Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Makao 13:01, 19 wrz 2024

Czyli u Ciebie też z rodziną najlepiej tylko na zdjęciach

Przykre ale też znam to z autopsji

Wręcz chyba cieszą się jak gdzieś mi się noga podwinie. Zazdrość

Dobrze że są znajomi i przyjaciele
sylwia_slomc... 13:18, 19 wrz 2024

Tess napisał(a)

Oczywiście że nie zdążą z budową obiektów przeciwpowodziowych, jeśli kolejna powódź będzie za rok. Może nie zdążą ze wszystkim i przez 10 lat.
Ale ze zmianą prawa zdążą.
A to jest najpilniejsze i najważniejsze.
Bo bez zmiany prawa los tak wielu Ludzi jest uzależniony od woli lub jej braku niewielkiej grupy. A wiadomo, że bliższa koszula ciału. Ja to po ludzku rozumiem.

Na Pszczółkę namiary znam. Wszędzie są, nawet w nocy mnie atakowały (nie mogę ostatnio spać, budzę się o trzeciej i nijak spać nie mogę. no i o 3.3o wchodzę na fejsa a tam bum! udostępniony post Ewy, przewinęłam kilka postów - i znowu udostępniony).
Namiary na siebie daj. Cebulki wyślę.

O widzisz nie połapałam się o co chodzi Już daję.
sylwia_slomc... 13:21, 19 wrz 2024

Makao napisał(a)
Czyli u Ciebie też z rodziną najlepiej tylko na zdjęciach

Przykre ale też znam to z autopsji

Wręcz chyba cieszą się jak gdzieś mi się noga podwinie. Zazdrość

Dobrze że są znajomi i przyjaciele

U mnie niby tak na co dzień rodzina ok, ale jakoś do pomocy nikt się nie kwapi nigdy.
Makao 13:39, 19 wrz 2024

A jak dziś poziom wody u Was?
Znikła całkowicie czy jeszcze ciężko wejść do ogrodu?
Juzia 13:46, 19 wrz 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

"wodzowski i mocno awanturniczy" jak można tak mówić. Właśnie kim jest ten facet co mówi takie kocopoły.
Wszyscy wiedzieli, ze będzie powódź po takich opadach. Przecież nawoływali aby się ewakuować. Analizować sobie można.
Brak zarządzania kryzysowego, pewnie nieporadność władz Lądka Zdroju i Ostronia nie dawali sobie rady. Trzeba bylo zastąpić zarządzanie strażakami.
Ja już nie chce pisać bo się wk... Jak ludzie czekają na pomoc a sami nie biorą się za porządki po tej powodzi.
Przecież Tusk im chałupy nie odszlami. Jedynie osoba starszym należy pomoc - wojsko.

Ja nie opłakuje jestem realistka. Trzeba się pogodzić z tym co jest zakasać rękawy i do pracy.

Pisać z drugiego końca Polski, że ludzie czekają na pomoc a sami nie biorą się za porządki to bardzo nie fair.
Rękoma tego syfu, gruzu, kamieni itp przecież nosić nie będą. Drogi i mosty też mają robić sami? Niektórzy dalej odcięci od świata.

Nieporadność to była rządu... na tydzień przed tą tragedią. Nic a nic nie wydaje się podejrzane, że wiedzieli od przynajmniej 10 września, a zbiorniki retencyjne zaczęli opróżniać jak już się lało z gór??? Czemu nie spuszczali w czasie suszy? Po to one są. A Wisła niby wysychała i miała 25cm głębokości
Teraz zresztą też nie jest lepiej. To co pokazują w tv jest wszystko reżyserowane
Jak się tam nie było, bądź nie ma się znajomych na miejscu.... lepiej nie komentować.
ElzbietaFranka 14:03, 19 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu ogrom katastrofy jaka ma miejsce psychicznie złamie nie jednego, nie tylko starsze osoby będą wymagały pomocy. Niektórzy zanim ogarną jakoś tą sytuację będą potrzebowali o wiele więcej czasu niż inni. Są osoby chore i rodziny osób wymagających opieki całodobowo Im też będzie o wiele trudniej. Samotne matki z małymi dziećmi też same sobie nie poradzą. Ci którzy maja rodziny na terenach nie zalanych może otrzymają jakąś pomoc, choć to pewne nie jest. Jak nas zalewało kolejny raz tak mnie załamało psychicznie, że przez tydzień wcale nie poszłam oglądać, myślisz, że ktokolwiek z rodziny oferował swoje ręce do pomocy? Obcy ludzie( przyjaciele) pomagali, przyjeżdżali z bardzo daleka by nas wesprzeć w walce. Gdyby nie Ich pomoc sami byśmy tego nie ogarnęli nawet psychicznie. Dlatego wiem jak ważne jest wiedzieć, ze można liczyć na pomoc kogoś innego niż tylko siebie. Czasem pozostawienie samego sobie takiego człowieka kończy się jeszcze większą tragedią. Wiesz ile osób przypłaci to wszystko zdrowiem i życiem? O tym się teraz nie mówi, ale u nas sąsiad jak wszedł do piwnicy i zobaczył, że woda po sufit dostał zawału i już Go nie uratowano. Takich osób będzie więcej. Wtedy rodzina mierzy się z kolejną tragedią. A jak wiesz, że pomoc jest, że nie jesteś z tym sama łatwiej zakasać rękawy. Zresztą jak widzę wszyscy tam starają się pracować przy sprzątaniu nie widzę nikogo kto siedzi. Przepraszam jeśli Cię ten wpis jakoś dotknie, ale ja tak to czuję jako osoba po podobnych doświadczeniach.

Sylwia nie musisz mi tłumaczyć co kto czuje.
Mnie też los doświadczył ale w inny sposób.

Dobrze jest z się nie wypowiadam.
Judith 14:03, 19 wrz 2024

No jednak się nie powstrzymam...
Decyzje o spuszczaniu (lub nie) wód ze zbiorników retencyjnych podejmuje adekwatna instytucja - Wody Polskie. Robi to na podstawie dostępnych danych. Meteorologia to nie arytmetyka, tu nie zawsze 2+2 jest równe 4.

Dla jasności - mam w tamtym regionie sporą część rodziny.
ElzbietaFranka 14:07, 19 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Pisać z drugiego końca Polski, że ludzie czekają na pomoc a sami nie biorą się za porządki to bardzo nie fair.
Rękoma tego syfu, gruzu, kamieni itp przecież nosić nie będą. Drogi i mosty też mają robić sami? Niektórzy dalej odcięci od świata.

Nieporadność to była rządu... na tydzień przed tą tragedią. Nic a nic nie wydaje się podejrzane, że wiedzieli od przynajmniej 10 września, a zbiorniki retencyjne zaczęli opróżniać jak już się lało z gór??? Czemu nie spuszczali w czasie suszy? Po to one są. A Wisła niby wysychała i miała 25cm głębokości
Teraz zresztą też nie jest lepiej. To co pokazują w tv jest wszystko reżyserowane
Jak się tam nie było, bądź nie ma się znajomych na miejscu.... lepiej nie komentować.

Tak Juzia lepiej nie komentować. Lepiej się użalać nad wszystkim i pisać kocopoły.
Czy ty przeczytałaś przynajmniej na jaki link odpowiedziałam?
Juzia 14:19, 19 wrz 2024

Judith napisał(a)
No jednak się powstrzymam...
Decyzje o spuszczaniu (lub nie) wód ze zbiorników retencyjnych podejmuje adekwatna instytucja - Wody Polskie. Robi to na podstawie dostępnych danych. Meteorologia to nie arytmetyka, tu nie zawsze 2+2 jest równe 4.

Dla jasności - mam w tamtym regionie sporą część rodziny.

Instytucje to nie wyrocznie. Plus instytucjami też ktoś zarządza.
Ludzie się mylą... dosyć często nawet.
A ta ufność wobec władzy w tym kraju mnie przeraża...

Nikogo nie atakuję. Ale zawsze staję po stronie ludu, nigdy po stronie rządzących.
I jak ktoś pisze, że ludzie proszą o pomoc a sami nic nie robią, to mnie trafia.
Tym bardziej, że wiem co tam się dzieje...

Judith 14:31, 19 wrz 2024

Wody Polskie to nie władza. To instytucja, w której decyzje podejmują fachowcy.
I właśnie tak - czasem się mylą, czasem maja błędne dane, a czasem dokładnych danych mieć nie ma możliwości.
A hydrologiem i meteorologiem teraz jest każdy. Każdy najlepiej wie, co trzeba było zrobić.