Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

TAR 22:06, 10 kwi 2024

Wszystko pieknie. Ciemierniki wymiataja. Te ciemne bardzo mi sie podobaja.
Ale najbardziej ze wszystkiego kolczasty. Ladna kulka widac, ze zdrowy.
sylwia_slomc... 22:34, 10 kwi 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

To się w głowie nie mieści już takie samosiejki?
Co ty dajesz tym ciemierniki, że one tak rosną u ciebie.
Przepiekne

Te mają 4 rok od samosiewu. Wapno, popiół i nie obcinam liści.
sylwia_slomc... 22:36, 10 kwi 2024

TAR napisał(a)
Wszystko pieknie. Ciemierniki wymiataja. Te ciemne bardzo mi sie podobaja.
Ale najbardziej ze wszystkiego kolczasty. Ladna kulka widac, ze zdrowy.

Chyba nie wiem o którego Ci chodzi...
vita 22:46, 10 kwi 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiśnie teraz z kwieciem oszalały, ale czy owoce będą.... wieje ciągle mocno, zapylacze nie dają rady latać, może tylko murarki i trzmiele...próbują.

Tyle się uczę u Ciebie, zmartwiła mnie wiadomość, że mirabelek w tym roku będzie mniej. Uwielbiam mirabelki na przetwory. "Te dwa na dole to samosiejki", powtórzę z Elą, to się w głowie nie mieści!
Dobrze posadzone, na czterech wysokościach, można zajrzeć kwiatom w oczy Myślę, że mam tę samą odmianę, która tak dobrze powtarza cechy, jednak twój pomysł na ich posadzenie- wymiata!
Magleska 08:05, 11 kwi 2024

Sylwia
jest szał naoglądałam się tyle kwiatów ,że znowu chciejstwa mi się włączają

Ułudkę już sobie kupiłam ,ale moja jakaś niebiesko-biała ,a teraz jeszcze fiołki chcem -no oszaleć można -czy kiedyś będę mieć dość tych kwiatków pewnie nie

Buziaki Kochana
Agatorek 10:03, 11 kwi 2024

Fiołkowe dywany są przepiękne

Oczywiście pozostałe rośliny też zachwycają ❤️
sylwia_slomc... 10:50, 11 kwi 2024

vita napisał(a)

Tyle się uczę u Ciebie, zmartwiła mnie wiadomość, że mirabelek w tym roku będzie mniej. Uwielbiam mirabelki na przetwory. "Te dwa na dole to samosiejki", powtórzę z Elą, to się w głowie nie mieści!
Dobrze posadzone, na czterech wysokościach, można zajrzeć kwiatom w oczy Myślę, że mam tę samą odmianę, która tak dobrze powtarza cechy, jednak twój pomysł na ich posadzenie- wymiata!
Mam kilka sztuk ciemierników w donicach z bali. W podwórku te bordowe, przed warsztatem te nakrapiane pełne i wzdłuż stodoły na wjazdowej. Mam wrażenie, że one wolą jak im zima woda w korzeniach nie stoi. lepiej zimują mi te na podwyższeniach tylko trzeba brać poprawkę że ta ziemia u mnie to raczej z tych ciężkich zbitych trzymających wilgoć dobrze. Konkurencja innych roślin zdaje się im wcale nie przeszkadzać zwłaszcza przed warstatem maja bardzo mocna konkurencję bo w donicy prócz kilku sztuk tych nakrapianych jest drugie tyle samosiejek już kwitnących z nigry plus czosnki purple sensation i narcyzy pełne drobne, a na potem dabrówka i red barony, generalnie ciasno bo prócz roślin matecznych pełno samosiejek wszystkiego. A ciemierniki rosną w najlepsze. I nie bardzo przeszkadza im zryte przez nornice podłoże i dziury wokół.
My z mirabelek uwielbiamy kompoty, a ja dodatkowo ich zapach jak owoce dojrzewają
sylwia_slomc... 10:54, 11 kwi 2024

Magleska napisał(a)
Sylwia
jest szał naoglądałam się tyle kwiatów ,że znowu chciejstwa mi się włączają

Ułudkę już sobie kupiłam ,ale moja jakaś niebiesko-biała ,a teraz jeszcze fiołki chcem -no oszaleć można -czy kiedyś będę mieć dość tych kwiatków pewnie nie

Buziaki Kochana

Madzia fiołków Ci dam tylko one dają bogaty samosiew i jesli wczesniej nie posadzisz roślin docelowych by zrobiły wokół nich dywan to potem już nie posadzisz, one są inne niż te zwykłe leśne. Wierzchem ziemi mają grube kłącza przez które przebić się nawet do kiełkowania mają siłę tylko mlecze. Nawet nawłoć się w nie przez tyle lat nie zasiała. Dla tego je uwielbiam, bo na rabacie z nimi najmniej plewienia
sylwia_slomc... 10:55, 11 kwi 2024

Agatorek napisał(a)
Fiołkowe dywany są przepiękne

Oczywiście pozostałe rośliny też zachwycają ❤️

Dzięki Podzielę się jak przyjedziesz i będziesz pamiętać o nich.
TAR 11:18, 11 kwi 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Chyba nie wiem o którego Ci chodzi...

jeza czy ciemiernika? jesli ciemiernika to o tego jest przepiekny