Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:34, 30 lis 2023

sylwia_slomc... 20:36, 30 lis 2023

sylwia_slomc... 20:37, 30 lis 2023

sylwia_slomc... 20:39, 30 lis 2023

sylwia_slomc... 20:41, 30 lis 2023

sylwia_slomc... 20:43, 30 lis 2023

No to Was oprowadziłam po ciemku po całym ogrodzie
Kordina 21:19, 30 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pytanie

Wiem, że są na forum osoby, które też same odnawiały swoje meble i zmieniały im kolory.
Potrzebuję podpowiedzi jaką farbą malowały swoje meble. Chcę tylną ściankę w witrynkach zrobić na biało lub kremowo....chyba. Coś słyszałam, ze dobre są farby kredowe, ale zupełnie nie miałam z nimi do czynienia, nie wiem jaka kolejność przy nakładaniu jakie przygotowanie podłożą, jaka powłoka potem.
Poradzicie coś? Potrzebuję w tej kwestii pomocy.

Sylwia ja mam sporo doświadczenia w malowaniu na biało i przecierkach do uzyskania stylu prowansalskiego. Malowałam 3 stoły, 2 komody, 8 krzeseł, 3 małe komódki, itp itd
Tylko i wyłącznie farby akrylowe białe używałam, szybko schną, dobrze kryją, podsuszone suszarką do włosów i można malować drugą warstewkę. Raz zakupiłam polskie co prawda farby kredowe (może te oryginalne, angielskie Annie Sloan są lepszej jakości) zaschła z zaciekami twardymi jak chol..a, ile ja się napracowałam, żeby tą skorupę zedrzeć, nie chciała ulec paskuda!
Od tamtej pory zniechęciłam się skutecznie do farb kredowych.
zaraz zrobię zdjęcie tym które polecam. Oczywiście są w różnych kolorach i różnej pojemności puszkach, polecam satynową. Moja nosiła nazwę - białe szaleństwo, także na czasie a ja z nią szalałam

Dorota321 19:17, 01 gru 2023

Dawno mnie tu nie było i zachwycam się piękną brzozową alejką. Pamiętam jak byłam u Was to te brzózki takie delikatne były, mało je było widać z łąki.
sylwia_slomc... 19:50, 01 gru 2023

Kordina napisał(a)

Sylwia ja mam sporo doświadczenia w malowaniu na biało i przecierkach do uzyskania stylu prowansalskiego. Malowałam 3 stoły, 2 komody, 8 krzeseł, 3 małe komódki, itp itd
Tylko i wyłącznie farby akrylowe białe używałam, szybko schną, dobrze kryją, podsuszone suszarką do włosów i można malować drugą warstewkę. Raz zakupiłam polskie co prawda farby kredowe (może te oryginalne, angielskie Annie Sloan są lepszej jakości) zaschła z zaciekami twardymi jak chol..a, ile ja się napracowałam, żeby tą skorupę zedrzeć, nie chciała ulec paskuda!
Od tamtej pory zniechęciłam się skutecznie do farb kredowych.
zaraz zrobię zdjęcie tym które polecam. Oczywiście są w różnych kolorach i różnej pojemności puszkach, polecam satynową. Moja nosiła nazwę - białe szaleństwo, także na czasie a ja z nią szalałam

Dzięki Muszę Emusiowi pokazać to w tygodniu może kupiTy jak zawsze niezawodna jesteś kobieto
Ciekawe czy jest odcień ekrii ( kurde nie wiem jak się pisze)Ale jak nie będzie to biały też by mógł być i jeszcze niebieskoszary też biorę pod uwagę taki pod płytki nad zlewem.
sylwia_slomc... 19:52, 01 gru 2023

Dorota321 napisał(a)
Dawno mnie tu nie było i zachwycam się piękną brzozową alejką. Pamiętam jak byłam u Was to te brzózki takie delikatne były, mało je było widać z łąki.

Dorotko w pryszłym sezonie musimy to nadrobić i przyjedziecie Tylko ogród już tak niezadbany jak kiedyś bo czas mocno ograniczony remontem i babcią mamy, a pogoda nie ułatwia. Dziś dostaliśmy alerty, że do jutra wieczora pół metra śniegu ma spaść u nas. A pada już i niestety ciężki mokry Znowu będzie drzewa łamało...