Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hankaandrus_44 18:14, 08 wrz 2024

Sylwio, podziwiam Was z tą robotą, i stale mam Was w myślach jak zapowiadają ulewy koło Was.
Deszcz u mnie będzie we wtorek, ale ulewy mi nie grożą. W ogrodzie sucho, i zaczynam już jesienne sprzątanie.
Może zbyt wcześnie , ale...lecą liście z drzew, lecą liście z drzew...
Kasya 18:23, 08 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przez to , ze ten gorąc nie odpuszcza to się nawet z wysyłką roślin nie wyrywałam, ale pamiętam i nawet pudło gotowe czeka. Tylko susza była potworna i nie było jak wykopać, a po powodzi nie miałam kiedy jeszcze.

Boszzz … powodzi ?? Jakiej powodzi ?
sylwia_slomc... 18:56, 08 wrz 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, podziwiam Was z tą robotą, i stale mam Was w myślach jak zapowiadają ulewy koło Was.
Deszcz u mnie będzie we wtorek, ale ulewy mi nie grożą. W ogrodzie sucho, i zaczynam już jesienne sprzątanie.
Może zbyt wcześnie , ale...lecą liście z drzew, lecą liście z drzew...

Hanus u nas też już lecą, już nawet dwa razy w podwórku te z orzecha i wiśni grabiłam. Jesień wcześnie się zaczęła. Rośliny łapią kolory. Miło mi zawsze gdy zaglądasz
sylwia_slomc... 18:57, 08 wrz 2024

Kasya napisał(a)

Boszzz … powodzi ?? Jakiej powodzi ?

Jak cofniesz fotki dzisiejsze to powodziowe między nimi też są Tydzień temu w sobotę nas zalało.
Joku 19:22, 08 wrz 2024

Poczytałam wszystko, obejrzałam relację z remontu. I mam wrażenie że mnie wszystko boli od samego patrzenia . EM chyba odpocznie dopiero po urlopie.
Zapora chyba spełnia swoją funkcję? Zatrzymała całą wodę?
Kasya 19:26, 08 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak cofniesz fotki dzisiejsze to powodziowe między nimi też są Tydzień temu w sobotę nas zalało.

O masz… a taka susza masakryczna
U mnie w sumie też popadało raz mocno, nie pamiętam już czy to 2 czy 3 tyg temu
Ale od tamtej pory już ani kropli
No same extremalne wydarzenia pogodowe
sylwia_slomc... 19:36, 08 wrz 2024

Joku napisał(a)
Poczytałam wszystko, obejrzałam relację z remontu. I mam wrażenie że mnie wszystko boli od samego patrzenia . EM chyba odpocznie dopiero po urlopie.
Zapora chyba spełnia swoją funkcję? Zatrzymała całą wodę?

Zatrzymała bardzo dużo, weszło tyle ile nornice przekopały pod śluzami. Woda dostała się do wysokości warzywnika, ale mułu tylko troszkę tam zostało. Trawa już zarasta. Ale za pierwszą śluzą zostawiło tak z 10 cm na długości tej donicy z amsonią i piwoniami
sylwia_slomc... 19:38, 08 wrz 2024

Kasya napisał(a)

O masz… a taka susza masakryczna
U mnie w sumie też popadało raz mocno, nie pamiętam już czy to 2 czy 3 tyg temu
Ale od tamtej pory już ani kropli
No same extremalne wydarzenia pogodowe

U nas nie padało trzy tygodnie wcale było po 30 stopni non stop i potem dwie zlewy w ciągu godziny i więcej nie trzeba było.
Urszulla 19:53, 08 wrz 2024

Naprawdę dużo rzeczy poszło do przodu przez ten ostatni czas i fajnie. Jest się z czego cieszyć, bardzo mi się też podoba że odnawiacie sprzęty, bez nich to jakby nie Wasze Ranczo a każda rzecz wymaga czasu.
Lasek brzozowy ze ścieżką ogarnięty chwilowo oczywiście, brzozy to wariaty
Oglądając powodzie trzeba mieć stalowe nerwy, już nas do tych widoków przyzwyczaiłaś.

Dziękuję za fotki z odwiedzin, tyle rzeczy się podziało od tego czasu.
sylwia_slomc... 21:36, 08 wrz 2024

Urszulla napisał(a)
Naprawdę dużo rzeczy poszło do przodu przez ten ostatni czas i fajnie. Jest się z czego cieszyć, bardzo mi się też podoba że odnawiacie sprzęty, bez nich to jakby nie Wasze Ranczo a każda rzecz wymaga czasu.
Lasek brzozowy ze ścieżką ogarnięty chwilowo oczywiście, brzozy to wariaty
Oglądając powodzie trzeba mieć stalowe nerwy, już nas do tych widoków przyzwyczaiłaś.

Dziękuję za fotki z odwiedzin, tyle rzeczy się podziało od tego czasu.

Ula sprzęty już od dwóch sezonów wołały o zainteresowanie, ale czasu nigdy nie ma.
Od czasu zapory też się do powodzi przyzwyczajamy i nie wywołują już tak gwałtownego skurczu serca. Czujemy się bezpieczniej, ale tama z drewna, jak będzie często zalewane krótki żywot będzie miała, martwię się co wtedy. Na razie jeszcze ze dwa trzy lata powinna dać radę potem trzeba myśleć co dalej.... na razie mamy pół rowu mułu i nie ma sensu wybierać jak u sąsiadki nie wybrane. Impas jest