Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Joku 19:17, 12 lis 2024

Masz jakieś doświadczenia w uprawie wernonii? Wiem ze rośnie wysoka, ale jak na szerokość? Zastanawiam się nad nią bo potrzebuję czegoś wysokiego do posadzenia pod płotem.
Piszą ze wymaga sporo wilgoci, ale ty w łące jej chyba nie podlewasz?
Każda informacja dla mnie cenna.
Rojodziejowa 20:14, 12 lis 2024

Sylwia, co do vernonii to kiedyś natknęłam się na taką stronkę, na której są wypisane warunki potrzebne do kiełkowania nasion różnych roślin. O wernonii jest napisane: "Wysiewać w temperaturze 4ºC przez 12 tygodni, stopniowo zwiększając temperaturę do 20ºC w celu kiełkowania" - to koślawe tłumaczenie Googla

A o sadźcu:
Wysiewać w 20ºC, a w przypadku braku wschodów po 304 tygodniach przenieść w temperaturę -4 to +4ºC na 2-4 tygodnie.

A teraz lecę nadrabiać
sylwia_slomc... 21:51, 12 lis 2024

Basieksp napisał(a)
To trochę podziałałaś ja moje kilka traw też powiązałam, z worka jutowego wycięłam sobie takie paski do wiązania i co? Aza lubi takie jutowe paski, musiałam poprawiać a myślałam, że już z tego wyrosła, musiała sprawdzić co pani porobiła z trawami Całe lato z Filemonem skubali te trawy, a teraz pani je powiązała

Ale numer
sylwia_slomc... 22:00, 12 lis 2024

Joku napisał(a)
Masz jakieś doświadczenia w uprawie wernonii? Wiem ze rośnie wysoka, ale jak na szerokość? Zastanawiam się nad nią bo potrzebuję czegoś wysokiego do posadzenia pod płotem.
Piszą ze wymaga sporo wilgoci, ale ty w łące jej chyba nie podlewasz?
Każda informacja dla mnie cenna.

Jolu w łące posadziłam dopiero w tym roku więc nie wiem jeszcze, ale skoro krwawnice sobie radzą to może i ona da radę. Za to mam trzy sezony na rabacie za tamą, gdzie jeśli nie ma powodzi ma prawie tak samo jak na łące i też nie podlewana, lub tylko sporadycznie jak przypadkiem przy liliowcach coś dostanie i rośnie. Do tej pory przyrostów w szerz nie miała jakoś dużo, ale na wysokość ma ze dwa metry obecnie, a sadziłam jak miała mniej niż metr. Jest piękna jak kwitnie ( wiosną wychodzą mocne pędy, ale nie jakoś wyróżniające się mocno wśród innych roślin, dopiero latem odpala i robi się architektoniczna) U mnie nie kwitnie jak pisą do mrozów. Obstawiam trzy tygodnie kwitnienia potem wiążą się nasiona. Ubrana w nasienniki tak jak teraz też jest ładna, zwraca uwagę. W tym roku zachwyciła mnie tak, ze dokupiłam na tą sama rabatę jeszcze trzy sztuki i do łąki trzy, ale łąka jest wielka więc chcę ją jakoś rozmnożyć. Do tej pory do podziału mi się nie kwalifikowała. Nasionami mogę się podzielić gdybyś chciała.
sylwia_slomc... 22:02, 12 lis 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, co do vernonii to kiedyś natknęłam się na taką stronkę, na której są wypisane warunki potrzebne do kiełkowania nasion różnych roślin. O wernonii jest napisane: "Wysiewać w temperaturze 4ºC przez 12 tygodni, stopniowo zwiększając temperaturę do 20ºC w celu kiełkowania" - to koślawe tłumaczenie Googla

A o sadźcu:
Wysiewać w 20ºC, a w przypadku braku wschodów po 304 tygodniach przenieść w temperaturę -4 to +4ºC na 2-4 tygodnie.

A teraz lecę nadrabiać

Asia cenne te uwagi. Zobaczymy jak mi pójdzie, zostawiłam jeszcze nasion na wysiew wiosenny gdyby teraz się nie powiodło. Żeby była jasność, nie oczekuję wschodów teraz z tego mojego wysiewu, a dopiero wiosną Po stratyfikacji.
Joku 18:39, 13 lis 2024

Dziękuję za wyczerpujące informacje odnośnie wernonii. Za nasiona dziękuję, potrzeba mi jedynie dwóch sadzonek, poszukam w okolicznych ogrodniczych lub w necie.
Widziałam ja w Przypkach u Danusi, ale uważniej jej się wtedy nie przyglądałam.
sylwia_slomc... 20:00, 13 lis 2024

Joku napisał(a)
Dziękuję za wyczerpujące informacje odnośnie wernonii. Za nasiona dziękuję, potrzeba mi jedynie dwóch sadzonek, poszukam w okolicznych ogrodniczych lub w necie.
Widziałam ja w Przypkach u Danusi, ale uważniej jej się wtedy nie przyglądałam.

Nie ma za co Jolu. Za jakiś czas jak zgram zdjęcia wrzucę ją w fazie nasion
kasiek 20:55, 13 lis 2024

Rany ale jesienne kolory dają po oczach, az niewiarygodne że to przyroda potrafi tak zadziałać!
Czytam że po szczepieniu miałaś jazdę, to miejmy nadzieję że ochrona też będzie bardzo mocna
Masz działkę przy polach proszę napisz mi jakich cebule mają szansę by zakwitnąć na takim ogrodzie? Bo nie chcę sadzić na darmo.
sylwia_slomc... 21:39, 13 lis 2024

kasiek napisał(a)
Rany ale jesienne kolory dają po oczach, az niewiarygodne że to przyroda potrafi tak zadziałać!
Czytam że po szczepieniu miałaś jazdę, to miejmy nadzieję że ochrona też będzie bardzo mocna
Masz działkę przy polach proszę napisz mi jakich cebule mają szansę by zakwitnąć na takim ogrodzie? Bo nie chcę sadzić na darmo.

Kasiu z cebulowych jedyne, które nie znikają u mnie to irysy reticulata, krokusy i narcyzy. Chyba nie smakują gryzoniom. Cesarskie korony po jakimś czasie jednak mi znikają. Z lilii tylko martagony się utrzymują wszystkie inne jedno dwusezonowe. Szafirków zżarły mi całą rzeczkę. Tulipany to ich przysmak. A jeszcze dość długo zimowity się trzymają też.
kasiek 20:57, 14 lis 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu z cebulowych jedyne, które nie znikają u mnie to irysy reticulata, krokusy i narcyzy. Chyba nie smakują gryzoniom. Cesarskie korony po jakimś czasie jednak mi znikają. Z lilii tylko martagony się utrzymują wszystkie inne jedno dwusezonowe. Szafirków zżarły mi całą rzeczkę. Tulipany to ich przysmak. A jeszcze dość długo zimowity się trzymają też.

O dzięki, zanotuje. To na przyszły rok narcyze i krokusy. I może jeszcze te lilie.
A co z czosnkami? Też je zjadają?