Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kasiek 15:50, 09 cze 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Super

Posadziłam dziś pierwsze lotoski do misek. Nie wiem czy kolor można poznać po korzeniach? Bo jedne mają różowe, a inne białe. Dałam na balkon dziś pochmurno niech się do słońca stopniowo przyzwyczajają
Te dwa spóźnialskie jeszcze w słoiku bo nie mają korzeni za to gluty znów z nich zbierałam.

W mieszankę naszej gliny i własnego kompostu z resztek ogrodowych i obornika kurzego

Sylwia, tez zwrocilam uwage na inne kolory korzeni. Ciekawa jestem czy ma to jakies znaczenie Bedziemy obserwowac, dobrze ze je tak rozdzielilas
Troche mnie niepokoi ten obornik kurzy, ale coz, metoda prob i bledow moze cos nam sie uda
Moja kasta z dodatkiem (wiekszym) kompostu, troche zazielenia sie, wyciagam z niej zielone gluty, ale nie widze by lotosom to szkodzilo. Wiec niech tak zostanie.

Podloza postaraj sie zeby bylo okolo 30 cm i conajmniej tylez wody. Oczywiscie moze byc duzo wiecej, to, jest minimum.

Wczoraj poznym wieczorem dojrzalam pierwszego paka lotosu
Trzymam kciuki za Twoje slicznosci

sylwia_slomc... 16:01, 09 cze 2022

Kasiek napisał(a)

Sylwia, tez zwrocilam uwage na inne kolory korzeni. Ciekawa jestem czy ma to jakies znaczenie Bedziemy obserwowac, dobrze ze je tak rozdzielilas
Troche mnie niepokoi ten obornik kurzy, ale coz, metoda prob i bledow moze cos nam sie uda
Moja kasta z dodatkiem (wiekszym) kompostu, troche zazielenia sie, wyciagam z niej zielone gluty, ale nie widze by lotosom to szkodzilo. Wiec niech tak zostanie.

Podloza postaraj sie zeby bylo okolo 30 cm i conajmniej tylez wody. Oczywiscie moze byc duzo wiecej, to, jest minimum.

Wczoraj poznym wieczorem dojrzalam pierwszego paka lotosu
Trzymam kciuki za Twoje slicznosci

Docelowo jak się uda to taki jest plan, ze dostana dużą kastę i do oczka dam, ale na razie są maluszki dostały dwie miski do połowy podłoże reszta woda. To jest kompost z ubiegłego sezonu ja na kompostownik wyrzucam obornik z kurnika, nie ma tego jakoś dużo więcej słomy niż samego obornika. Wyczytałam, że lotosy to głodomory to im kompostu dałam. Właśnie je schowałam bo idzie burza i podobno z gradem. Mam nadzieję, że nam znowu wszystkiego nie strzaska jak rok temu...

Ten z pierwszej próby na dziś dzień już nie ma żadnego listka, zwyczajnie na balkonie wysechł na wiór mimo, ze zalany woda w podłożu. Zostawiłam go zobaczymy czy znajdzie siły by nowe wypuścić. Te od Ciebie na razie ok, nie wiem czemu tamten wysechł na wiór.
kasiek 18:46, 09 cze 2022

Jak tam Sylwia po ulewach? Wszystko dobrze?
Agatorek 19:09, 09 cze 2022

Żylistek, tamaryszek i krzewuszki .

To widocznie gdzieś indziej widziałam tą kolkwicję
Gosialuk 19:59, 09 cze 2022

Chyba Galgasia kolkwicję pokazywała. Ja też mam, ale u mnie jeszcze w pąkach.
Sylwia trzymam kciuki za to by burza nie narobiła szkód. Do nas ten front burzowy dojdzie chyba jutro. Oby bez gradu. Daj znać co u ciebie jak już przejdzie.
Trzymajcie się.
sylwia_slomc... 20:11, 09 cze 2022

kasiek napisał(a)
Jak tam Sylwia po ulewach? Wszystko dobrze?

U nas na razie ulewy nie było, wczoraj ledwo porosiło dzisiaj popadało drobnym deszczem tak ze dwie i pół godzinki. Ale po alertach strach był jak widziałam co się bokami przewala. Jeszcze na jutro ponoć ma być powtórka i w poniedziałek znowu.
sylwia_slomc... 20:15, 09 cze 2022

Gosialuk napisał(a)
Chyba Galgasia kolkwicję pokazywała. Ja też mam, ale u mnie jeszcze w pąkach.
Sylwia trzymam kciuki za to by burza nie narobiła szkód. Do nas ten front burzowy dojdzie chyba jutro. Oby bez gradu. Daj znać co u ciebie jak już przejdzie.
Trzymajcie się.

Gosiu na razie minęło nas bokiem. W Starym Sączu podobno była trąba powietrzna. Na razie kończy się na strachu.
sylwia_slomc... 20:16, 09 cze 2022

Agatorek napisał(a)

To widocznie gdzieś indziej widziałam tą kolkwicję

Mam sporo krzewuszek, kwiatuszki jak tak patrzę w necie na kolkwicję mają nawet podobne
Kasiek 22:38, 09 cze 2022

Docelowo jak się uda to taki jest plan, ze dostana dużą kastę i do oczka dam, ale na razie są maluszki dostały dwie miski do połowy podłoże reszta woda. To jest kompost z ubiegłego sezonu ja na kompostownik wyrzucam obornik z kurnika, nie ma tego jakoś dużo więcej słomy niż samego obornika. Wyczytałam, że lotosy to głodomory to im kompostu dałam. Właśnie je schowałam bo idzie burza i podobno z gradem. Mam nadzieję, że nam znowu wszystkiego nie strzaska jak rok temu...

Ten z pierwszej próby na dziś dzień już nie ma żadnego listka, zwyczajnie na balkonie wysechł na wiór mimo, ze zalany woda w podłożu. Zostawiłam go zobaczymy czy znajdzie siły by nowe wypuścić. Te od Ciebie na razie ok, nie wiem czemu tamten wysechł na wiór.

Uda sie, bo dlaczego by nie? Ciekawa jestem tego rozwoju i tego, kiedy nam zakwitna. Rok? To dluuugo
Pisalam Ci o tym ze lotosy to glodomory, ja daje im kupione witaminki Osmocote, te uzywalam rowniez w poprzednim roku.
Moj pierwszy pak juz jest, maly, niepozorny, obserwuje go z wielka niecierpliwoscia, ciekawa jestem jaki bedzie kolor
Mam nadzieje ze burze i powodz Cie ominie...
P.s na balkonie masz 50 stopni???
sylwia_slomc... 13:37, 10 cze 2022

Kasiek napisał(a)

Uda sie, bo dlaczego by nie? Ciekawa jestem tego rozwoju i tego, kiedy nam zakwitna. Rok? To dluuugo
Pisalam Ci o tym ze lotosy to glodomory, ja daje im kupione witaminki Osmocote, te uzywalam rowniez w poprzednim roku.
Moj pierwszy pak juz jest, maly, niepozorny, obserwuje go z wielka niecierpliwoscia, ciekawa jestem jaki bedzie kolor
Mam nadzieje ze burze i powodz Cie ominie...
P.s na balkonie masz 50 stopni???

W upalne dni to nie wiem nawet czy nie więcej bo się skala na termometrze kończy, balkon z wystawą południowo zachodnią, stąd moje obawy, ale jak będą takie upały to je chyba do domu wezmę. Wtedy nawet dwa razy dziennie podlewana lawenda mi mdleje od temperatur.
Kilka miejscowości od nas wczoraj grad skasował rolnikom uprawy do golutkiej ziemi, nie zostało nic
Na dziś alerty nadal mamy.