Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElzbietaFranka 14:21, 10 cze 2022

Sylwii do wody żadnych nawozów/obornik typu bydlęcy czy kurzy mają dużo azotu i tworzą się glony.
Osmokote te gałki/czopki są dobre też ich używam.
Włożyć na sam spod pod korzeń.

Glony się tworzą ponieważ w pojemniku jest ciepła woda i nie ma napowietrzania.
Zmienić wodę ci jakimś czas odlać i dolać świeżej.

U nas wczoraj było gradobicie i mam pokiereszowane liście i rośliny.

Pszczelarnia 16:03, 10 cze 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak reszta ogrodu się broni jakoś mimo, mam nadzieję, czasowego zaniedbaniaPamiętasz jak czekałam na to by mieć busz? Cieszę się, że ten czas już nastał

Sylwio, nie ogarniam już Twojego ogrodu. Busz rośliny się broni chyba zawsze, tak po wielu latach ogrodowania uważam.
sylwia_slomc... 21:51, 10 cze 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwii do wody żadnych nawozów/obornik typu bydlęcy czy kurzy mają dużo azotu i tworzą się glony.
Osmokote te gałki/czopki są dobre też ich używam.
Włożyć na sam spod pod korzeń.

Glony się tworzą ponieważ w pojemniku jest ciepła woda i nie ma napowietrzania.
Zmienić wodę ci jakimś czas odlać i dolać świeżej.

U nas wczoraj było gradobicie i mam pokiereszowane liście i rośliny.

Elu nim one do oczka pójdą to pewnie jeszcze z rok minie na razie są w plastikowych, potem pójdą do kastry i dopiero do oczka. Glonów na razie nie mam( o dziwo) w żadnym oczku

Współczuję Ci ogromnie. Z własnego doświadczenia powiem, ze nza bylinach grad to pal sześć bo dość szybko się odbudowują( większość w tym samym sezonie)no te z duzymi liśćmi to już niestety na ten sezon zdobić nie będą, ale za rok jak nowe. Gorsza sprawa z krzewami i drzewami bo zranienia na korze długo się goją i niestety zostają brzydkie blizny już na zawsze
sylwia_slomc... 21:57, 10 cze 2022

Pszczelarnia napisał(a)

Sylwio, nie ogarniam już Twojego ogrodu. Busz rośliny się broni chyba zawsze, tak po wielu latach ogrodowania uważam.

Ewo z moich obserwacji przy braku opieki najlepiej wyglądają drzewa i krzewy, z bylinami gorsza sprawa bo te jak zarastają to ich nie widać.

Dziś walczyłam na rabacie z altaną prawie cztery godziny, wróciłam do domu z koszmarną migreną od kręgosłupa chyba bo jak odpoczęłam to popuściło Emuś trawsko wynosił co wyrwałam z niej już kwitnące, drugi raz dopiero w tym sezonie plewiona bo nie było kiedy. Jeszcze mnie czekają dwie tak zarośnięte. Plułam sobie dzisiaj w brodę, ze takie szerokie te moje rabaty bo problem by nogę postawić by wleźć do środka powyrywać, Najlepsze są takie co z każdej strony do środka dosięgnie
Agania 22:13, 10 cze 2022

Sylwuś u mnie też nie porobione, busz mam, podlało tyle co na dwa wiaderka, młode roślinki skorzystały
Od pukać ulew i burz niszczących nie miałam, ale ja
większość czasu z wnusiami spędzam, ogród raz w tygodniu widzę
Lecę co tam u Ciebie, dawno nie byłam
Buziaki, pozdrawiam
Agania 22:22, 10 cze 2022

Drzewko to klon Drummondi, a krzewy to nie wiem o co pytasz te strzeliste to tuja smaragd

Myślałam że to widoki z Toskanii, cudnie
Trzymam kciuki za lotosy
sylwia_slomc... 22:34, 10 cze 2022

Agania napisał(a)
Sylwuś u mnie też nie porobione, busz mam, podlało tyle co na dwa wiaderka, młode roślinki skorzystały
Od pukać ulew i burz niszczących nie miałam, ale ja
większość czasu z wnusiami spędzam, ogród raz w tygodniu widzę
Lecę co tam u Ciebie, dawno nie byłam
Buziaki, pozdrawiam

Agatka Ty się choć wnusiami cieszysz U nas problemy z babcią i stała opieka nad Nią zabierają cały czas. Nie udała się ta starość Panu Bogu wcale. U nas tak podlało wczoraj, ze jak dziś chwasty targałam to się musiałam siłować bo na rabatach sucho nadal, rośliny już całą wodę wypiły, spragnione były bardzo.
Ostatnie dwa sezony mam straszne zaległości w ogrodzie z robotą. Rok temu przez dwie powodzie i cztery gradobicia w tym z braku czasu tak zwyczajnie. W w sezon wchodziłam mocno do przodu z robotą już w lutym i marcu miałam rabaty wycięte i oplewione, a potem już tylko pod górkę było bo problemy z tamą spowodowały, że nie przycięłam za wiele drzew i krzewów i do dziś większość nie cięta, bo potem podlewanie przez dwa miesiące prawie dzień w dzień, a teraz plewie jak mam tylko wolną chwilkę....choc plewieniem już chyba tego nazwać nawet nie można...wydzieranie bardziej
sylwia_slomc... 22:34, 10 cze 2022

Agania napisał(a)

Myślałam że to widoki z Toskanii, cudnie
Trzymam kciuki za lotosy

Dzięki
Agatorek 23:17, 10 cze 2022

Dziś walczyłam na rabacie z altaną prawie cztery godziny, wróciłam do domu z koszmarną migreną od kręgosłupa chyba bo jak odpoczęłam to popuściło Emuś trawsko wynosił co wyrwałam z niej już kwitnące, drugi raz dopiero w tym sezonie plewiona bo nie było kiedy. Jeszcze mnie czekają dwie tak zarośnięte. Plułam sobie dzisiaj w brodę, ze takie szerokie te moje rabaty bo problem by nogę postawić by wleźć do środka powyrywać, Najlepsze są takie co z każdej strony do środka dosięgnie

Tiaaa, wiem coś o tym. Pielę z jednej strony, później z drugiej (poduszka na ziemi, ja na niej), ale są miejsca, że muszę jakieś dziwne akrobacje uprawiać, żeby sięgnąć do środka .
sylwia_slomc... 00:22, 11 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Tiaaa, wiem coś o tym. Pielę z jednej strony, później z drugiej (poduszka na ziemi, ja na niej), ale są miejsca, że muszę jakieś dziwne akrobacje uprawiać, żeby sięgnąć do środka .

U mnie na rabatach jest już tak gęsto, że często stoję na samych palcach bo całej stopy nie ma jak postawić by nie zdeptać roślinŁatwiej było jak mogłam w środek rabaty wejść