Piękne liliaki, w takiej ilości to zapach musi się daleko roznosić a z kwiatów to ja jem kwiaty nasturcji z kwiatu czarnego bzu mamy nalewkę, jeszcze kwiat lipy zbieram i suszę kiedyś suszyłam płatki nagietków dla urody
A faktycznie sprawdziłam i teraz tak podają , a jak się pojawiła u mnie w ogrodzie chyba w 2016 roku i szukałam co to to pisało, że w Polsce pod ochroną na stanowiskach naturalnych bo występowała tylko w rejonach górskich. Nawet byłam zdziwiona skąd u nas bo przecież do gór jednak kawał drogi od nas jest. Ale faktycznie widziałam ją w rejonach Morskiego Oka i nigdzie więcej nie spotkałam. Może przez te lata coś się z jej występowaniem zmieniło....nasiona lecą daleko, jest ich masa więc może. W moim ogrodzie próbowałam przesadzać w różne miejsca, ale nigdzie nie chce rosnąć prócz tego w którym sama się posiała.
O widzisz czyli jednak jakieś kwiaty spożywam bo lipę pijam w czasie choroby, a z kwiatów czarnego bzu nalewkę tez raz zrobiłam, ale po roku leżakowania choć nabrała ślicznego koloru to pachniała mydlinami
Kocimiętki mi w tym roku cudną robotę robią w ogrodzie, na bank chcę ich więcejJak ładnie ukryły przekwitłe hiacynty
konwalie też w tym roku pięknie kwitną
i przyrosły sporo