Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 16:46, 30 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Są spostrzegawcze i sprytne. U nas sikorki przez dwa sezony jak ogród był jeszcze mały dopominały się o dokarmianie już końcem października. Przylatywały do okna domu non stop i zaglądały do środka. Jak ogród podrósł przestały bo pokarmu naturalnego wystarcza im do samych mrozów, a jak się zaczynają to już w karmnikach jest dawane. Przylatują jak podchodzę do karmnika i wołam chodźcie, macie! Ja się drę, a na gałęziach wokół się kotłuje

U mnie też zaglądały wcześniej, jedna to pod drzwi tarasowe przyleciała. Chyba czuły że idzie zimą. A teraz ich nie ma i mi smutno. Jeszcze śnieg ma dosypać przez 4 dni.
Ja się nie drę
U mnie ptaki mają pory stołówkowe- przylatują zawsze koło 8 rano i 16.

Z firanką już klimat się zrobił. Kuchnia się wypełnią, ależ Ty masz tych bibelotów do ustawiania

Agatorek 18:00, 30 lis 2023

Szybko Wam idzie, kuchnia praktycznie prawie gotowa

Widziałam fotki ze śniegiem i bez - widoki piękne . Nie chcę Cię straszyć, ale południe Polski ma w weekend zasypać śnieg.
Alija 18:04, 30 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, sąsiadka dobrze to określiła, już się robi coraz bardziej domowo i przytulnie.
sylwia_slomc... 19:35, 30 lis 2023

Joku napisał(a)
Już niemal domowo się zrobiło. Czym impregnujesz?

Jolu tylko w tym jednym pomieszczeniu na razie Vidaronem, tak mi polecił stolarz to tak robię.
sylwia_slomc... 19:36, 30 lis 2023

Rumianka napisał(a)
Za chwilę poczujemy zapach pierwszej potrawy ugotowanej w tej kuchni...Brawo

Ha ha do tego momentu to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie
sylwia_slomc... 19:40, 30 lis 2023

Urszulla napisał(a)

U mnie też zaglądały wcześniej, jedna to pod drzwi tarasowe przyleciała. Chyba czuły że idzie zimą. A teraz ich nie ma i mi smutno. Jeszcze śnieg ma dosypać przez 4 dni.
Ja się nie drę
U mnie ptaki mają pory stołówkowe- przylatują zawsze koło 8 rano i 16.

Z firanką już klimat się zrobił. Kuchnia się wypełnią, ależ Ty masz tych bibelotów do ustawiania

Ula ja się drę bo w ogrodzie bywam o rożnych godzinach, więc u mnie pory stołówkowe zmienne. Koty też się nauczyły już przy furtce czekać jak tylko pies da znać, że idę
sylwia_slomc... 19:46, 30 lis 2023

Agatorek napisał(a)
Szybko Wam idzie, kuchnia praktycznie prawie gotowa

Widziałam fotki ze śniegiem i bez - widoki piękne . Nie chcę Cię straszyć, ale południe Polski ma w weekend zasypać śnieg.

Już jest biało, ale na razie nie musiałam otrzepywać roślinW kuchni brakuje jeszcze półek w szafkach, blatów i drzwiczek. Drewno na półki i blaty mamy tylko musi się przesuszyć żeby można było z nim pracować dalej. A, że szkoda czasu na czekanie to działamy z tym co mamy.
Wczoraj przyszła witryna do kuchni, ale jest do skręcenia. Potem trzeba ją opalić, zaimpregnować i polakierować żeby można było powiesić.
Dziś skończyłam szlifowanie góry kredensu. Zostały jeszcze drzwiczki z szybami, ale przed Świętami nie zdążymy raczej bo trzeba w domu ogarnąć
sylwia_slomc... 19:50, 30 lis 2023

Alija napisał(a)

Sylwia, sąsiadka dobrze to określiła, już się robi coraz bardziej domowo i przytulnie.

Nie moge się doczekać kiedy zamkniemy tą część domu z remontem, a to niestety jeszcze trochę potrwa. Ale gdy sobie przypomnę jak dwa lata temu o tej porze startowaliśmy z opróżnianiem pomieszczeń to nie myślałam, że za dwa lata już na tym etapie będziemy. Jestem z naszej pracy dumna
sylwia_slomc... 19:54, 30 lis 2023

Pytanie

Wiem, że są na forum osoby, które też same odnawiały swoje meble i zmieniały im kolory.
Potrzebuję podpowiedzi jaką farbą malowały swoje meble. Chcę tylną ściankę w witrynkach zrobić na biało lub kremowo....chyba. Coś słyszałam, ze dobre są farby kredowe, ale zupełnie nie miałam z nimi do czynienia, nie wiem jaka kolejność przy nakładaniu jakie przygotowanie podłożą, jaka powłoka potem.
Poradzicie coś? Potrzebuję w tej kwestii pomocy.
sylwia_slomc... 19:57, 30 lis 2023

Nim nam dosypało ogród był polukrowany i nawet na chwilkę ze słonkiem udało mi się załapać. I złapać ostatnie kolory