Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:03, 02 maj 2019

Katkak napisał(a)
Ja pierniczę, nowe oczko już na finiszu??? Niemożliwi jesteście

No prawie jeszcze teren wokół zagospodarować musimyI takie drobne niuanse, których wczoraj unieść nie mogłam umiejscowić trzeba
sylwia_slomc... 09:08, 02 maj 2019

mirkaka napisał(a)

Sylwia, to Wy tam nie mieszkacie? Dojeżdżacie ?
Ja mam rynny na mojej drewutni, wielkość chyba Twojej chatki i zbiorniki dwa po każdej stronie, takie wielkie beczki niebieskie. Bardzo się przydają, łatwo wiadro włożyć i zaczerpnąć wody. Zbiorniki na deszczówkę kupowane w centrach ogrodniczych nie wytrzymywały zimy, nie opróżniałam ich i zawsze pękały

No nie mieszkamy dochodzimy około 1,5km w jedną stronę, większość roślin na własnych plecach zaniesione
Za to jak juz zamieszkamy to nie będzie łyse pole tylko ogród pełen życia już

My myślimy nad zbiornikiem mauzer taki prostokątny z kranem na dole, na paletach albo pustakach podniesiony wyżej to może pod ciśnieniem własnym woda by z węża leciała....Przynajmniej w pobliżu zbiornika. Aga wczoraj widziała jak laliśmy wode do oczka ze studni pompą, jakie marne ciśnienie jest przez te odległości, a oczko jest w miarę na początku dużego ogrodu czyli stosunkowo blisko.
mirkaka 09:36, 02 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

No nie mieszkamy dochodzimy około 1,5km w jedną stronę, większość roślin na własnych plecach zaniesione
Za to jak juz zamieszkamy to nie będzie łyse pole tylko ogród pełen życia już

My myślimy nad zbiornikiem mauzer taki prostokątny z kranem na dole, na paletach albo pustakach podniesiony wyżej to może pod ciśnieniem własnym woda by z węża leciała....Przynajmniej w pobliżu zbiornika. Aga wczoraj widziała jak laliśmy wode do oczka ze studni pompą, jakie marne ciśnienie jest przez te odległości, a oczko jest w miarę na początku dużego ogrodu czyli stosunkowo blisko.

No tym bardziej jesteście wszyscy godni podziwu, 1,5 km codziennie, ale macie zaparcie
Najlepiej gdyby wybudować na samej górze coś z dachem i z niego zbierać deszczówkę, wtedy ciśnienie niepotrzebne, woda sama by leciała w dół
ElzbietaFranka 10:21, 02 maj 2019

U mnie to problem bo pisze dużo na każdym a czas ucieka. Muszę się nauczyć pięknie, ładnie i do widzenia

Nie pada sucho pozdrawiam.
anpi 10:27, 02 maj 2019

Ciągle z podziwu wyjść nie mogę...tyle prac wykonanych,zdjęcia porobione,relacja zdana,jeszcze po wątkach pobiegane ze słówkiem( na które ja już czasami siły nie mam ok. północy...)Ale wiem, że im jest bardziej widać efekty tej pracy to człowiek z większa energią pracuje! A mnie to jeszcze cudze efekty do pracy mobilizują!
AnnaCh 10:34, 02 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki Aniu Ja też podglądam kilkadziesiąt wątków i przez to nie wszezie zagladając zostawiam wpis bo czasu za mało, nawet kiedys myslałam ograniczyć, ale z żadnym nie umiem sie rozstać wszystkie mnie pociągaja, każdy na swój sposób ładny i ciekawy to co sobie przyjemności będę ograniczać
Właśnie mam dokładnie tak samo, czytam wszędzie, ale nie starcza czasu na pisanie, a ograniczenie nie wchodzi w rachubę
AgnieszkaW 11:20, 02 maj 2019

Sylwio, podlewanie to rzeczywiście problem, ale dla pokrzepienia napiszę, że też nie mamy podlewania automatycznego ani studni. Podlewam konewką/wężem tylko wtedy, gdy muszę, rośliny same dają radę, ważny jet też ich dobór do siedliska, ale to przecież wiesz.... Buziaki
BKosimkArt 12:00, 02 maj 2019

Sylwia, dotarł do Ciebie kurier??
sylwia_slomc... 21:17, 02 maj 2019

mirkaka napisał(a)

No tym bardziej jesteście wszyscy godni podziwu, 1,5 km codziennie, ale macie zaparcie
Najlepiej gdyby wybudować na samej górze coś z dachem i z niego zbierać deszczówkę, wtedy ciśnienie niepotrzebne, woda sama by leciała w dół

Może jak skończymy bacówkę to się uda
sylwia_slomc... 21:19, 02 maj 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie to problem bo pisze dużo na każdym a czas ucieka. Muszę się nauczyć pięknie, ładnie i do widzenia

Nie pada sucho pozdrawiam.

O widzisz już sie uczysz Ale miło jak Ktoś ma cos więcej do powiedzenia, albo chce się podzielić doświadczeniami