Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 21:21, 31 sty 2026

Powiedziałabym, że zrobiło się jakby rycersko (gwoździki widzę, widzę gwoździki) teraz czas na zbroję dla emusia
sylwia_slomc... 22:10, 31 sty 2026

Kordina napisał(a)
Powiedziałabym, że zrobiło się jakby rycersko (gwoździki widzę, widzę gwoździki) teraz czas na zbroję dla emusia

Ha ha ha
daszum 23:01, 31 sty 2026

Sylwia u nas wszystkie rowy melioracyjne należą do Gminy i administruje nimi spółka wodna.
W głowie mi się nie mieści, że można nie wyrazić zgody na pogłębienie rowu, to powinien być administracyjny nakaz, żeby udostępnić teren.
U mnie przez środek podwórka idzie zarurowany rów i jeśli będzie trzeba to poświęcę trójkącik frontowy dla dobra ogółu
LIDKA 01:42, 01 lut 2026

Sylwia aż żal że nie mieszkasz i nie pijesz pierwszej porannej kawy w tej kuchni. Śliczna jest.

Z rolnikami to może i racja. Kilka lat pogoda była łaskawa i się przyzwyczaili do szybkich nasadzeń.

Teraz warzywa dostępne cały rok a my zapomnieliśmy już co to nowalijki.
sylwia_slomc... 11:09, 01 lut 2026

daszum napisał(a)
Sylwia u nas wszystkie rowy melioracyjne należą do Gminy i administruje nimi spółka wodna.
W głowie mi się nie mieści, że można nie wyrazić zgody na pogłębienie rowu, to powinien być administracyjny nakaz, żeby udostępnić teren.
U mnie przez środek podwórka idzie zarurowany rów i jeśli będzie trzeba to poświęcę trójkącik frontowy dla dobra ogółu

No ja też tego nie rozumiem, ale u nas jest tak z tym rowem , ze każdy kawałek przynależy do kolejnej działki i właściciel działki jest właścicielem rowu. Niby jest obowiązek utrzymywania drożności, a le nikt go nie przestrzega, A jak już się uda, ze Gmina podejmuje się tego zadania na koszt Gminy to niestety nie wszyscy wyrażają zgodę na wykonanie prac. Mimo, że rów idzie głównie polami ornymi, a prace są wykonywane już po zbiorach. Mam żal w sercu i wrażenie, ze jedynie ja zabiegam o ta drożność mimo, że topi wielu.
sylwia_slomc... 11:11, 01 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Sylwia aż żal że nie mieszkasz i nie pijesz pierwszej porannej kawy w tej kuchni. Śliczna jest.

Z rolnikami to może i racja. Kilka lat pogoda była łaskawa i się przyzwyczaili do szybkich nasadzeń.

Teraz warzywa dostępne cały rok a my zapomnieliśmy już co to nowalijki.

Może kiedyś doczekam takiego dnia. Choć biorąc pod uwagę, że na razie nadal opieka nad babcią, a rodzice już weszli w wiek podeszły to może i tak być, ze gdy babci braknie trzeba się będzie Nimi zająć i zostać tu gdzie mieszkamy. Bo mieszkamy nad Nimi.
Gosialuk 14:52, 01 lut 2026

Może uda się z rowem w tym roku zrobić porządek. Dziwi mnie, że są takie osoby, które nie rozumieją, że to dla dobra wszystkich. Przecież nawet przy tym rowie nie mają niczego posadzonego, co prace koparki mogłyby zniszczyć. Ale to temat rzeka.
Kuchnia nabrała rustykalnego charakteru.
sylwia_slomc... 10:59, 02 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Może uda się z rowem w tym roku zrobić porządek. Dziwi mnie, że są takie osoby, które nie rozumieją, że to dla dobra wszystkich. Przecież nawet przy tym rowie nie mają niczego posadzonego, co prace koparki mogłyby zniszczyć. Ale to temat rzeka.
Kuchnia nabrała rustykalnego charakteru.

Gosia no trudny temat z tamtejszymi sąsiadami. Ja też tego nie rozumiem...
Rumianka 13:13, 03 lut 2026

Kuchnia nabiera prawdziwego sznytu, jesteście bardzo zdolni, że samodzielną praca potraficie wyczarować takie pięknosci. Brawo!!!
Ulina 14:42, 03 lut 2026

Ciekawe co babcia powiedziałaby na tą kuchnię, czy ona ma na tyle świadomości żeby zdjęcia obejrzeć?