Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:09, 08 cze 2022

Wsadziłam kolorami korzonków

Mam nadzieję, że się w upałach nie ugotują bo na balkonie i 50 stopni wtedy bywa
sylwia_slomc... 11:11, 08 cze 2022

Z tych w akwarium jeden zgnił
A drugi ledwo dycha

Przesadziłam go i wyniosłam na balkon, to jego jedyne liście
Agatorek 01:34, 09 cze 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Poczekaj co będzie u Ciebie za parę latTylko chcąc mieć busz trzeba między drzewa sadzić krzewy.
To klon royal red bo zgaduję, że chodzi o tego bordowego

Tak, tak, dobrze zgadujesz . Nad krzewami będę pracować. Trochę słabo mi idzie, bo ostatnio ciągle pielę . Albo pada i nic nie robię .

A jakie krzewy byś poleciła? Myślałam (i nawet mam kilka doniczek czekających na posadzenie) o takich jak: kolkwicje (zgadnij gdzie widziałam po raz pierwszy ), żylistki, tawuły, berberysy, derenie np. Ivory halo, pięknotka boudinera.

Może jakieś kaliny jeszcze kupię.
Co jeszcze? (Na patelnię )

Trzymam kciuki za lotosiki!

sylwia_slomc... 12:15, 09 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Tak, tak, dobrze zgadujesz . Nad krzewami będę pracować. Trochę słabo mi idzie, bo ostatnio ciągle pielę . Albo pada i nic nie robię .

A jakie krzewy byś poleciła? Myślałam (i nawet mam kilka doniczek czekających na posadzenie) o takich jak: kolkwicje (zgadnij gdzie widziałam po raz pierwszy ), żylistki, tawuły, berberysy, derenie np. Ivory halo, pięknotka boudinera.

Może jakieś kaliny jeszcze kupię.
Co jeszcze? (Na patelnię )

Trzymam kciuki za lotosiki!

Kolkwicji nie znam osobiście. Ale całą resztę polecam, choć berberysy pewnie bym ograniczyła gdybym dziś sadziła. Dają masę koloru cały rok, ale w cięciu trudne przez te kolce jak igły. Fajne i pożyteczne dla ptaków są też ogniki, ale też z kolcami tyle, ze ja jak na razie ich nie tnęKaliny to dobry wybór, derenie też- te trzeba przycinać co jakiś czas by utrzymać w ryzach. Pięknie wiosna kwitną pigwowce i owoce dają. Tawuły są bezproblemowe. Ja to wszystko sadziłam na pełnej patelni i dało radę
Alija 14:34, 09 cze 2022

jedną montanę zastępuje kolejna, w tym roku kwitną jakoś w odwrotnej kolejności...

Sylwia, jakie Ty cuda pokazujesz, piękne rośliny.
Alija 14:37, 09 cze 2022

Sylwia, pamiętasz może co to za różanecznik? Kupiłam właśnie takiego okazyjnie, dużego, ale bardzo zabiedzonego, ale nie wiem, co to za odmiana.
Agatorek 15:07, 09 cze 2022

Kolkwicji nie znam osobiście. Ale całą resztę polecam, choć berberysy pewnie bym ograniczyła gdybym dziś sadziła. Dają masę koloru cały rok, ale w cięciu trudne przez te kolce jak igły. Fajne i pożyteczne dla ptaków są też ogniki, ale też z kolcami tyle, ze ja jak na razie ich nie tnęKaliny to dobry wybór, derenie też- te trzeba przycinać co jakiś czas by utrzymać w ryzach. Pięknie wiosna kwitną pigwowce i owoce dają. Tawuły są bezproblemowe. Ja to wszystko sadziłam na pełnej patelni i dało radę

Hmm, myślałam, że u Ciebie widziałam kolkwicję. Coś mi się wątki chyba pomieszały .

A masz jakiś krzew, drzewko, co kwitnie na różowo?
sylwia_slomc... 15:40, 09 cze 2022

Alija napisał(a)

Sylwia, jakie Ty cuda pokazujesz, piękne rośliny.

Dla mnie najważniejsze, że radzą sobie bez chwilowej opieki
sylwia_slomc... 15:40, 09 cze 2022

Alija napisał(a)

Sylwia, pamiętasz może co to za różanecznik? Kupiłam właśnie takiego okazyjnie, dużego, ale bardzo zabiedzonego, ale nie wiem, co to za odmiana.
Poszperam w notesie jeśli mam zapisany to dam znać.

znalazłam
rododendron goldflimmer
sylwia_slomc... 15:41, 09 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Hmm, myślałam, że u Ciebie widziałam kolkwicję. Coś mi się wątki chyba pomieszały .

A masz jakiś krzew, drzewko, co kwitnie na różowo?

Żylistek, tamaryszek i krzewuszki .