Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:54, 31 sty 2024

Kordina napisał(a)

Etażerka super! Już ją widzę u siebie na biało z przecierkami
Wyślę Ci zdjęcie glinianej donicy, może będziesz chciała, bo mnie już nie pasuje.

A ja ją widzę na tle cegły. Potrzebowałam coś na barek, a barki bardzo drogie są i wymiarami mi nie wchodziły więc etażerka za barek będzie robićNajlepsze, że ja jestem anty alko, ale zawsze dostaniemy i nalewki też robię( choć ich nie piję)gdzieś trzeba trzymać
sylwia_slomc... 22:55, 31 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia u mnie większość suchodrzewów wygląda tak samo. Ale w miejscach osłoniętych od wiatru są też okazy w dużo lepszym stanie. Raz już tak miałam i odbiły dość szybko i to nie od korzenia.

Pewnie odbiją Asiu. A jak nie to będę ostro ciachać.
Magara 23:47, 31 sty 2024

Sylwia, rozwaliłaś mnie wysiewem host, gdzie Ty jeszcze na takie pomysły czas znajdujesz Ale strasznie jestem ciekawa efektów
Etażerka też mnie rozczuliła. Prawdopodobnie dlatego, że uwielbiam samo słowo "etażerka" Kojarzy mi się z moją ulubioną lekturą z czasów młodzieńczych tj. "Godzina pąsowej róży" i marzeniami młodzieńczymi, że jednak kiedyś opanuję język francuski i zamieszkam we Francji

Oglądając zdjęcia zdobywanych przez Ciebie skarbów, z bólem serca zaglądam w swoją przeszłość kiedy przejmując mieszkanie po Dziadkach, 25 lat temu, leciało na śmietnik mnóstwo rzeczy, z Bolesławca również.... No bo wtedy był modny arcoroc czy jakoś tak Matko, jaki człowiek był młody i głupi

Ale przypomniało mi się, że mam w piwnicy lampę wiszącą z tamtego mieszkania. Jej jakoś nie umiałam wyrzucić. Zrobię zdjęcia i podeśle, może Wam się wkomponuje
sylwia_slomc... 01:28, 01 lut 2024

Magara napisał(a)
Sylwia, rozwaliłaś mnie wysiewem host, gdzie Ty jeszcze na takie pomysły czas znajdujesz Ale strasznie jestem ciekawa efektów
Etażerka też mnie rozczuliła. Prawdopodobnie dlatego, że uwielbiam samo słowo "etażerka" Kojarzy mi się z moją ulubioną lekturą z czasów młodzieńczych tj. "Godzina pąsowej róży" i marzeniami młodzieńczymi, że jednak kiedyś opanuję język francuski i zamieszkam we Francji

Oglądając zdjęcia zdobywanych przez Ciebie skarbów, z bólem serca zaglądam w swoją przeszłość kiedy przejmując mieszkanie po Dziadkach, 25 lat temu, leciało na śmietnik mnóstwo rzeczy, z Bolesławca również.... No bo wtedy był modny arcoroc czy jakoś tak Matko, jaki człowiek był młody i głupi

Ale przypomniało mi się, że mam w piwnicy lampę wiszącą z tamtego mieszkania. Jej jakoś nie umiałam wyrzucić. Zrobię zdjęcia i podeśle, może Wam się wkomponuje

Ja właśnie poluję na takie okazje gdy ktoś coś ma po dziadkach i się pozbywa bo młodzi inaczej patrzą na świat. To chyba normalne, też tak miałam. Z wiekiem przychodzi opamiętanie, refleksja i nostalgia do dawnych lat. Tylko w ten sposób prawie za bezcen udało mi się upolować parę fajnych rzeczy. A to one robią tamten klimat
Talerze na ścianach mam ze ścian mojego własnego dzieciństwa
mirkaka 18:15, 01 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczoraj dla poronienia czegokolwiek co by mi dawało poczucie namiastki wiosny kupiłam sobie do domu Waszyngtonię, a że było w doniczce 4szt to od razu rozsadziłam. Dziś wysiewy pierwsze pojemnikowe( w pudełko po cieście) rzadko takie robię, ale udało mi się zebrać nasiona z hosty o dużych gufrowanych liściach. Wolno przyrasta i nie bardzo jest jak dzielić, a może z nasion uda się pozyskać bo podoba mi się bardzo i chętnie bym widziała jeszcze w paru miejscach w ogrodzie przestratyfikowały się chyba w nasiennikach bo dopiero teraz zbierałam jak hosta sama nasienniki otwarła. Zobaczymy, jak to Matka mówi próba nie strzelba

Ktoś siał już hosty? Długo się na wschody czeka???

U mnie taka zwykła z zielonymi liśćmi sama się wysiała, wiosną miałam małe siewki, szybko rosną
ewsyg 18:16, 01 lut 2024

Sylwia, Ty masz grządki podwyższane, skrzynie. Jakiej są szerokości ?
Alija 20:24, 01 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

ogrodowo taka pani nam urosła

Śliczna Pusia. Oczary masz już pięknie kwitnące i ciemierniki się zbierają.
Host nie siałam, ale nasionka do kupienia widziałam kiedyś w sklepie ogrodniczym.
sylwia_slomc... 21:36, 01 lut 2024

mirkaka napisał(a)

U mnie taka zwykła z zielonymi liśćmi sama się wysiała, wiosną miałam małe siewki, szybko rosną

To, że szybko rosną to bardzo dobra informacja
sylwia_slomc... 21:41, 01 lut 2024

ewsyg napisał(a)
Sylwia, Ty masz grządki podwyższane, skrzynie. Jakiej są szerokości ?

Jeśli pytasz o warzywnik to:

mam podwyższone o jedną deskę, szerokość jakieś 2-2,5 długość 3,5-4 metrów
A jeśli o te co mieliśmy inspekt i truskawki to tak ok 1,3 na 2,20 i wysokość do połowy uda. Zresztą dolna część tamy w której rosną truskawki też ma podobną wysokość.
sylwia_slomc... 21:44, 01 lut 2024

Alija napisał(a)

Śliczna Pusia. Oczary masz już pięknie kwitnące i ciemierniki się zbierają.
Host nie siałam, ale nasionka do kupienia widziałam kiedyś w sklepie ogrodniczym.

A dostała na imię Czajka bo jest mega ostrożna i z dystansem do ludzi, cały czas czujna .
Oczary jak do tej pory bardzo wolno rosną. Widziałam te nasiona, ale głównie z tych miniaturowych odmian. Ja próbuję wysiać wielką