Gogle to może nie, ale kup sobie takie lekkie przezroczyste okulary ochronne sprzedawane w marketach budowlanych. Dwa razy uszkodziłam sobie rogówkę podczas przycinania krzewów, co było tak bolesne i niosło taki dyskomfort, że nabrałam rozumu i zakładam okulary. W apteczce domowej znalazły się też krople i maść do oczu na wszelki wypadek.
Czy ona nie jest za głęboko posadzona? Na drugim zdjęciu na wyższej części pnia też wyrastają korzenie? Nie wiem czy to dobry trop, ale skojarzyło mi się z podobnym problemem pokazywanym w jednym z odcinków "Mai w Ogrodzie". Niestety, szczegółów sobie nie przypomnę . W przypadku tamtego drzewa pomogło odkopanie ziemi wokół pnia.
Jolu nie ma zasypanej szyjki korzeniowej bo tego zawsze pilnuję przy sadzeniu bardzo. Rośnie bezpośrednio przy pniu wyciętej gruszy i to ten pieniek widać na pierwszej fotce. Tak to drugie zdjęcie to też korzenie, które zaczynają wyrastać na wysokości 20- 35 cm nad ziemią. Nie wiem na jakiej podkładce jest sadzona, ale nigdy dotąd takiego zjawiska w ogrodzie nie miałam nawet na wiśniach zamulonych na wysokość 15-20 cm. Żadna nie wypuszcza tak korzeni.