Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

LIDKA 21:41, 16 gru 2024

Sylwia fundamenty to pikus przy Waszym doświadczeniu. Tylko małą koparkę weźcie. Na ręczne kopanie szkoda zdrowia. Potem tylko chłopaki z M ukręcą zbrojenia i zalejesz gotowym betonem.

Masz gdzieś jakiś szkic jaki bedzie rozkład pomieszczeń?
Tak tylko ciekawa jestem.

Zdjęcia ogrodu obejrzałam sporo wstecz. Masz bardzo piękny i jedyny w swoim rodzaju ogród a jesień to już nie do opisania.
sylwia_slomc... 17:24, 17 gru 2024

Basieksp napisał(a)
Takie samodzielnie wykonane prace dają większą radość i satysfakcję też o ile czas nam na to pozwala dużo rzeczy robimy sami. Chociaż budowę robiły nam różne ekipy, a my zasuwaliśmy w pracy do 17stej, często dłużej. Po godzinach jeździliśmy na budowę, zawsze coś było do zrobienia, do tego dwójka małych dzieci, szkoła, przedszkole, jakieś zajęcia dodatkowe i tak się zastanawiam, jak to robiliśmy, że starczyło nam na to wszystko czasu ? Jakoś teraz ten czas szybciej umyka

To prawda.... Albo my jesteśmy wolniejsi.
sylwia_slomc... 17:26, 17 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Sylwia fundamenty to pikus przy Waszym doświadczeniu. Tylko małą koparkę weźcie. Na ręczne kopanie szkoda zdrowia. Potem tylko chłopaki z M ukręcą zbrojenia i zalejesz gotowym betonem.

Masz gdzieś jakiś szkic jaki bedzie rozkład pomieszczeń?
Tak tylko ciekawa jestem.

Zdjęcia ogrodu obejrzałam sporo wstecz. Masz bardzo piękny i jedyny w swoim rodzaju ogród a jesień to już nie do opisania.

Lidziu jak nie zapomnę to cyknę zdjęcia projektu
sylwia_slomc... 20:48, 17 gru 2024

Tak jest

sylwia_slomc... 20:56, 17 gru 2024

Powichrowane na fotkach bo nie wypinałam z segregatora do zdjęć i kartki wygięte
A tak będzie jak zabudujemy stodołę

Z drugiej strony ganku tam gdzie okno balkonowe planujemy drewniany taras
W przyszłości i wokół okien albo deska, albo drewniane okiennice

sylwia_slomc... 20:58, 17 gru 2024

W środku plan jest taki

Stara część po lewej, nowa po prawej
Można by było inaczej rozplanować, ale chcieliśmy jak najmniejszy koszt mieć i ograniczyć robotę więc zrezygnowaliśmy z przebijania przejścia w innym miejscu, wykorzystujemy stare przez co kuchnia będzie przechodnia. Za to zaraz obok niej będę miała spiżarkę i do łazienki ze starej części będzie blisko do tego nie likwidujemy piwnicy tylko będzie zaadaptowana w budynek. Kiedyś na strychu będzie jeszcze pokoik i garderoba, resztę strychu zostawiamy, ale gdyby ktoś chciał to jeszcze dwa pokoje może robić
Planu nie cytujcie bo usunę
LIDKA 21:17, 17 gru 2024

Sylwia czyli wejde i kuchnia na wprost, po lewo dwa pokoje.
Prawe drzwi z kuchni do korytarzyka i zaraz łazienka i spiżarka a poniżej salon?

Wejście do domu od podwórza a wjazd do garażu od ulicy?

Dobrze zrozumiałam?

Wejscie do salonu bedzie przez kuchnie?
sylwia_slomc... 21:32, 17 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Sylwia czyli wejde i kuchnia na wprost, po lewo dwa pokoje.
Prawe drzwi z kuchni do korytarzyka i zaraz łazienka i spiżarka a poniżej salon?

Wejście do domu od podwórza a wjazd do garażu od ulicy?

Dobrze zrozumiałam?

Wejscie do salonu bedzie przez kuchnie?

Tak. Starej części układu ścian nie zmienialiśmy bo to lany żużel, który jak ruszyć to się sypie baliśmy my się, że jak gdzieś ruszymy to cała ściana poleci. Więc zaślepiliśmy tylko jedne drzwi między pokojem a kuchnią, żeby do kuchni nie było trzech par drzwi. No i tam mamy usytuowany zlewozmywak gdzie drzwi do pokoju były. Pomieszczenie w którym będzie kuchnia to była dawniej komora ze zbożem i piecem chlebowym. Z niej było wyjście na stodołę. Wykorzystaliśmy jako przejście do drugiej części domu. Układ pomieszczeń wymusiło też usytuowanie szamba bo pozwolili nam tylko pod wjazdem do garażu. Obecne wejście do domu było od podwórka i tak zostaje.
Nie chcemy też rozbierać dachu więc będzie trochę gimnastyki logistycznej jak to wszystko wybudować
Rojodziejowa 23:47, 17 gru 2024

Sylwia, wpadłam na momencik a tu rysuneczki takie fajne A nie myśleliście, żeby dobudować/ przedłużyć ganek w prawą stronę, tak, żeby drzwi tarasowe były wejściem głownym? Wtedy ta druga cześć domu z pokojami byłaby taka całkiem prywatna.
sylwia_slomc... 00:12, 18 gru 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, wpadłam na momencik a tu rysuneczki takie fajne A nie myśleliście, żeby dobudować/ przedłużyć ganek w prawą stronę, tak, żeby drzwi tarasowe były wejściem głownym? Wtedy ta druga cześć domu z pokojami byłaby taka całkiem prywatna.

Asia nie da rady bo pozwolenia na to nie dostaniemy.