Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hankaandrus_44 23:33, 08 lut 2025

Oczarami jestem oczarowana. I tyle odmian, czerwone i żółte jednak najbardziej rzucają się w oczy. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Jeszcze trochę do wiosny....
sylwia_slomc... 09:37, 09 lut 2025

Makao napisał(a)
Piwonie? Już?
Ciepło musisz mieć.
Piękne oczary i ciemierniki

Większych przymrozków niż -6 do tej pory nie było i to tylko nocami. Ten tydzień mam mieć piękne słońce i nocami do -9 w dzień na plusie.
sylwia_slomc... 09:39, 09 lut 2025

agapant napisał(a)
Oczary zachwycają.

Jeszcze mnie ochota nachodzi na dwie sztuki jeden bym dała w astrowej drugi w najstarszej bylinówce. Prawie by urosły nim kiedyś rabaty zlikwiduję...
sylwia_slomc... 09:41, 09 lut 2025

Magara napisał(a)
Dobrze, że zaglądasz do ogrodu - to jakby terapia, tej wersji się trzymaj
Pogoda jest nieprzewidywalna, prognozy - tak samo
Ja się trzymam myśli, że natura wie co robi, a jak nie wie - to się dowie

Jak Em nie da rady muszę lecieć gadzinie( kury pies, koty, ptactwo dzikie) jeść zapodać. Fotki tak z doskoku cyknięte w między czasie na biegu. Bez ustawień funkcji aparatu bo na to czasu już brak.
sylwia_slomc... 09:43, 09 lut 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
Oczarami jestem oczarowana. I tyle odmian, czerwone i żółte jednak najbardziej rzucają się w oczy. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Jeszcze trochę do wiosny....
Jak się pszczoły obudzą to już wiosna będzie na bank, ale wolałabym żeby się jeszcze tak nie spieszyła
Urszulla 08:20, 10 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

W zeszłym roku Ania przywiozła mi tego ciemiernika cuchnącegona tyle dużego, że się przyjął. Z siewek niestety się nie przyjęły te cuchnące. U Ciebie widzę jak on zaczyna start. U mnie jeszcze nie widać kwiatostanu, ale to pewnie kwestią czasu.

Oczary czarują długo. Wiele lat myślałam o ich zakupie, udało mi się niedrogo kupić w Krzywaczce. Ale taki okaz jak Ty masz, to koszt od 200zł w górę.
Czy Ty nie chcesz lekko przyciąć im końcówki żeby się zagęszczały?
April 10:35, 10 lut 2025

Oczary masz piękne. Ciemierniki zresztą też. Czekam jeszcze na zdjęcie tego orientalnego, wielkiej kępy, którą masz na jakimś podwyższeniu. Zawsze przy nim się ślinię jak przed cukiernią
sylwia_slomc... 12:30, 10 lut 2025

Urszulla napisał(a)

W zeszłym roku Ania przywiozła mi tego ciemiernika cuchnącegona tyle dużego, że się przyjął. Z siewek niestety się nie przyjęły te cuchnące. U Ciebie widzę jak on zaczyna start. U mnie jeszcze nie widać kwiatostanu, ale to pewnie kwestią czasu.

Oczary czarują długo. Wiele lat myślałam o ich zakupie, udało mi się niedrogo kupić w Krzywaczce. Ale taki okaz jak Ty masz, to koszt od 200zł w górę.
Czy Ty nie chcesz lekko przyciąć im końcówki żeby się zagęszczały?

Ula ciemiernik cuchnący z siewki musi trochę podrosnąć nim zakwitnie. Te jasne końcówki pąkowe pojawiają się już późną jesienią i do wiosny hibernują by się obudzić. Przez to chyba tak łatwo przemarza w niesprzyjające zimy. Przynajmniej u mnie się tak zachowuje. Jak tych jasnych czubków nie ma to nie kwitnie w danym sezonie.

Oczary bardzo wolno przyrastają. Nie przycinam końcówek bo z nich będzie kolejny przyrost tak od 5-10 cm w sezonie. W zeszłym roku wycięłam odrost od ziemi bo myślałam, że to dzik z podkładki, a potem ktoś mnie uświadomił, że one w ten sposób przyrastają. One mają taka samą formę jak nasze pospolite leszczyny po wielu latach. Dopiero wtedy musi być spektakl gdy kwitną. I jesienią drugi. Moje kupowane też maluszki, ale jeszcze w czasach gdy ceny były w miarę normalne, choć i wtedy widziało się drogo. U mnie rosną najmniej 5 lat już. Podrosły trochę.
sylwia_slomc... 12:31, 10 lut 2025

April napisał(a)
Oczary masz piękne. Ciemierniki zresztą też. Czekam jeszcze na zdjęcie tego orientalnego, wielkiej kępy, którą masz na jakimś podwyższeniu. Zawsze przy nim się ślinię jak przed cukiernią

Te jeszcze nie kwitną, one najpóźniejsze, choć siewka jednego już kwiatki ma, ale wtulona między belkami, może jej cieplej, albo taka wyrywna.
sylwia_slomc... 19:26, 10 lut 2025

Remontowo, nie za wiele, ale coś...
drobniutkie poprawki i uzupełnienia po usunięciu starej instalacji elektrycznej