Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pliszka5 12:00, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cieszę się, ze Ktoś zagląda bo ostatnio mój wątek zwolnił bardzo, prawie zamarł Ale to wszystko z braku czasu. Jak jest robota to nie ma czasu na kompa, a jak jest czas to nie ma już siły

Dokładnie tak jest a jeszcze problemy zdrowotne mojego taty mnie ostatnio wybily ze wszystkiego no ale moze teraz blizej wiosny to cos sie ruszy
anpi 12:30, 29 gru 2024

Ależ my tu mamy na forum wrażliwe i utalentowane dusze,
Przeczytałam kolejny poemat i brawa przyznać muszę!!!
sylwia_slomc... 13:06, 29 gru 2024

Darecka napisał(a)
Ależ miło ogląda się postępy prac remontowych . Bardzo trzymam za Was kciuki, a że ściskałam je tak mocno, to aż wycisnęłam spod palców coś takiego:

"Wyśniła sobie Sylwia Dolinę Szmaragdową, a wyzwań się nie boi, opiera się żywiołom.
Zwątpieniu się nie dała, ostoję zieleni stworzyła, tak cudną i naturalną, że Maję zachwyciła.
Sadziła dzielnie wszystko od malutkiego krzaczka, tu domek postawiła, a tam posiała maczka.
Cuda te wszystkie wyszły spod pracowitej ręki, choć noszenie wody pod górę nie raz sprawiało męki.
Nie było sztuką łatwą stworzenie takiego ogrodu, więc jesteś inspiracją dla wielu z tego forum!"

No wiesz....zdolne Te Twoje paluszki Aż mi się łezka w oku ze wzruszenia zakręciła
Nie umiem wstawiać serduszek, ale czuj Się nimi obsypana.
sylwia_slomc... 13:08, 29 gru 2024

Pliszka5 napisał(a)

Dokładnie tak jest a jeszcze problemy zdrowotne mojego taty mnie ostatnio wybily ze wszystkiego no ale moze teraz blizej wiosny to cos sie ruszy

Oby ten nadchodzący rok był lepszy od tego przemijającego. 2024 był trudnym rokiem pod wieloma względami dla większości osób z którymi rozmawiam.
sylwia_slomc... 13:08, 29 gru 2024

anpi napisał(a)
Ależ my tu mamy na forum wrażliwe i utalentowane dusze,
Przeczytałam kolejny poemat i brawa przyznać muszę!!!

Ja też, ale Ty nawet do rymu
Rumianka 13:58, 29 gru 2024

Sylwio, fajne postępy remontowe, bardzo motywujące do dalszej pracy...Jeszcze trochę, a osiągniesz upragniony wygląd remontowanej części domu, a reszta pójdzie już gładko...Tego Ci kochana życzę... Prezenty trafione...
sylwia_slomc... 15:30, 29 gru 2024

Rumianka napisał(a)
Sylwio, fajne postępy remontowe, bardzo motywujące do dalszej pracy...Jeszcze trochę, a osiągniesz upragniony wygląd remontowanej części domu, a reszta pójdzie już gładko...Tego Ci kochana życzę... Prezenty trafione...

Bardzo trafione Mam nadzieję w tym roku przynajmniej w środku tę część wykończymy Ale z zewnątrz też by się chciało tylko tych sobót w roku za mało no i jeszcze ogród
Kordina 15:43, 29 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak Ci się sprawuje? Bo trochę mnie przeraziło po przeczytaniu instrukcji, że nie czyszczony raz w miesiącu grozi pożarem Masz do komina zamontowany czy wkład węglowy?

Wkład metalowy nadający się nawet do mycia w zmywarce, ale wyjście na zewnątrz budynku ja się nie straszę i nie czytam takich rzeczy o grożącym pożarze, chyba na każdym urządzeniu elektrycznym piszę, że czymś tam grozi nawet przy zwykłych bateriach, także się nie bojaj

Darecka napisał(a)
...
"Wyśniła sobie Sylwia Dolinę Szmaragdową, a wyzwań się nie boi, opiera się żywiołom.
Zwątpieniu się nie dała, ostoję zieleni stworzyła, tak cudną i naturalną, że Maję zachwyciła.
Sadziła dzielnie wszystko od malutkiego krzaczka, tu domek postawiła, a tam posiała maczka.
Cuda te wszystkie wyszły spod pracowitej ręki, choć noszenie wody pod górę nie raz sprawiało męki.
Nie było sztuką łatwą stworzenie takiego ogrodu, więc jesteś inspiracją dla wielu z tego forum!"

Daria!! Ale Ty masz talent, bosssski wierszyk, pisz!
sylwia_slomc... 15:52, 29 gru 2024

Kordina napisał(a)

Wkład metalowy nadający się nawet do mycia w zmywarce, ale wyjście na zewnątrz budynku ja się nie straszę i nie czytam takich rzeczy o grożącym pożarze, chyba na każdym urządzeniu elektrycznym piszę, że czymś tam grozi nawet przy zwykłych bateriach, także się nie bojaj

Daria!! Ale Ty masz talent, bosssski wierszyk, pisz!

Ale dobre wieści. Wkład metalowy od spodu też mam ale jest podobno możliwość montażu wkładu węglowego i wtedy nie trzeba podpinać do komina. Oszczędziłoby mi to widoku rury spiro i ewentualnego jej obudowywania. bo komin mam w innym miejscu niż okap, a ścianę do pokoju nie na zewnątrz więc odpada takie rozwiązanie
Kordina 16:10, 29 gru 2024

Taki węglowy to trzeba wymieniać co pół roku przynajmniej, kup sobie od razu zapas. Węglowy musi mieć taką obudowę z "klapą zwrotną" żeby oddawał powietrze oczyszczone z powrotem.