Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

daszum 23:03, 10 lut 2025

Sylwia Ty wiesz wszystko
W ubiegłym sezonie mój wysoko szczepiony klon palmowy Tamukeyama dwa razy stracił liście, raz od mrozu, a później te nowe od gradu i do końca sezonu był łysy. Gałązki wyglądają na uschnięte bez pąków. Czy jest szansa, że jeszcze ożyje?
sylwia_slomc... 23:54, 10 lut 2025

Joku napisał(a)

Mam pytanie natury technicznej. Jak wygładzić i czym wygładzić takie nierówności na szpachlowanych ubytkach? Tutaj je chyba widać, powyżej kontaktu.
Mam małą robótkę do wykonania, nie wiem jak się zabrać do tego. Podpowiesz?
Próbowałam papierem ściernym, z marnym efektem.

My to robimy gotową w wiaderku gładzią gipsową. Zaciąga się taką dużą pacą. A potem jak wyschnie papierem ściernym drobniutkim się gładzi.
sylwia_slomc... 23:57, 10 lut 2025

daszum napisał(a)
Sylwia Ty wiesz wszystko
W ubiegłym sezonie mój wysoko szczepiony klon palmowy Tamukeyama dwa razy stracił liście, raz od mrozu, a później te nowe od gradu i do końca sezonu był łysy. Gałązki wyglądają na uschnięte bez pąków. Czy jest szansa, że jeszcze ożyje?

Musisz poczekać do końca maja. Jeśli do tego czasu nie wypuści nic z drugiej miazgi to już po nim. Ale szanse, ze wypuści są całkiem spore.
TAR 09:21, 11 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

My to robimy gotową w wiaderku gładzią gipsową. Zaciąga się taką dużą pacą. A potem jak wyschnie papierem ściernym drobniutkim się gładzi.

Są tez bardzo fajne kostki szlifierskie, wygodne w uzyciu. O różnej gramaturze.
sylwia_slomc... 12:00, 11 lut 2025

TAR napisał(a)

Są tez bardzo fajne kostki szlifierskie, wygodne w uzyciu. O różnej gramaturze.

Są, takiej kostki używaliśmy przy wylewkach
Joku 19:11, 11 lut 2025

Chyba jakąś kostkę kiedyś kupiłam ale za nic w świecie nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie upchnęłam . W domu za dużo miejsc do chowania .
Kordina 19:14, 11 lut 2025

Do drobniejszych używam cekolu, nie lubię gipsu, on chłonie wilgoć a cekol jest suchy. Istnieje też gotowy cekol taka masa szpachlowa np w gramaturze 75 ml dedykowana właśnie drobnym naprawom i nie trzeba kupować dużych gramatur
Joku 19:18, 11 lut 2025

Cenne podpowiedzi, pozwolę sobie skopiować do swojego wątku żeby Sylwii nie śmiecić.

Dziewczyny, dziękuję bardzo .
sylwia_slomc... 19:53, 11 lut 2025

Joku napisał(a)
Chyba jakąś kostkę kiedyś kupiłam ale za nic w świecie nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie upchnęłam . W domu za dużo miejsc do chowania .

Też tak nieraz mam
sylwia_slomc... 19:56, 11 lut 2025

Kordina napisał(a)
Do drobniejszych używam cekolu, nie lubię gipsu, on chłonie wilgoć a cekol jest suchy. Istnieje też gotowy cekol taka masa szpachlowa np w gramaturze 75 ml dedykowana właśnie drobnym naprawom i nie trzeba kupować dużych gramatur

Em mi tu podpowiada, że stosowaliśmy gotową masę szpachlową Mastermas, ale są też z Atlasa, Knaufa. Ona podobno nie jest czysto gipsowa tylko z polimerami. Ja się tak dokładnie na tym nie znam, a Em już spał więc nie miałam jak dopytać.