Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Monia81 20:37, 03 kwi 2022

Fotki wrzuciłam wybrałaś bardzo fajne miskanty, nabierają przepięknych kolorów jesienią przy przebarwianiu się
sylwia_slomc... 20:46, 03 kwi 2022

Alija napisał(a)
Sylwia, też zrobiłam "nasadzenia" lotosowe (musiałam, syn mi przywiózł taki prezent z wycieczki). Po czterech dniach coś zaczyna się dziać, w niektórych nasionkach widać coś zielonego.
Będę przychodzić po porady.

Ja z lotosów kiepska Drugie podejście, a i tak po grudzie idzie. Kasia Bawarka mistrzostwo, obfite wschody ma i z sukcesem
sylwia_slomc... 20:47, 03 kwi 2022

Monia81 napisał(a)
Fotki wrzuciłam wybrałaś bardzo fajne miskanty, nabierają przepięknych kolorów jesienią przy przebarwianiu się

Lecę oglądać
sylwia_slomc... 00:02, 04 kwi 2022

Pod wpływem (znowu Bawarki) spisałam swoje piwonie. Wiele z nich jeszcze nigdy nie kwitło bo sadzone z pojedynczych kłączy rok lub dwa temu.
Czekam co będzie w tym sezonie
Piwonia drzewiasta intensywnie różowa
piwonia chińska czerwona
piwonia chińska różowo biała
piwonia różowa

te powyżej dostane bez nazwy
poniżej kupne

piwonia chińska Joanne D arc
piwonia chińska Pink Hawaian
piwonia coral sunset
piwonia nippon beauty
piwonia peaches and cream
piwonia Laura desert
piwonia chińska sorbet
piwonia Adolfe Rouseam
piwonia celebration
piwonia Angel cheeks
piwonia bowl of beauty
piwonia red charm
piwonia Sarah Bernhardt
piwonie drzewiaste od Mariusza z Bolestraszyc lila z białym.
dwie drzewiaste od Emusia, jeśli dobrze pamiętam to żółta i fioletowa jeszcze nie kwitły
i piwonie od przyjaciół 3 szt nie wiem jakie

Gosialuk 00:17, 04 kwi 2022

Masz Sylwia tego dobra wszelakiego na rabatach. A jak piszesz nie wszystko jeszcze kwitło. Ładne miskanty wybrałaś. Ja tego Droning Ingrid też kupiłam, ale niestety okazał się pomyłką.
Mam nadzieję, że powrót zimy nie narobił szkód w waszym ogrodzie.
A jak tam ptaszarnia?
Mgduska 09:28, 04 kwi 2022

Wczoraj, chodząc po ogrodzie, myślałam o spisaniu wszystkich gatunków i pomyślałam o Tobie, Sylwia, że kiedyś liczyłaś je u siebie Fajna pamiątka dla potomnych
Urszulla 10:06, 04 kwi 2022

Czy piwonia Sarah Bernard wychodzi później, bo u mnie inne oczka pokazały ale te S.B. kupione w doniczkach nie. Mam odkopać żeby zobaczyćczy żyją?
sylwia_slomc... 11:35, 04 kwi 2022

Gosialuk napisał(a)
Masz Sylwia tego dobra wszelakiego na rabatach. A jak piszesz nie wszystko jeszcze kwitło. Ładne miskanty wybrałaś. Ja tego Droning Ingrid też kupiłam, ale niestety okazał się pomyłką.
Mam nadzieję, że powrót zimy nie narobił szkód w waszym ogrodzie.
A jak tam ptaszarnia?

Chyba tak jak planowałam pierwotnie miscanty w łąkę pójdą dla kolorów jesiennych....
Łąka mi się mocno miscantowa robi
Ptaszarnia lęgnie się na potęgę, jest młody gołąbek i kolejne papużki w budce, na szczęście wcześniejsze papuzie lęgi już znalazły nowy domGółębnik mieliśmy robić, ale nie zdążymy wiosną, może w lecie, chciałabym gołębie do gołębnika wyekspediować na stałe, przynajmniej te z lęgów.
Szkody będzie można ocenić dopiero po roztajaniu białego, na razie osłon nie zdejmowałam bo u nas noc była mroźna.
A jak u Ciebie po tych śniegach i mrozach?
sylwia_slomc... 11:38, 04 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Wczoraj, chodząc po ogrodzie, myślałam o spisaniu wszystkich gatunków i pomyślałam o Tobie, Sylwia, że kiedyś liczyłaś je u siebie Fajna pamiątka dla potomnych

Ostatnio kajet uzupełniałam o nowe zakupy
Teraz jest tego
ok 1300 odmian i gatunków....trochę więcej mam zapisane, ale niektóre po powodziach straciliśmy definitywnie więc tak ok tyle zostało
staram się też zaznaczać w której części ogrodu są posadzoneale to od roku dopiero, wcześniejszych nie mam zapisanych gdzie rosną.
sylwia_slomc... 11:40, 04 kwi 2022

Urszulla napisał(a)
Czy piwonia Sarah Bernard wychodzi później, bo u mnie inne oczka pokazały ale te S.B. kupione w doniczkach nie. Mam odkopać żeby zobaczyćczy żyją?

Zostaw nie ruszaj, moja w rabacie też jeszcze śpi Nie wszystkie piwonie w jednym czasie startują, do tego sporo też zależy od nasłonecznienia i stanowiska