Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Joku 18:31, 23 paź 2025

Miałam świdośliwę kilka lat w pojemniku, rosła zdecydowanie wolniej niż te posadzone prosto do ziemi, mam porównanie bo chyba ze 3 lata temu wysadziłam ją z donicy. Owoce były ale ze względu na niezbyt duże rozmiary krzewu szkód nie robiły. Łatwo ją ciąć, dobrze to znosi. I ładnie się zagęszcza.
Ulina 19:07, 23 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyjechało starsze "dziecię" do pomocy

w deszczu przestawialiśmy tymczasowo stare ogrodzenie już w naszą granicę

tyle mam miejsca między chodnikiem, a siatką co ice dance rosną, a jeszcze nie ma fundamentu pod właściwe ogrodzenie. I pod spodem rura od gazu idzie. Więc żadnego drzewa się nie posadzi.

tu lepiej widać

Sylwio! Św8etna przestrzeń, super te schodki ja bym po obu stronach schodków dała proso northwind, moźe na zmianę z jakimś małym na pniu ozdobnikiem (trzmielina na pniu itp)
Taka szybka wizja mi się nasunęła
Judith 19:30, 23 paź 2025

Sylwia, a gdyby tak zlikwidować tu kostkę i w jej miejsce posadzić zasłaniacze...?
sylwia_slomc... 20:14, 23 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

W takim razie lepszy byłby jakiś krzew prowadzony w formie drzewka. Np. kalina. Mrokasia ma taką przy altanie. Ostatnio wstawiła zdjęcia. Zerknij, jak pięknie się przebarwia. Krzew na pewno urośnie dużo szybciej niż drzewo.

Myślałam o kalinie koralowej bo chyba tylko taka te przeciągi by przetrwała zimą w donicy. I ona szybko rośnie u nas.....może. Wezmę pod uwagę
sylwia_slomc... 20:16, 23 paź 2025

tuAnna napisał(a)
A możne cyprysik. Szybko rośnie.

Raczej nie iglaczek chyba.....a może iglaczek zimą by zasłonił też. Tylko iglaki które mam w donicach słabo się mają po dłuższym czasie.
sylwia_slomc... 20:17, 23 paź 2025

TAR napisał(a)
O ile nie musi byc kwitnacy to takie warunki spelni na pewno jalowiec kolumnowy. Ale one nie sa popularne

Wiem, ale koloru tez nie zmieni, a chyba chciałabym jakiś kolor jednak obok tych tui w przyszłości.
sylwia_slomc... 20:18, 23 paź 2025

Joku napisał(a)
Miałam świdośliwę kilka lat w pojemniku, rosła zdecydowanie wolniej niż te posadzone prosto do ziemi, mam porównanie bo chyba ze 3 lata temu wysadziłam ją z donicy. Owoce były ale ze względu na niezbyt duże rozmiary krzewu szkód nie robiły. Łatwo ją ciąć, dobrze to znosi. I ładnie się zagęszcza.

Ok, te informacje cenne, więc biorę ją pod uwagę w takim razie.
sylwia_slomc... 20:21, 23 paź 2025

Ulina napisał(a)

Sylwio! Św8etna przestrzeń, super te schodki ja bym po obu stronach schodków dała proso northwind, moźe na zmianę z jakimś małym na pniu ozdobnikiem (trzmielina na pniu itp)
Taka szybka wizja mi się nasunęła

Ula nie da rady bo po stronie budynku kostka jeszcze będzie dołożona. To jest chodnik do furtki w przyszłości. Robiliśmy drenaż i docieplenie z izolacją fundamentów dlatego zdejmowaliśmy kostkę. Ice dancy raczej tam zostaną , bo dobrze rosną i już się rozrosły po całości, a roboty z nimi nie ma. I tak ucierpią jak będziemy fundament ogrodzeniowy robili i ogrodzenie w przyszłości.
sylwia_slomc... 20:24, 23 paź 2025

Judith napisał(a)
Sylwia, a gdyby tak zlikwidować tu kostkę i w jej miejsce posadzić zasłaniacze...?

Nie da rady bo to będzie wejście do domu od furtki, do tego idzie tam ziemią rura od gazu więc nie wolno sadzić nic wysokiego głęboko się korzeniącego. Gdyby tak nie było to pewnie byśmy furtkę przenieśli w inne miejsce, ale to rozwiązanie jest nad rurą jest optymalne tak myślę.