Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:49, 15 paź 2023

Urszulla napisał(a)

Astry masz rewelacyjne jesień w ĺące urocza

Najfajniejsze odmiany w łące się ostały, a na rabatach zostały wyparte przez te zwykłe niebieskie. Wczoraj posadziłam kolejne
sylwia_slomc... 12:51, 15 paź 2023

Magleska napisał(a)
Iwonka ja też ostatnio oglądałam nasze fotki z pierwszych spotkań wzięło nas na wspominki

Sylwuś dziękuję za wczorajszy dzień -prawie dziś zrobiłam tą końcówkę ( może jutro lub w poniedziałek dokończę ) -wszystko jak radziłyście

pojechałam dziś po kocimiętki i też dokupiłam jeszcze roślin -2 szt -tego co Wy-te wysokie fioletowe-nazwy oczywiście nie zakodowałam i 2 chryzamtemy niby zimujące na rabatę koło szklarni -obłędne kolory -może jutro zrobię im fotkę

Buziaki

to co nie zapamiętałaś to elszolcja , a po naszemu marzymięta chińska
To ja dziękuję, odpoczęłam u Ciebie
sylwia_slomc... 12:53, 15 paź 2023

Rumianka napisał(a)
Zrobiłam szybką przebieżkę po Twoim ogrodzie, zachwycając się nieustannie bujną roślinnością...Ten ogród już zmienia się w park...brawo...a remont miodzio Zdjęcie roku też rozbawiło mnie bardzo...

Od zawsze chyba od samego początku ogrodu piszę, ze nasz ogród taką naturalną metamorfozę przejdzie bo jak te 300 drzew urośnie to nie ma bata będzie park, Ale park jak sił na starość zabraknie łatwiej odpuścić bo sobie sam poradzi, będzie bardziej dziko, dla zwierząt lepiej, a o rabaty trzeba stale dbać
sylwia_slomc... 21:49, 18 paź 2023

No i jesteśmy po dwóch nockach z przymrozkami. Skasowało dalie, gunnerę, mimozę i mimo opatulenia czterema warstwami prześcieradeł eukomisy i cantadeskie również pomimo tego, że były w podwórku pomiędzy budynkami i od góry miały konary magnolii w liściach. Znaczy mrozik musiał być spory.
Wykopałam dzisiaj i ekomisy i cantadeskie, gunnerę narzuciłam włókniną, Emuś owinął mimozę i judaszka, ja sprzątnęłam zmrożone pędy dyń i zebrałam ostatnie z przyszłej szklarenki no i zrobiła się czarna noc
Brak mi czasu...
Podwórko zamiatane i zgrabione w sobotę dziś znowu zawalone orzechowymi liśćmi i tak już teraz będzie aż nie spadnie ostatni, do końca daleko, daleko...
sylwia_slomc... 12:43, 23 paź 2023

Przymusowy odpoczynek bo po dwóch latach unikania ponownie przyplątał się covid
Mimo czterech dawek szczepionki i jednokrotnym przechorowaniu tym razem wcale nie jest lżej...
Mieliśmy wczoraj mieć małe jesienne spotkanko ogrodowe, ale po wykonaniu testu na ostatnią chwilę trzeba było odwołać. Ale i wczorajsza pogoda mimo wcześniej zapowiadanej pięknej słonecznej postarała się by nie było czego żałować bo lało od rana calutki dzień.

Za to mimo braku sił mam ciut czasu na zaległą fotorelację z Wiczego ogrodu Madzi
kto ma chęć na cudne widoki zapraszam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11031-wilczy-ogrod?page=545
Rumianka 15:47, 23 paź 2023

Trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienie...no nie jest to miłe... ale jak widać ciągle z nami jest to paskudztwo... Kurujcie się i wracajcie do zdrowia i pełnej sprawności...Pozdrawiam.
Basieksp 17:07, 23 paź 2023

Już tak trochę zapomniałam o tym paskudztwie, a to gdzieś tam jeszcze się kręci i pewnie będzie jeszcze się czesto uaktywniać dużo zdrowia i szybkiego powrotu do sił życzę. Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 17:18, 23 paź 2023

Zdrówka życzę i szybkiego powrotu do formy. Trzymaj się cieplutko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 18:32, 23 paź 2023

Dzięki Kochane.
Niestety Covid cudownie nie zniknął choć już się w Tv o nim wcale nie mówi. W naszej okolicy panuje niesamowicie zaraźliwe zapalenie oskrzeli i płuc....czyli covid tylko testów się nie robi. Emuś dzisiaj był w ośrodku testu mu nie zrobili, gdybyśmy sami nie zrobili to by nie wiedział. On ma objawy ciut inne niż poprzednio, ja na razie identyczne jak wcześniej. Przez te dwa lata nie miałam nawet drobnego kataru czy drapania w gardle, tylko to pieroństwo łapię i zawsze od męża...
sylwia_slomc... 18:35, 23 paź 2023

Remontowo
Przed choroba nie za wiele się działo bo czasu brakuje, dzień krótki.
Tylko fragment cokolików położony