Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:00, 26 lut 2023

Ok, mam nadzieję, że nie zapomnę
ryska 19:19, 26 lut 2023

Przepiękne masz ciemierniki.
Działasz na wielu frontach. Powodzenia
Rojodziejowa 19:41, 26 lut 2023

Sylwia, jak wyglądają floksy szydlaste po zimie?
Alija 20:01, 26 lut 2023

Sylwia, szybko się wiosna rozkręca w Twoim ogrodzie, piękne, bujne ciemierniki, oczary (muszę u siebie posadzić, koniecznie) i całe mnóstwo roślin.
Czytałam u Ciebie kiedyś o suchopłocie, myślałam o nim już w ubiegłym roku (nie wiedziałam, że tak się to nazywa), nawet kołki zostały zakupione, ale jakoś nie zdążyłam. W tym sezonie muszę zrealizować ten pomysł, bo mam strasznie dużo różnych gałęzi, a wydaje mi się, że to niezły pomysł na ich zagospodarowanie, jak myślisz?
sylwia_slomc... 20:03, 26 lut 2023

ryska napisał(a)
Przepiękne masz ciemierniki.
Działasz na wielu frontach. Powodzenia

Dzięki Renia
sylwia_slomc... 20:06, 26 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, jak wyglądają floksy szydlaste po zimie?

Asia zależy od miejsca, generalnie dochodze do wniosku, ze dobrze im robi przysypanie liśćmi opadłymi z drzew na zimę. Tam gdzie liście leżały sa zieleniutkie, tam gdzie ich nie było wyglądają na suche, ale ja wiem, że jak się zrobi ciepło to się wszystko ładnie zazieleni i zaróżowi bo tak jest co roku
sylwia_slomc... 20:09, 26 lut 2023

Alija napisał(a)
Sylwia, szybko się wiosna rozkręca w Twoim ogrodzie, piękne, bujne ciemierniki, oczary (muszę u siebie posadzić, koniecznie) i całe mnóstwo roślin.
Czytałam u Ciebie kiedyś o suchopłocie, myślałam o nim już w ubiegłym roku (nie wiedziałam, że tak się to nazywa), nawet kołki zostały zakupione, ale jakoś nie zdążyłam. W tym sezonie muszę zrealizować ten pomysł, bo mam strasznie dużo różnych gałęzi, a wydaje mi się, że to niezły pomysł na ich zagospodarowanie, jak myślisz?

Pomysł jest dobry jeśli nie masz w okolicy zbyt wielu chwastów, które się niestety nasiewają w taki płot. U nas gałęzie składujemy na pryzmie i w ciągu ostatnich lat nasiało się w nią mnóstwo nawłoci i pokrzyw, ciężko usunąć, skosić też trudno. Pierwotnie te gałęzie były składowane z myślą o takim suchopłocie, ale jak zobaczyłam co się dzieje jak leżą na pryzmie, zrezygnowałam.
ElzbietaFranka 21:40, 26 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

zimowity

pszczółki przyleciały

Co jeden ciemiernik to piękniejszy, ale ten na pierwszej focie tylko pozazdrościć (pozytywnie). Może też się takich dochowam.
U ciebie już wiosną pełna gębą.
U mnie mokro. Lenia mam. Pogoda beznadziejna szaro buro, pada deszcz.
U mnie znowu roje komarów nad kompostownikiem widocznie czują ciepło.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 12:27, 27 lut 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Co jeden ciemiernik to piękniejszy, ale ten na pierwszej focie tylko pozazdrościć (pozytywnie). Może też się takich dochowam.
U ciebie już wiosną pełna gębą.
U mnie mokro. Lenia mam. Pogoda beznadziejna szaro buro, pada deszcz.
U mnie znowu roje komarów nad kompostownikiem widocznie czują ciepło.

Pozdrawiam

Elu to chyba nie są komary, u mnie też latają, ale chyba jakiś rodzaj błonkówek podobnych do komara, ale większych. One wcale nie są nami zainteresowane.
Tych ciemierników mam trzy takie kępy , a już ich siewki mi w tym roku kwitną i to obficie jak na pierwsze kwitnienie. Ciemierniki to chyba razem z liliowcami jedne z moich ulubionych roślin. Żadnej roboty z nimi nie ma a efekt jest u nas też teraz pogoda pod psem.
Joku 12:45, 27 lut 2023

Pamiętasz po ilu latach zakwitły twoje siewki ciemierników?