, mokry śnieg będzie łamał drzewa i krzewy, które już startują...
sylwia_slomc... 21:07, 31 mar 2022

deszczowymaj napisał(a)
Sylwia Wpadam pomachać i dać znak życia

Ciemierniki masz powalające

Pozdrawiam i Cmoka zostawiam

O jaki miły gość, a właściwie gościówa
Co tam w Jeżówkowym Love? Wiosennie już? Muszę sprawdzić czy byłaś u Siebie
sylwia_slomc... 21:48, 31 mar 2022

Zrobiłam małe podsumowanie przy okazji uzupełniania ogrodowego kajeciku o nowe nabytki i wyszło mi, ze już w tym sezonie mam posadzone 66 różnych gatunków i odmian roślin. A jeszcze dosadzałam dzisiaj derenie o pomarańczowych gałązkach od Pawła i w doniczki ciemierniki cuchnące od Agi( buziaki dla obojga)no i czekam na jeszcze jedno zamówienie przed sezonowe plus odkryłam sadzawkę.pl .....jak tu się opanować, dobrze, że niektórych roślin brak
Ale trochę nowości w ogrodzie będzie cieszyć, jest na co czekać