Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:28, 30 mar 2022

Kasiek napisał(a)

Gnija w glinie? Pamietasz moja lake krokusowa? Byl krokus przy krokusie...Byl.
Raczej nie gniją bo tam spadek terenu że 45 stopni woda nie stoi tylko wystawa północną, może mało słonka?
Mirka 12:34, 30 mar 2022

Sylwia u mnie bażanty wydziobały liście krokusów i szafirków do gołej ziemi. Szafirki widziałam że mają kwiaty ale krokusy mi nie zakwitły
sylwia_slomc... 12:52, 30 mar 2022

Mirka napisał(a)
Sylwia u mnie bażanty wydziobały liście krokusów i szafirków do gołej ziemi. Szafirki widziałam że mają kwiaty ale krokusy mi nie zakwitły
A widzisz o tym nie pomyślałam, a przecież tak mizrobiły na rabacie. Może to jest przyczyna
Mirka 13:19, 30 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
A widzisz o tym nie pomyślałam, a przecież tak mizrobiły na rabacie. Może to jest przyczyna

Musisz zaobserwować gdzie się stołują
Tak też nad Werbeną się zastanawiam czy mi nasionek nie wyjadają o mało mam siewek.
Dziś rano naliczyłam 15 bażantów szwędających się po trawniku i powiem ci że wcale się nie boją.
Gosialuk 13:29, 30 mar 2022

To nie prawda, że krokusów nic nie lubi. Naocznie widziałam myszę czy nornicę jak do świeżo posadzonych krokusów się dobierała rozgrzebując ziemię od góry i z cebulki tylko kiełek zostawał. Chyba sadziłam jakieś zapomniane po zimie, że ten kiełek był.
sylwia_slomc... 20:42, 30 mar 2022

Mirka napisał(a)

Musisz zaobserwować gdzie się stołują
Tak też nad Werbeną się zastanawiam czy mi nasionek nie wyjadają o mało mam siewek.
Dziś rano naliczyłam 15 bażantów szwędających się po trawniku i powiem ci że wcale się nie boją.

U nas też kilkanaście sztuk w ogrodzie nocuje, a jak mnie nie ma to nawet po podwórku spacerują, zimą pod kojec psa podchodziły, nie boją się, śladów na śniegu zawsze pełno.
Nasze też nie jakieś strachliwe I werbenowych siewek też mam mało. Może to i jest jakaś przyczyna...
sylwia_slomc... 20:44, 30 mar 2022

Gosialuk napisał(a)
To nie prawda, że krokusów nic nie lubi. Naocznie widziałam myszę czy nornicę jak do świeżo posadzonych krokusów się dobierała rozgrzebując ziemię od góry i z cebulki tylko kiełek zostawał. Chyba sadziłam jakieś zapomniane po zimie, że ten kiełek był.

To by znaczyło, że mi wyjadają bo w łące nora norą pogania, a polana krokusowa zaraz przy łące. Z drugiej strony w łące też mam krokusy i te nie znikają...
Gosialuk 21:14, 30 mar 2022

Pozostaje kamerkę zamontować.
sylwia_slomc... 21:41, 30 mar 2022

Gosia to tak jakby chciał ją montować u Ciebie, jedna by nie wystarczyła
sylwia_slomc... 21:45, 30 mar 2022

Obiecałam, że dam znać jak przyjdzie paczka z Florio.
Rośliny wszystkie w kapersach lub cebulkach. Zapakowane w woreczki z paszportem, wszystkie żywe. Dalie karpy sporych rozmiarów w porównaniu do marketowych, reszta podobnie jak w markecie. Ale w gratisie cebulki( nie wiem czego bo bez opisu)I niektórych cebulek więcej niż być miało, za to trawy sadzonki mizerne ale żywe. Więc wychodzi na równo, a nawet na plus.