Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 13:28, 15 lut 2024

Zapomniałam pokazać jakie cudo nabyłam
sylwia_slomc... 13:30, 15 lut 2024

A przed momentem listonosz dostarczył mi paczuszkę, w niej śliczny

Od Joli
Buziaki Jolu ogromne. W chorobie zrobiłaś mi tym czajnikiem cały dzień Kochana
W realu jest jeszcze ładniejszy
Waclaw 14:09, 15 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogarniałam rabatę wjazdową
czyli moje przedpłocie
zobaczcie ciemierniki cuchnące jedne koło drugich, jedne mróz załatwił drugie sie uchowały, te same warunki glebowe świetlne, jednakowe stanowisko

U mnie cuchnący wygląda również mało okazale - czarne liście.
Co ze swoimi zrobiłaś? Wycięłaś przy ziemi?
Mój ma zielone kwiatostany a liście wstrętne.
sylwia_slomc... 15:21, 15 lut 2024

Waclaw napisał(a)

U mnie cuchnący wygląda również mało okazale - czarne liście.
Co ze swoimi zrobiłaś? Wycięłaś przy ziemi?
Mój ma zielone kwiatostany a liście wstrętne.

Wacław wycięłam tylko te gałązki, które już wcale nie rokowały czyli łodyga stała się czarna, albo sflaczała, te co miały czarne listki tylko zostawiłam bo widzę, że od korzenia rosną nowe gałązki, jak by co to jeszcze zdążę wyciąć resztę, ale na razie znoszę ten widok z rąbkiem nadziei na odbudowę rośliny.
Z tym, że chyba trzy lata temu miałam taką sytuację z ciemiernikami młodymi, u których była tylko jedna gałązka wykształcona i tak mi zmarzły, tamte po ścięciu się nie odbudowały, nie wiem czy były za słabe na gruntowną odnowę czy zmarzły im również korzenie.
sylwia_slomc... 16:16, 15 lut 2024

Wczoraj ogrodem różanym, a dziś zachwyciłam się leśnym ogrodem naturalistycznym, cudownym, dużym mega kolorowy, czyli wielkie drzewa, a masa bylin mimo tego. Fajnie pokazany wszystkie miesiące, masa inspiracji, do zakochania. Jedyne z czym miałabym dylemat to chyba bym nie potrafiła po nim spacerować i pracować bez alarmu z tyłu głowy, uwaga kręci się tu niedźwiedź. Choć właścicielom jakoś się to udaje...
https://www.youtube.com/watch?v=kd1HssGgPZ8
długi film, ale nie pożałujecie.
Ula piękny buk tricolor, dla klonowych dziewczyn mega piękne klony palmowe i japońskie, dla rodkowych cała masa inspiracji. W zimie wydaje się japoński lekko, ale jak dla mnie tylko zima potem to cudny ogród leśny jak u Aprilka tylko z dojrzałymi nasadzeniami. No bajkowy
Ja byłam ciekawa wiosny bo uwielbiam roślinność leśną wiosenną i przebarwień jesiennych, nie zawiodłam się, ale najładniejszego okresu w tym ogrodzie nie umiałabym wskazać. U lubię oglądać ogrody tak jak bym po nim sama z kamerą spacerowała , a nie w formie filmu z fotografiami. Do tego w bonusie latem jest nagranie z góry dronem, można rozplanowanie ogrodu zobaczyć i strefy. Bardzo dobrze zrobiony film ujęcia cudo.
Kordina 18:41, 15 lut 2024

Trafiłam na śliczny prywatny ogród, bylinowo różany, z pięknymi odmianami pelargonii. Róże opisane w trakcie filmu. I udostępniany do zwiedzania jeśli ktoś lubi podróże
https://www.youtube.com/watch?v=1env2AdnNEc

Ale była uczta dla oczu i ducha, dzięki Sylwia, że wrzuciłaś filmik, jeszcze mam ten drugi do obejrzenia. Widzę, że cudny czajniczek już zmienił właścicielkę, niech się dobrze sprawuje
Może znajdzie się jakoś chętny błonkoskrzydły na zapylenie kalii? Pilnuj może jak u mnie się trafi to chętnie się pobawię w hodowanie
sylwia_slomc... 19:07, 15 lut 2024

Kordina napisał(a)

Ale była uczta dla oczu i ducha, dzięki Sylwia, że wrzuciłaś filmik, jeszcze mam ten drugi do obejrzenia. Widzę, że cudny czajniczek już zmienił właścicielkę, niech się dobrze sprawuje
Może znajdzie się jakoś chętny błonkoskrzydły na zapylenie kalii? Pilnuj może jak u mnie się trafi to chętnie się pobawię w hodowanie

Nie ma problemu jak się nie trafi, jeśli mi tylko przypomnisz jak liście zaczną zamierać to myślę, że w tej doniczce jest więcej niż dwie cebulki
Te kalie miały być na prezent, ale się rozchorowałam i nigdzie nie poszliśmy i tym sposobem są moje
Ja to nie wiem czy ten drugi ogród choć nie różany nie jest jeszcze piękniejszy od tego co obejrzałaś
Joku 19:54, 15 lut 2024

Życzę smacznej herbaty . Moim skromnym zdaniem niewielka dawka ruchu na świeżym powietrzu, w dodatku w ukochanym ogrodzie dobrze robi podczas rekonwalescencji . Oczywiście w odpowiednim nie za ciepłym ubraniu. Suchy kaszel czasami trzyma się przez kilka tygodni po infekcji i sam ustępuje.
Zaczęłam oglądać film o ogrodzie, faktycznie ładnie się zapowiada. Muszę dokończyć. Tyle teraz różnych filmów, artykułów, można by nic innego nie robić tylko czytać i oglądać.
sylwia_slomc... 20:00, 15 lut 2024

Joku napisał(a)
Życzę smacznej herbaty . Moim skromnym zdaniem niewielka dawka ruchu na świeżym powietrzu, w dodatku w ukochanym ogrodzie dobrze robi podczas rekonwalescencji . Oczywiście w odpowiednim nie za ciepłym ubraniu. Suchy kaszel czasami trzyma się przez kilka tygodni po infekcji i sam ustępuje.
Zaczęłam oglądać film o ogrodzie, faktycznie ładnie się zapowiada. Muszę dokończyć. Tyle teraz różnych filmów, artykułów, można by nic innego nie robić tylko czytać i oglądać.

Jolu mój kaszel niestety mokry, a tak męczący i uporczywy jak ten suchy bywa. Już mnie wszystkie mięśnie i żebra bolą od tego oszarpania, ale dziś pierwszy dzień nie leżę tylko siedzę na tyle mam siły jutro próbuję wstać bo już mi Ema szkoda, nie ma chwili na odpoczynek, daleko tak nie pojedzie. A na spacer do własnego ogrodu jeszcze musze chwile poczekać bo by tam dojść trzeba pokonać półtora km, obawiam, się, żę to na razie ponad moje nadwątlone mocno siły.
LIDKA 22:21, 15 lut 2024

Z ferytyną teraz ok, ale bywa różnie. Przy tym anemii nie mam. U mnie jest głębszy temat hematologiczny niż samo żelazo. Jestem w leczeniu od jakichś 6 lat gdy nagle nie z gruszki nie z pietruszki zaczęły się problemy z krzepliwością mimo parametrów krzepnięcia w normie. Przerabiam drugiego hematologa( ten jest dokładniejszy i dociekliwszy)
Co do maseczek nie noszę stałe, tylko jak idę do lek. apteki, sklepu. Muszę bo po co idzie staję się kaleką. Ale tak sobie myślę w jakim stanie płuca mają chirurdzy idąc tą drogą...całe życie wiele godzin w maskach. Uważam, że ważny jest zdrowy rozsądek

Sylwia chirurg jak idzie operowac to zdrowy musi być. Zaden mądry chirurg do stołu nie staje z przeziębieniem albo grypą.