Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 19:46, 18 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula ja też nie chcę myśleć, ale jak nie przestanie do jutra padać to rów pewnie wyleje już jest połowa, a przepływ u sąsiadki zablokowany w 2/3 -cich

Już ustają opady

Ale wszystko się zmieniło od czasu jak byłam brzozy niesamowicie poszły i łąka też już inna. Zdjęcia z lasku super
Kamasję niską bym przygarnęła na próbę czy wytrzyma tak mokre podłoże jak jest u mnie
sylwia_slomc... 22:37, 18 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Jakie cudne pierwiosnki Jakie zdrowe, nawodnione U mnie znów zaraz susza, u was słyszę w prognozach ciągle deszcze
W czym rosną te pierwiosnki, to tojeść rozesłana? Nie zagłuszy ich? To łyszczaki te fioletowe?
A ten czerwony?

Taka ta pogoda, że nikomu równo nie dzieli
Pierwiosnki rosną w towarzystwie ciemierników, tojeści rozesłanej, tawułek, wilczomleczy i wiązówki purpurowej.
Bardziej niż przed tojeścią muszę pilnować przed wiązówką. Tojeść nisko rośnie pierwiosnki ponad nią się pokazują. Wiosną tojeść wokół roślin ciut ograniczam by dać im więcej przestrzeni.
Tak to łyszczaki, dziewczyny mówią na nie omszone. Ten czerwony to pierwiosnek japoński kandelabrowy.
sylwia_slomc... 22:41, 18 maj 2023

mirkaka napisał(a)
A moje kamasje mają tylko same liście które na dodatek się pokładają, co mam robić żeby kwitły?

A dawno sadziłaś? Jakie mają stanowisko?
Moje nie kwitły przez pierwsze dwa sezony na pewno, potem pojedynczo zaczynały pokazywać kwiaty jak cebulki im podrosły. Przyrastają stopniowo, od dwóch lub trzech sezonów kwitną dość obficie. Rosną dość pulchnej ziemi bo stale mi tam nornice ryją, wyścielone było korą, ale wapna i popiołu dostaje się im przy okazji ciemierników, które są zaraz obok. Rosną w półcieniu, słońce mają tylko od rana do południa.
sylwia_slomc... 22:44, 18 maj 2023

Urszulla napisał(a)

Już ustają opady

Ale wszystko się zmieniło od czasu jak byłam brzozy niesamowicie poszły i łąka też już inna. Zdjęcia z lasku super
Kamasję niską bym przygarnęła na próbę czy wytrzyma tak mokre podłoże jak jest u mnie

Nie wiem czy wytrzyma, bo moje w donicy w podwórku, raczej tam sucho niż mokro, raz, że wyniesione pół metra do góry. Dwa, że magnolia i budynek skutecznie przed deszczem chronią.
Rumianka 22:56, 18 maj 2023

Twój ogród dorośleje w galopującym tempie...już nie przypomina tych początków, kiedy roślinki były ledwie widoczne...Drzew kwitnących masz krocie, fajnie to teraz wygląda o każdej porze roku...Podoba mi się u Ciebie...Pozdrawiam
Agatorek 23:08, 18 maj 2023

Ale wszystko bujnęło…

U nas tylko jeden dzień padało porządnie, kolejnego już tylko kropiło. Ale ziemia przed opadami była wilgotna pod wierzchnią warstwą.

Hmm, ta Raindrops trochę podobna do mojej nn, może to ona
Agatorek 23:09, 18 maj 2023

Zapomniałam zapytać, co to za drzewko po lewej?

ewsyg 23:18, 18 maj 2023

Sylwia, ależ ten Twój ogród z zachwytu powala na kolana. Pięknie to wszystko skomponowałaś. Zgromadziłaś dużo ciekawych roślin. Ta biżuteria ogrodowa bardzo mnie rozbawiła. Stwory są przeurocze.
mirkaka 08:38, 19 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A dawno sadziłaś? Jakie mają stanowisko?
Moje nie kwitły przez pierwsze dwa sezony na pewno, potem pojedynczo zaczynały pokazywać kwiaty jak cebulki im podrosły. Przyrastają stopniowo, od dwóch lub trzech sezonów kwitną dość obficie. Rosną dość pulchnej ziemi bo stale mi tam nornice ryją, wyścielone było korą, ale wapna i popiołu dostaje się im przy okazji ciemierników, które są zaraz obok. Rosną w półcieniu, słońce mają tylko od rana do południa.

W zeszłą zimę zabrałam prawie ze śmietnika, sąsiadka wyrzuciła, posadziłam ale nie kwitły, potem na wiosnę posadziłam już pod różą, od wschodu, może za mało im dałam kompostu? Mówisz że popiół i wapno? Może mają tam za sucho? Ale dlaczego takie wiotkie, może jednak wolą więcej światła?
Staram się je podlewać
Roocika 09:53, 19 maj 2023

Przyszłam pooglądać i się pozachwycać