Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:53, 28 sty 2024

Darecka napisał(a)
Cudowna końcówka podsumowania minionego roku, masz niezwykły dar komponowania przestrzeni, wszystko u Ciebie ładnie "płynie", tchnie harmonią i zachwyca barwami oraz fakturami ❤️

Miło mi, że Ci się spodobała. Strasznie mi się to podsumowanie rozwlokło w czasie, ale cóż poradzić
sylwia_slomc... 09:59, 28 sty 2024

Anda napisał(a)
Z roku na rok piękniejszy wasz ogród
A co u waszych ptaków? Chyba przeoczyłam fotki…

Dziękujemy, zwłaszcza, że ostatnie lata sporo roślin musiało sobie radzić samemu bo najpierw odmulania, a teraz remonty pochłaniają lwią część naszego czasu. Pogoda nam ostatnio nie uółatwiała opieki nad nimi za bardzo. Przez to też w kilku miejscach ogrodu pasowałyby porządne porządki z wysadzankami i wybieraniem korzeni nawłoci włącznie. Ale nigdy nie ma kiedy. Pewnie jak pokończymy remonty i budowę będzie trzeba wiele miejsc zakładać odnowa, tyle, że już z dojrzałym drzewostanem. Czy jeszcze będą na to siły....oby
W ptaszarni zdjęcia były nie tak dawno. Ok na razie mimo, ze ślady liska w ogrodzie ponoć były to do kurnika się nie zbliżał do tej pory. Albo ma nadto bażantów, albo go płoszy zapach dużego psa i świergot papug( pewnie nie zna takich dźwięków) i lampka czujka Ale u Kondzia w tym sezonie po raz trzeci dobrał się do kurnika i go totalnie opróżnił z ptactwa w jedna noc.
Monia81 15:47, 28 sty 2024

Powoli wracam i widzę, że piękne podsumowanie roku zrobione, cudownie się ogród rozrósł, piętrowość nasadzeń tak już ładnie widoczna wy to z Wojtusiem to tytanami pracy jesteście, mnóstwo roboty za Wami, a jeszcze sporo przed Wami, oszczędzajcie się, bo zdrówko mamy jedno nie był to zły sezon, mam nadzieję, że ten rok przynajmniej nie będzie gorszy od poprzedniego a ogródkowanie będzie nam sprawiać bardzo dużą satysfakcję
Lisy to pierony takie, że hej, jak mieliśmy kury to taki elikwent w 15 minut potrafił nam zadusić 4 kury i koguta zanim się kapnęłam co się dzieje na ogrodzie. Trzeba mieć bardzo dobrze zabezpieczone wybiegi dla kurek, bo niestety możemy bardzo szybko je stracić...
sylwia_slomc... 15:58, 28 sty 2024

Monia81 napisał(a)
Powoli wracam i widzę, że piękne podsumowanie roku zrobione, cudownie się ogród rozrósł, piętrowość nasadzeń tak już ładnie widoczna wy to z Wojtusiem to tytanami pracy jesteście, mnóstwo roboty za Wami, a jeszcze sporo przed Wami, oszczędzajcie się, bo zdrówko mamy jedno nie był to zły sezon, mam nadzieję, że ten rok przynajmniej nie będzie gorszy od poprzedniego a ogródkowanie będzie nam sprawiać bardzo dużą satysfakcję
Lisy to pierony takie, że hej, jak mieliśmy kury to taki elikwent w 15 minut potrafił nam zadusić 4 kury i koguta zanim się kapnęłam co się dzieje na ogrodzie. Trzeba mieć bardzo dobrze zabezpieczone wybiegi dla kurek, bo niestety możemy bardzo szybko je stracić...

Monia mam nadzieję, że nasze kury bezpieczne w wolierze. No musiał by siatkę stalową powyrywać. Biorąc pod uwagę, że ta sama siatka jest dookoła lilaków w kojcu i ani Lara ani Leoś jej nie ruszali bo jest cieniutka ale ostra to mam nadzieję, ze nawet gdyby jakimś cudem lisom udało się ją złapać w pysk to jak pociągną by wyrwać porozcinają dziąsła, język i zrezygnują. Obym się nie myliła....
Ogród urósł na Waszych oczach Tęskno mi już za Wami
sylwia_slomc... 19:25, 29 sty 2024

Przeszłam się dziś po ogrodzie pooglądać trochę stan roślin.
Po raz pierwszy w ciągu 10 lat wszystkie suchodrzewy w moim ogrodzie przemarzły
Winne te wczesne listopadowe mrozy i śniegi. Rośliny przeżyły szok termiczny bez żadnego wcześniejszego hartowania. Liście zrzucą na pewno do zera bo są czarne, pytanie czy z gałązek odbiją czy będzie trzeba do zera ścinać i liczyć, ze coś odbije od ziemi.... Kurcze jeśli nie odbiją to będę miała sporo potężnych dziur w rabatach
Urszulla 19:41, 29 sty 2024

Czyli straty muszą być.... Niestety są wpisane w ogród.
Rojodziejowa 20:00, 29 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przeszłam się dziś po ogrodzie pooglądać trochę stan roślin.
Po raz pierwszy w ciągu 10 lat wszystkie suchodrzewy w moim ogrodzie przemarzły
Winne te wczesne listopadowe mrozy i śniegi. Rośliny przeżyły szok termiczny bez żadnego wcześniejszego hartowania. Liście zrzucą na pewno do zera bo są czarne, pytanie czy z gałązek odbiją czy będzie trzeba do zera ścinać i liczyć, ze coś odbije od ziemi.... Kurcze jeśli nie odbiją to będę miała sporo potężnych dziur w rabatach

Też mi przemarzły! Ale kiedyś już tak miałam i bardzo szybko odbiły. Cięłam je wtedy dość mocno, ale jestem dobrej myśli.
Agatorek 20:12, 29 sty 2024

Tak przeglądam te fotki z każdej pory roku i zastanawiam się, który miesiąc będzie najlepszy na odwiedziny . Przepiękny ogród, bardzo kolorowy i różnorodny , trudno wybrać idealny czas.
W tym roku planuję przyjechać m.in. na południe i mam na liście kilka ogrodów, które koniecznie muszę zobaczyć. M.in. Twoje ranczo .
Oczywiście dam znać wcześniej kiedy by to było .

sylwia_slomc... 20:21, 29 sty 2024

Urszulla napisał(a)
Czyli straty muszą być.... Niestety są wpisane w ogród.

Ula jaki łądny avatarek
Powiem Ci, że to chyba druga zima, która straty przyniosła mimo mrozów nie takich wielkich wcale. A bywały mroźniejsze bezśnieżne zimy gdzie strat nie było. Wychodzi na to, ze śnieg robi większe szkody niż sam mróz. Choć w tym sezonie w doopę dało to, ze te mrozy przyszły bardzo wcześnie i bez wcześniejszych przymrozków, rośliny nie były do zimy gotowe. Róże niestety też bardzo mocno w tym roku oberwały. Nie wiem czy niektórych nie stracę całkiem. I niektóre ciemierniki też.
sylwia_slomc... 20:22, 29 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Też mi przemarzły! Ale kiedyś już tak miałam i bardzo szybko odbiły. Cięłam je wtedy dość mocno, ale jestem dobrej myśli.

Asia oby tak było. Ja miałam raz, ze się na zimę z liści osypały, a potem wypuściły nowe, ale teraz są na krzakach czarnobrunatne, kiepsko to wygląda niestety i mocno mnie zaskoczyło.