Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 12:15, 05 wrz 2025

Sylwio - ogród ze stawem cudowny! Czy jest wątek na Ogrodowisku? Znalazłam tylko "Ogród ze stawem-początek", ale to chyba niemożliwe?
sylwia_slomc... 16:03, 05 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Sylwio - ogród ze stawem cudowny! Czy jest wątek na Ogrodowisku? Znalazłam tylko "Ogród ze stawem-początek", ale to chyba niemożliwe?

Nie ten ogród ja pokazuję co jakiś czas gościnnie. Wątku nie ma.
MagdaLenka 12:06, 07 wrz 2025

Sylwia, dziękuję serdecznie za gościnę. Jesteście z Wojtkiem wyjątkowymi ludźmi, wręcz tytanami pracy.
Dobrze było zobaczyć na żywo gabaryty bardziej dojrzałych roślin. Dało mi to do myślenia i chyba jednak zbastuję w kwestii ilości dużych drzew.
Na zdjęciach nie widać jak stroma jest Wasza działka. Wizyta u Was utwierdziła mnie w przekonaniu, że ogrody "niepłaskie" są ciekawsze, choć na pewno stanowią większe wyzwanie organizacyjne.
Wasz dom z kolei jest jak podróż w czasie. Takiej nostalgicznej atmosfery nie czułam od wielu lat. Samo wspomnienie tych wnętrz "z duszą" wzbudza sentyment.
Na pewno będę chciała wprosić się do Was jeszcze nie jeden raz.
sylwia_slomc... 12:17, 07 wrz 2025

MagdaLenka napisał(a)
Sylwia, dziękuję serdecznie za gościnę. Jesteście z Wojtkiem wyjątkowymi ludźmi, wręcz tytanami pracy.
Dobrze było zobaczyć na żywo gabaryty bardziej dojrzałych roślin. Dało mi to do myślenia i chyba jednak zbastuję w kwestii ilości dużych drzew.
Na zdjęciach nie widać jak stroma jest Wasza działka. Wizyta u Was utwierdziła mnie w przekonaniu, że ogrody "niepłaskie" są ciekawsze, choć na pewno stanowią większe wyzwanie organizacyjne.
Wasz dom z kolei jest jak podróż w czasie. Takiej nostalgicznej atmosfery nie czułam od wielu lat. Samo wspomnienie tych wnętrz "z duszą" wzbudza sentyment.
Na pewno będę chciała wprosić się do Was jeszcze nie jeden raz.

Madziu nam było bardzo miło móc poznać Cię w realu. Jesteś niezwykle pozytywną osobą z ogromnym poczuciem humoru. Wszystkie takie Jesteście. Tyle co się wczoraj uśmiałam to chyba nawet przez cały rok nie miałam okazji. Zasze miło Cię będzie gościć
sylwia_slomc... 13:56, 08 wrz 2025

Ledwie minął tydzień od śmierci naszej wiekowej sąsiadki, a już rodzina czyści działkę z drzew do zera, nawet z tych wzdłuż ogrodzenia, które wg ugody przy wytyczaniu granicy miały zostać. Powołali się na zagrożenie dla budynków i Gmina zgodę wydała. Ile jeszcze kłód pod nogi życie dla mnie ma? Po swojej stronie nie mam jak posadzić czegokolwiek celem osłony bo mam wjazd na posesję ciasny. Od strony sąsiada też nie mam jak sadzić bo miejsce jest tylko na chodnik i od razu granica. Za chwile będę miała widoki z dwóch stron na rudery. Masakra. I odsłonę na wiatry wschodnie i zachodnie....
Kordina 14:09, 08 wrz 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ile jeszcze kłód pod nogi życie dla mnie ma? (

Sylwusiu kochana, nie odbieraj tak dramatycznie tej sytuacji, no pewnie, że nie jest po Twojej myśli, ale i nie dramatycznie. Jak człowiek żyje z sąsiadami, to musi się liczyć z tym, że sąsiedzi nie zawsze będą po naszej linii i będą robili na swojej ziemi to co im odpowiada, a nie sąsiadom zza płotu. Nie odbierz tego źle, ale naprawdę często chciałabym mieć tylko takie kłody pod nogami, ale to chyba kwestia doświadczeń życiowych... Ochłoń i rób dalej swoje czego Ci serdecznie życzę...
sylwia_slomc... 14:16, 08 wrz 2025

No nie umiem przejść koło tego obojętnie Bo to sąsiedztwo przez jedną osobę staje się coraz bardziej uciążliwe. Rowu nie pozwoli na ich części pogłębić nie ważne, że nas zamula i topi nie bo nie. Teraz umowy nie dotrzymują. Czasem mam ochotę rzucić tym wszystkim w diabły.
TAR 16:25, 08 wrz 2025

Przywolaj w Gminie umowe ugody a nie wymysly i widzimisie sasiadaow. Zapytaj czy gmina wydajac zgode w ogole byla na posesji czy z automatu.
sylwia_slomc... 18:27, 08 wrz 2025

TAR napisał(a)
Przywolaj w Gminie umowe ugody a nie wymysly i widzimisie sasiadaow. Zapytaj czy gmina wydajac zgode w ogole byla na posesji czy z automatu.

Już byłam w Gminie Panią wydająca decyzje znam- była na posesji. Drzewa wysokie blisko budynków( bo działki wąskie) zgodę wydała. Złożyli uzasadnienie, że zagrożenie dla budynków stwarzały. Chyba by trąba musiała przejść żeby tak było bo właśnie budynkami były osłonięte. Drzewa zdrowe nie stare ze 20 lat miały. Korzenie pod fundamentem ogrodzeniowym i naszą drogą czyli umocowane dobrze. Poza tym zawsze mogli skrócić od góry jeśli o wysokość chodziło( osobiście nie lubię jak ktoś w ten sposób drzewa iglaste kaleczy, ale lepsze takie niż żadne. O Ugodzie nie wiedziała, a Oni powołali się na jedyny punkt dopuszczający wycinkę. Nie ważne, że gniazda w nich były, bo trudno je było z ziemi wypatrzyć.

Apel do wszystkich którzy teraz będą zakładać swój ogród:
Tłem zapożyczonym wcale się nie kierować przy obsadzaniu bo ono znika z czasem. Wszystkie ładne widoki mogą kiedyś zniknąć bo ktoś coś wybuduje lub wytnie.
Punkt z tłem zapożyczonym do ogrodu u wszystkich projektantów oficjalnie wygwizduję

cieszę się, że tej zasady się trzymałam sadząc duży ogród. Mam swoje własne tło. W podwórku nie miałam takiej możliwości bo ono było wcześniej częściowo obsadzone bez składu i ładu przez babcię, a i zabudowania są jak są, też nie ja je budowałam, remontowałam tylko.
TAR 19:07, 08 wrz 2025

Sylwia mozesz jeszcze im wypowiedziec umowe ugody z powodu nie wywiazania sie lub domagac sie zadoscuczynienia. Nie wiem jaka to byla ugoda. Ale takich ludzi powinno zabolec jesli jest opcja.

Ja mam tlo zapozyczone niemniej sadze ile sie da i zostawilam ile sie da drzew u siebie na dzialce. Od bajora raczej budowy nie bedzie ale juz z dwoch stron pod budowy malusich domkow wykarczowali wszystkie drzewa. A teraz na forum osiedlowym pisza jak im wieje. I dobrze,niech leje i wieje. Za tumanizm sie placi