Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

TAR 15:46, 02 wrz 2025

Ja wlasnie znalazlam martwa wiewiorke na ogrodzie. Wyglada na otruta. Sasiedzi wokol tez wykladaja trutki na slimaki i na myszy. Wiewiorka jak to ruda lata po ogrodach pewnie dorwala i wrocila do siebie. Miala zaraz za ogrodzeniem przy bajorku dziuple. Az sie poryczalam z tej niemocy i glupoty ludzkiej. Miesiac temu mialam pokot pszczol. Ktos zrobil dzien wczesniej oprysk i po nocy pszczoly padle lezaly. A jest kawalek dalej gniazdo dzikich lesnych.
A mi sie az slabo robi jak to widze.

Wiesz, gdzie jest najwiecej zatrutych jezy? Na dzialkach ROD. I masz racje tam sypia trutke na spodeczki i didatkowo rozsypuja w krzakach. Dlatego koty tez choruja i inne przychodzace na jedzenie.
Ale i w ogrodach tez sypia na potege.
Ja przyznaje, ze kupilam ten srodek niby nie trujacy ale nie mialam odwagi sypac i slimaki recznie zbieram nadal.

Mysliwego tez bym pogonila i jeszcze psami poszczula. Niech sobie te kukurydze sam zezre.

sylwia_slomc... 20:44, 02 wrz 2025

TAR napisał(a)
Ja wlasnie znalazlam martwa wiewiorke na ogrodzie. Wyglada na otruta. Sasiedzi wokol tez wykladaja trutki na slimaki i na myszy. Wiewiorka jak to ruda lata po ogrodach pewnie dorwala i wrocila do siebie. Miala zaraz za ogrodzeniem przy bajorku dziuple. Az sie poryczalam z tej niemocy i glupoty ludzkiej. Miesiac temu mialam pokot pszczol. Ktos zrobil dzien wczesniej oprysk i po nocy pszczoly padle lezaly. A jest kawalek dalej gniazdo dzikich lesnych.
A mi sie az slabo robi jak to widze.

Wiesz, gdzie jest najwiecej zatrutych jezy? Na dzialkach ROD. I masz racje tam sypia trutke na spodeczki i didatkowo rozsypuja w krzakach. Dlatego koty tez choruja i inne przychodzace na jedzenie.
Ale i w ogrodach tez sypia na potege.
Ja przyznaje, ze kupilam ten srodek niby nie trujacy ale nie mialam odwagi sypac i slimaki recznie zbieram nadal.

Mysliwego tez bym pogonila i jeszcze psami poszczula. Niech sobie te kukurydze sam zezre.

Dokładnie zwłaszcza, ze mnie przez te monokulturowe nasadzenia kukurydzy topią powodzie. To uprawy na płaski teren nie na zbocza i pagórki
Też bym się popłakała jak bym znalazła martwą wiewiórkę. Mam nadzieję, że w dziupli młodych nie miała... nie dasz rady sprawdzić?
Z pszczołami to i u nas podobnie jest. W pobliżu jest pasieka. Przylatują do mnie już w lutym jak jest ciepło na ciemierniki potem krokusy, a jesienią na sam koniec w astrach aż bzyczy. Ale jak jeden z drugim opryska w samo południe pole to jak do mnie dolecą padają na kwiatkach. Serce się kroi. To żywicielki całej planety są.
TAR 21:31, 02 wrz 2025

Nie bylo mlodych w dziupelku, na szczescie. A u ciebie co roku w tym miejscu kukurydza? Przeciez to tak wyjalawia pole ze szok. U nas w okolicy stosuja zamienne nasiewania, rok ziemniaki, rok rzepak, rok kukurydza, kolejny rok cos innego, pomiedzy uprawami sieja poplony i obornik rozrzucaja
Gosialuk 10:02, 03 wrz 2025

Remont do przodu cały czas. Przy okazji zwierzaki uratowane.
Niestety nie każdy myśli w ten sposób co wy.
sylwia_slomc... 13:22, 03 wrz 2025

TAR napisał(a)
Nie bylo mlodych w dziupelku, na szczescie. A u ciebie co roku w tym miejscu kukurydza? Przeciez to tak wyjalawia pole ze szok. U nas w okolicy stosuja zamienne nasiewania, rok ziemniaki, rok rzepak, rok kukurydza, kolejny rok cos innego, pomiedzy uprawami sieja poplony i obornik rozrzucaja

U nas po pięć lat kukurydza na jednym polu rośnie, a teraz wszystkie pola wokół jeden poddzierżawił i kukurydzą obsiał. Masakra. Na tych polach na których kukurydza rośnie 5 rok częściowo już łyse pole, albo o połowę niższa i żółte liście. Nawozy sztuczne sieją, o oborniku te pola to już koło 25 lat nie słyszały. Tylko na jednym polu rok temu obornik koński leżakował. Turkuci teraz od groma wokół. Tu gdzie bliżej domów to tunele foliowe z papryką, fasolką, kapustą, cukinią. Też rok w rok praktycznie to samo. I oprysków co niemiara. U nas z jednego pola trzy razy w sezonie plony zbierają. Zaczynają sałatą, botwinką i młodą kapustą, a pekinką kończą. Poplon sieje tylko jedna osoba po sąsiedzku i plon zbiera jeden raz. Reszta leci masówką.
sylwia_slomc... 13:23, 03 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Remont do przodu cały czas. Przy okazji zwierzaki uratowane.
Niestety nie każdy myśli w ten sposób co wy.

Działamy Gosia ile możemy
ewsyg 23:11, 03 wrz 2025

Sylwia, podziwiam waszą pracowitość. Smutne to, co piszecie o otrutych zwierzętach.
anpi 23:52, 03 wrz 2025

Powiem Ci Sylwia, takiego urlopu Ci nie zazdroszczę, ale z drugiej strony fajnie, że sporo udało Wam się zrobić i remont posuwa się do przodu! Ale To ciężka fizyczna praca przy tych wszystkich wykopach, zasypywaniach, jeszcze odmulaniach rowu i nie tylko..., więc podziw!
I jeszcze zawsze jakich podopiecznych Wam przybywa!Jeżyki urocze
Ogród bujnie rośnie! Mimo, że staram się na bieżąco zaglądać lub nadrabiać to na pewno jest nie do poznania na żywo od czasu kiedy w nim byłam... ile to lat? Aż muszę sprawdzić po fotkach
sylwia_slomc... 16:57, 04 wrz 2025

ewsyg napisał(a)
Sylwia, podziwiam waszą pracowitość. Smutne to, co piszecie o otrutych zwierzętach.

Od zawsze człowiek zwierzynie odbiera miejsce do życia. Jesteśmy jedynym gatunkiem na ziemi, który tak zawłaszcza zasoby planety i tak bardzo ją niszczy.
sylwia_slomc... 17:01, 04 wrz 2025

anpi napisał(a)
Powiem Ci Sylwia, takiego urlopu Ci nie zazdroszczę, ale z drugiej strony fajnie, że sporo udało Wam się zrobić i remont posuwa się do przodu! Ale To ciężka fizyczna praca przy tych wszystkich wykopach, zasypywaniach, jeszcze odmulaniach rowu i nie tylko..., więc podziw!
I jeszcze zawsze jakich podopiecznych Wam przybywa!Jeżyki urocze
Ogród bujnie rośnie! Mimo, że staram się na bieżąco zaglądać lub nadrabiać to na pewno jest nie do poznania na żywo od czasu kiedy w nim byłam... ile to lat? Aż muszę sprawdzić po fotkach

Aniu drzewa przez ten czas porosły, ogród zarósł. To już jakby zupełnie inne miejsce jest
Jak tak pomyślę to my od blisko 30 lat stale coś budujemy, murujemy, malujemy przekopujemy....
Bo najpierw było wykańczanie domu i ogrodu tu gdzie mieszkamy, a potem już tam gdzie teraz mamy ogród. Wszystkie budynki gospodarcze i chodniki już my remontowaliśmy, teraz przyszedł czas na dom.