Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ewsyg 17:24, 23 sty 2026

Ja dokarmiam. U mnie gołębie wchodzą do karmnika. Daje łuskany słonecznik.
sylwia_slomc... 10:28, 24 sty 2026

ewsyg napisał(a)
Ja dokarmiam. U mnie gołębie wchodzą do karmnika. Daje łuskany słonecznik.

Znaczy, ze karmnik masz dużych rozmiarów skoro gołąb się w nim mieści. My na tych większych karmnikach mamy dodatkowe poprzeczki wokół, żeby drapieżnikom było trudniej zaatakować ptaszka w samym karmniku. Gołąb się przez taką poprzeczkę nie mieści.
Kordina 10:53, 24 sty 2026

Gołąb też"człowiek" jak i każdy inny drapieżnik musi jakoś przetrwać zimę. Nie rozumiem podziału
sylwia_slomc... 11:04, 24 sty 2026

Kordina napisał(a)
Gołąb też"człowiek" jak i każdy inny drapieżnik musi jakoś przetrwać zimę. Nie rozumiem podziału

Nie ma podziału gołębiom sypie na glebę. Chodzi o to, ze gdy gołąb zajmie karmnik mniejsze ptaszki nie mają odwagi sięgnąć po pokarm. A co do drapieżników owszem też musza jeść by przetrwać, ale jeśli karmnik będzie źle urządzony to przez zimę wyłapią całe ptactwo które do niego przylatuje, a w dokarmianiu drobnicy raczej nie chodzi o to by stało się pokarmem dla drapieżników, tylko by ułatwić im przetrwanie trudnego okresu zimy.
Kordina 11:12, 24 sty 2026

Jeszcze trzeba pamiętać o piciu dla zwierząt, bo nie mają chyba ze 2 miesiące dostępu do wody.Jeśli chodzi o pożywienie to w naturze znajdą z łatwością owoce, suszki, ale nie wodę. U mnie jeden kot to mlekopij ale reszta pije tylko wodę. Jak podałam lekko ciepłą, to wypił bez odrywania się od miski całość. Zawsze podgrzewam przed.
sylwia_slomc... 18:16, 24 sty 2026

To prawda i w przypadku ptactwa jest to ważne gdy chwyci mróz, a nie ma śniegu. Jak jest śnieg to obserwując moje kury problem jest mniejszy bo śnieg to woda. Zawsze gdy są mrozy, a jest śnieg do kurnika prócz wody w poidło daj pojemniku śnieg. Jak woda zamarznie kury śnieg wydziobują. Śmiesznie to wygląda bo one wiedzą, że to woda i łapią go w dziób jak pokarm ale połykają jak przy piciu wody. Skoro kura potrafi to pewnie dzika zwierzyna i dzikie ptactwo również. Poważny problem pojawia się dopiero gdy śniegu brak.
daszum 20:57, 25 sty 2026

Zimy nie lubię, śniegu nie lubię.
U nas nie ma śniegu, aż nie mogę uwierzyć, że u Was jest go tak dużo.
Ptaków nie dokarmiam, więc się nie wypowiem.
sylwia_slomc... 12:57, 27 sty 2026

Trzymajcie kciuki bo Gmina podbiera rów. Oby tym razem wszyscy właściciele wyrazili zgodę.
Juzia 17:14, 27 sty 2026

Czymam Sylwuś!
hankaandrus_44 18:15, 27 sty 2026

Życzę udanego przekopu, i żeby na całej długości było porządnie zrównane po obrzeżach.
Sąsiedzkiego wsparcia również życzę.