Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

LIDKA 21:59, 08 wrz 2025

Trzeba stawiać betonowe dwumetrowe płoty, robić swoje i nie patrzeć na sasiadów.
Nie bez powodu mój M powiedział sąsiadowi że nie po to się z bloku wyprowadzał żeby teraz w komunie żyć. Jak coś pukło i stukło i nas to już sąsiad wisiał na siatce i do gadania chętny. Na kawę nie chciał przyjść a zrobić nic nie szło.
Dobrze że tuje ten kawalątek siatki już zarosły.

Szkoda drzew i Twój żal rozumiem. A te zgodę to coś szybko załatwili.

Masz rację z tym tłem zapożyczonym.

Sylwia przepięknie kwitnąca u Ciebie w ogrodzie pora roku i baaaardzo mi się podoba. Zdjęcia oglądam zawsze kilkakrotnie.♥️♥️♥️

Sylwuś nie zrozum mnie źle ale...
Mam ciągle pod górkę w życiu glównie zdrowotnie od długiego czasu i staram się cieszyć z rzeczy małych i pozytywnych. Nie ma się co zadręczać czymś na co i tak wpływu nie ma.
Trzeba przynajmniej próbować.
Magara 22:20, 08 wrz 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Już to nic nie da. Bo granice ustalone zostały blisko 4 lata temu. Tego już nie odkręcę teraz

4 lata??? A co to za termin???

Sylwia, bardzo Ci współczuję. Sama wiem jak to jest wierzyć w krajobraz zapożyczony - lipa, nie bajka, niestety

Nie jestem biegła w tych tematach, ale może warto zawalczyć skoro jakaś ugoda jednak była?
sylwia_slomc... 22:44, 08 wrz 2025

Alija napisał(a)
Sylwia, nie wiem, jak Cię pocieszyć, wiem, że masz akurat doła z powodu tej sytuacji, ale tak to jest w życiu, czasem po prostu trzeba to przyjąć, chociaż wszystko w człowieku się buntuje, ale nic się nie da już zrobić. Pomyśl sobie, że są większe tragedie, a żyć trzeba dalej, głowa do góry, będzie dobrze.
Zdjęcia sierpniowego ogrodu przepiękne, cudnie kwitnące bujne hortensje, wspaniałe dalie, super.
Bardzo mi przykro, że niestety nie mogłam odwiedzić Waszego ogrodu pomimo wcześniejszych planów, trudno siła wyższa, może jeszcze kiedyś mi się uda. Myślałam, że może przyjedziesz razem z dziewczynami do mnie, było bardzo miło i wesoło.
Pozdrawiam serdecznie.

To wszystko wiem Alicjo i rozumiem, ale czuje się oszukana... Bo ja jak się na coś umawiam dotrzymuje słowa i tego samego oczekuję.
Miałam wielka ochotę zobaczyć Wasz ogród, ale mi się Iwonka pochorowała Może jeszcze będzie okazja.
sylwia_slomc... 22:50, 08 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Trzeba stawiać betonowe dwumetrowe płoty, robić swoje i nie patrzeć na sasiadów.
Nie bez powodu mój M powiedział sąsiadowi że nie po to się z bloku wyprowadzał żeby teraz w komunie żyć. Jak coś pukło i stukło i nas to już sąsiad wisiał na siatce i do gadania chętny. Na kawę nie chciał przyjść a zrobić nic nie szło.
Dobrze że tuje ten kawalątek siatki już zarosły.

Szkoda drzew i Twój żal rozumiem. A te zgodę to coś szybko załatwili.

Masz rację z tym tłem zapożyczonym.

Sylwia przepięknie kwitnąca u Ciebie w ogrodzie pora roku i baaaardzo mi się podoba. Zdjęcia oglądam zawsze kilkakrotnie.♥️♥️♥️

Sylwuś nie zrozum mnie źle ale...
Mam ciągle pod górkę w życiu glównie zdrowotnie od długiego czasu i staram się cieszyć z rzeczy małych i pozytywnych. Nie ma się co zadręczać czymś na co i tak wpływu nie ma.
Trzeba przynajmniej próbować.

Lidziu u nas ten rok był bardzo trudnym rokiem Dużo problemów zdrowotnych najbliższej rodziny i przyjaciół. Pogrzeb za pogrzebem. Nawet w jednym dniu dwa. Nie potrzebny mi dodatkowy stres i nerwy, a ta sytuacja całkowicie wytrąca mnie z równowagi. Od 2019 roku albo powodzie, albo trąby, za długo i za dużo na raz. A teraz całe nasze starania by wokół domu było ładnie idą się paść bo mi się kolejne zrujnowane gospodarstwo odsłania. Ogrodzenie mam na maksymalną wysokość słupków. U nas nawet 2 metry nie zasłoni tego bo przez spadek terenu oni są ciut niżej niż my. Drzewa załatwiały sprawę.
sylwia_slomc... 22:53, 08 wrz 2025

Magara napisał(a)

4 lata??? A co to za termin???

Sylwia, bardzo Ci współczuję. Sama wiem jak to jest wierzyć w krajobraz zapożyczony - lipa, nie bajka, niestety

Nie jestem biegła w tych tematach, ale może warto zawalczyć skoro jakaś ugoda jednak była?

Już nie ma o co, drzewa już wycięte Nikt wcześniej nie uprzedził o zamiarze. Jak zaszłam do ogrodu walczyłam o ostatnie. W odpowiedzi usłyszałam, że to dla naszego dobra żeby na dom nie poleciały, że powinnam podziękować....
Ale rowu żeby nas nie topiło dla naszego dobra nie wyczyszczą... szkoda słów.
Magara 23:03, 08 wrz 2025

Sylwia, bardzo, bardzo Ci współczuję i bardzo rozumiem Twoje rozgoryczenie
Sama od dłuższego czasu usiłuję się pogodzić z tym, że to co za płotem nie jest jednak "moim bagnem"...
Trudny temat

sylwia_slomc... 23:11, 08 wrz 2025

Magara napisał(a)
Sylwia, bardzo, bardzo Ci współczuję i bardzo rozumiem Twoje rozgoryczenie
Sama od dłuższego czasu usiłuję się pogodzić z tym, że to co za płotem nie jest jednak "moim bagnem"...
Trudny temat

Gdyby nie to, że pierwotnie te drzewa posadzili w mojej ziemi( wtedy to jeszcze była ziemia babci) i aż do tyczenia granic nikt o tym nie wiedział, że z ogrodzeniem w nasze podwórko weszli 64 cm, a nam z drogą kazali odsunąć się kolejne 20 bo ponoć tam było jeszcze Ich. Że jak Tauron słupy wstawiał to do nas chcieli (sąsiedzi) ten słup wepchać w całości, a potem i tak okazało się, że jest u mnie. Gdyby nie ten słup to bym się o te 64 cm chandryczyła może, przejęła drzewa razem z ogrodzeniem. Ale i tak blokował nam poszerzenie drogi więc odpuściłam i granice wytyczyliśmy w ogrodzeniu i w połowie słupa. Drzewa miały zostać i być bezpieczne. A już ich nie ma.