Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 13:45, 17 lut 2024

Rumianka napisał(a)
Właśnie chciałam napisać, że to turzyca evergold. Też mam taką, po zimie część ładnych kęp, a część wygląda na zgniłe.

Z nią nie mam doświadczenia bo mam ją drugi sezon, kupowałam maleńkie sadzoneczki, ale już wiem, że mi się podoba bardzo.
Ale mogę się po 8 latach wypowiedzieć co do ice dance-ów i wnioski mam takie. Z racji tego, że na forum popularnym było ciecie na krótkiego jeża tych traw i ja zrobiłam eksperyment i część cięłam, a części nie ruszałam wcale. Te cięte dawno zakończyły żywota, te nie cięte są piękne gęste kopy. Naprawdę robią wrażenie i nawet chwast nie jest w stanie ich zagłuszyć. Jak się wyleczę, a nie zapomnę cyknę Wam fotki porównawcze. Nie przycięte późną wiosną ciut gorzej wygladają by niedługo potem nabrać znów wigoru i pięknego wyglądu. Jak mają możliwość to się rozłażą, ale też nie ekspansywnie( przynajmniej u mnie)Jak nie mają bo są ograniczone np. krawężnikami robią piękny dywan z kęp. O tej porze bardzo efektowny, a mając na względzie, że właśnie teraz mało jest roślin o takim efekcie są warte by je mieć w ogrodzie.
sylwia_slomc... 14:00, 17 lut 2024

Za oknem znowu leje......ech co za pogoda. Wstałam dziś z barłogu po raz pierwszyod tygodnia się ubrałam i prócz gotowania za co się zabrałam??? Jak to za co za wysiewy bo wszyscy sieją, a ja co.... Ale ja nie sieję warzyw Wysiałam ciut nasionek od Dareckiej krokosza, zobaczymy może mi się uda do maja podchodować trochę w domu część by wysadzić gotowe.... i nasionka tej mojej bylinowej naparstnicy z tych samych powodów. Przy okazji przypomniało mi się, że te nasionka upilnowałam i pozbierałam na prośbę dwóch forumowych koleżanek bo bardzo chciały....tylko covid mi zabrał , które to były z pamięci więc jeśli czytają to proszę na priv o adresy bo nie wiem czy sobie przypomnę kto to był
Dla przypomnienia moja naparstnica

Gosialuk 14:28, 17 lut 2024

Sylwia ja się chyba nie pisałam na nasionka, ale jak masz na tyle, to będę wdzięczna za przesyłkę.
My dziś na działce w końcu. Sprzątania masa, ale na razie jeszcze się wstrzymuję. Znowu pada, a wczoraj było tak pięknie.
Zdrowiej.
Rojodziejowa 15:08, 17 lut 2024

Podejrzewałabym Zuzę o takie chciejstwo nasionkowe
Urszulla 15:42, 17 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z nią nie mam doświadczenia bo mam ją drugi sezon, kupowałam maleńkie sadzoneczki, ale już wiem, że mi się podoba bardzo.
Ale mogę się po 8 latach wypowiedzieć co do ice dance-ów i wnioski mam takie. Z racji tego, że na forum popularnym było ciecie na krótkiego jeża tych traw i ja zrobiłam eksperyment i część cięłam, a części nie ruszałam wcale. Te cięte dawno zakończyły żywota, te nie cięte są piękne gęste kopy. Naprawdę robią wrażenie i nawet chwast nie jest w stanie ich zagłuszyć. Jak się wyleczę, a nie zapomnę cyknę Wam fotki porównawcze. Nie przycięte późną wiosną ciut gorzej wygladają by niedługo potem nabrać znów wigoru i pięknego wyglądu. Jak mają możliwość to się rozłażą, ale też nie ekspansywnie( przynajmniej u mnie)Jak nie mają bo są ograniczone np. krawężnikami robią piękny dywan z kęp. O tej porze bardzo efektowny, a mając na względzie, że właśnie teraz mało jest roślin o takim efekcie są warte by je mieć w ogrodzie.

Ciekawa jestem tych zdjęć bo ja mam złe doświadczenia z Ice Dance, u mnie kępy miały rozmiary rozplenic i lewdo je wykopałam. Pozbyłam się wszystkich, a jeszcze mam jedno miejsce gdzie wrosły w miskanta. Moim zdaniem muszą mieć ograniczenia, tak jak u Ciebie. Dlatego wolę znacznie bardziej tą delikatniejszą bardzo podobną do ID, też zimozielona. Wstawiam fotkę.
antracyt 16:15, 17 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Podejrzewałabym Zuzę o takie chciejstwo nasionkowe

To nie ja, ale gdyby były nadmiary to z chęcią poproszę o odrobinę. Piękne są
sylwia_slomc... 17:20, 17 lut 2024

Gosialuk napisał(a)
Sylwia ja się chyba nie pisałam na nasionka, ale jak masz na tyle, to będę wdzięczna za przesyłkę.
My dziś na działce w końcu. Sprzątania masa, ale na razie jeszcze się wstrzymuję. Znowu pada, a wczoraj było tak pięknie.
Zdrowiej.

Gosia troszkę uzbierałam, jest z czego podzielić. Adres na priv podeślij jak wydobrzeje to zakopertuję i Emuś z Krakowa puści.
sylwia_slomc... 17:22, 17 lut 2024

Dziewczyny bez adresów nic nie wyslę na priv pisać.

Kołacze mi się, że chyba Mirka chciała, ale czy aby... albo Ela lub Hania.... no sieczka z pamięci. Pewnie idzie jakoś wpis odszukać, ale ja nie umiem
Kordina 21:20, 17 lut 2024

Sylwio, ja też prosiłam ale w zeszłym roku dostałam
sylwia_slomc... 21:22, 17 lut 2024

Kordina napisał(a)
Sylwio, ja też prosiłam ale w zeszłym roku dostałam

Ale jeśli ode mnie to z innych naparstnic chyba bo z tej pierwszy raz udało mi się zebrać. Chyba, że od kogoś innego.