Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:12, 19 wrz 2024

Zieleń łagodzi obyczaje
sylwia_slomc... 16:13, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)
Sylwia, łąka cudo . Chciałabym taką łąkę kiedyś zobaczyć na żywo
Deszcz przegon do mnie.

Przeganiam
Judith 16:52, 19 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przeganiam

Łapię! Trudno Ci pewnie to sobie wyobrazić, ale u mnie wciąż susza…
sylwia_slomc... 19:57, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)

Łapię! Trudno Ci pewnie to sobie wyobrazić, ale u mnie wciąż susza…

Trudno. Ja dzisiaj pierwszy raz mogłam dotrzeć w ogrodzie wszędzie. Mułu jest sporo w podwórku i zaraz za tamą, oraz wkoło szklarni i chatki. Do chaty weszło tym razem znowu. Gorzej, że mimo worków z piaskiem weszło też do gospody, a od naporu wody znowu wylewka popękała
Odechciewa się wszystkiego. Miałam nie zgłaszać szkody jeśli do budynków nie wejdzie bo tylu ludzi będzie czekać na szacowanie szkód i wypłaty odszkodowań i Im bardziej potrzebne te pieniądze. ale weszło mi w budynki więc chyba zgłoszę bo w imię czego skoro składki płace mam kolejny raz budynki ratować na własną rękę. Choćby wypłacili parę złotych to może na siatkę klej i folię w płynie może starczy. Musimy tą wylewkę ratować jakoś no i sprzątania też jest trochę. Najgorzej, że nie wiem co z tym mułem zrobić i z tym syfem co naniosło...
Makao 20:11, 19 wrz 2024

Ciężka sprawa z mułem. Może gdzieś za ulicę można wywalać
Każdy grosz się przyda, próbuj.
Tess 20:15, 19 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Miałam nie zgłaszać szkody jeśli do budynków nie wejdzie bo tylu ludzi będzie czekać na szacowanie szkód i wypłaty odszkodowań i Im bardziej potrzebne te pieniądze. ale weszło mi w budynki więc chyba zgłoszę bo w imię czego skoro składki płace mam kolejny raz budynki ratować na własną rękę. Choćby wypłacili parę złotych to może na siatkę klej i folię w płynie może starczy. Musimy tą wylewkę ratować jakoś no i sprzątania też jest trochę. Najgorzej, że nie wiem co z tym mułem zrobić i z tym syfem co naniosło...

jasne że zgłaszaj. Nie oglądaj sie na innych, życie musi toczyć się dalej. Masz szkodę - należy sie odszkodowanie.

ja w temacie mułu zielona jestem, ale moja teściowa co to nad wylewającym Bugiem się wychowała, mówiła, że taki muł był dobry, bo użyźniał ziemię. No u nich "piaski i laski" były.
Może go jakoś w pryzmę złożyć, czymś przekłądając?
Polon 20:21, 19 wrz 2024

Juzia napisał(a)

No na logikę... spuścić wodę przed ulewami!
Proste.

W dupie mam czy ktoś jest fachowcem... jak robi głupie, nielogiczne rzeczy

Juzia, ja tylko “lajka” chciałam zostawić pod tym

A poniższe zdjęcie - aleja brzozowa mnie urzekła
Polon 20:22, 19 wrz 2024

Chyba dubelek, to muszę coś mądrego dodać
Może miłego wieczoru po prostu
sylwia_slomc... 20:30, 19 wrz 2024

Makao napisał(a)
Ciężka sprawa z mułem. Może gdzieś za ulicę można wywalać
Każdy grosz się przyda, próbuj.

Za ulica u mnie jest skarpa i pole uprawne, nie mogę wyrzucić komuś na pole Aniu, bo to jak podrzucanie swoich śmieci komu innemu.
sylwia_slomc... 20:32, 19 wrz 2024

Tess napisał(a)

jasne że zgłaszaj. Nie oglądaj sie na innych, życie musi toczyć się dalej. Masz szkodę - należy sie odszkodowanie.

ja w temacie mułu zielona jestem, ale moja teściowa co to nad wylewającym Bugiem się wychowała, mówiła, że taki muł był dobry, bo użyźniał ziemię. No u nich "piaski i laski" były.
Może go jakoś w pryzmę złożyć, czymś przekłądając?

Nie da rady bo u nas ten muł to najgorszy syf nie przepuszczający wody wcale, skorupiejący, nic prócz chwastów nie chce na nim rosnąć, a na stercie zmieni się w martwicę glebową bo to wcale nie oddycha. Robi się z czasem sinoniebieskie.