Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 00:48, 30 sty 2026

Aha, to chociaż dobrze, że wieczorem, ale za to mieliście przedsmak zdobycia Antarktydy
sylwia_slomc... 13:25, 30 sty 2026

Kordina napisał(a)
Aha, to chociaż dobrze, że wieczorem, ale za to mieliście przedsmak zdobycia Antarktydy

Poniekąd
TAR 19:35, 30 sty 2026

Tez mam juz dosc zimy. Mecze sie przeokrutnie.
My wynajelismy z sasiadami koparke i nam udroznila droge. Nie kosztowalo majatku a porzadnie nas odkopal. Mezowy kregoslup plus ewentualne przeziebienie przez odsniezanie lopatami byly tego warte Napadalo podobnie.
daszum 21:41, 30 sty 2026

Mieszkam 20 m od drogi powiatowej (główna ulica we wsi), która nigdy nie jest odśnieżana, ani posypywana. Najgorsze jest to, że nikt nie dba o przejazd kolejowy na tej drodze, czasami jest tak ślisko, że trudno zahamować
Pewnie się ockną jak dojdzie do jakiejś tragedii.
sylwia_slomc... 23:40, 30 sty 2026

U nas dzisiaj zrobiła się szklanka. Pokropiło i zamarzło na asfalcie lód.
violka171 14:53, 31 sty 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas dzisiaj zrobiła się szklanka. Pokropiło i zamarzło na asfalcie lód.

Sylwuś u nas tak od początku tygodnia jest. Dwa dni nie było lekcji w szkołach ,tramwaje stały i autobusy lecz szklanka dalej jest i -10 stopni,a odczuwalna -16,jest poprostu dramat, chodniki porażka.
Paskudna ta zima, buziole.
sylwia_slomc... 18:11, 31 sty 2026

violka171 napisał(a)

Sylwuś u nas tak od początku tygodnia jest. Dwa dni nie było lekcji w szkołach ,tramwaje stały i autobusy lecz szklanka dalej jest i -10 stopni,a odczuwalna -16,jest poprostu dramat, chodniki porażka.
Paskudna ta zima, buziole.

Violu kilka najbliższych dni ma być jeszcze trudniejsze bo będą silne mrozy i wiatr. I to Na północy właśnie największe mrozy mają być. Wróciła zima prawdziwa jak dawniej. Ale nasi rolnicy mają problem bo w cieplarniach i szklarniach maja już kapustę do wysadzania z paletek do tuneli foliowych i tunele założone mają, ale cóż z tego jak mróz ziemię skuł i nie puszcza. W tunelach też zamarzło na kość. Nie jednemu rolnikowi, który całą zimę w szklarni dla tych siewek kapusty dzień i noc palił w piecu przyjdzie je wyrzucić jak nie zdąży wysadzić nim się poprzewracają. A to są tysiące sztuk u jednego rolnika, a takich jest wielu....
violka171 18:52, 31 sty 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Violu kilka najbliższych dni ma być jeszcze trudniejsze bo będą silne mrozy i wiatr. I to Na północy właśnie największe mrozy mają być. Wróciła zima prawdziwa jak dawniej. Ale nasi rolnicy mają problem bo w cieplarniach i szklarniach maja już kapustę do wysadzania z paletek do tuneli foliowych i tunele założone mają, ale cóż z tego jak mróz ziemię skuł i nie puszcza. W tunelach też zamarzło na kość. Nie jednemu rolnikowi, który całą zimę w szklarni dla tych siewek kapusty dzień i noc palił w piecu przyjdzie je wyrzucić jak nie zdąży wysadzić nim się poprzewracają. A to są tysiące sztuk u jednego rolnika, a takich jest wielu....

Wiem Sylwuś Wiem jak to działa, no jest to smutne bardzo i psychicznie wykańczające ,bo to dorobek na cały rok przetrwania bez mała. U nas przyszły tydzień ma być jeszcze gorszy.
hankaandrus_44 19:03, 31 sty 2026

Sylwuś, jak prace przy rowie? Trwają? Kibicuję, żeby nie przestawały. Bo potem może nie być możliwości dostać się do kolejki. Wspieram duchowo.
sylwia_slomc... 19:43, 31 sty 2026

violka171 napisał(a)

Wiem Sylwuś Wiem jak to działa, no jest to smutne bardzo i psychicznie wykańczające ,bo to dorobek na cały rok przetrwania bez mała. U nas przyszły tydzień ma być jeszcze gorszy.

Boją się, że będą liczyć straty, trudno Im się dziwić. Ale trochę winni sami. Bo dawniej zima była zimą i ziemia odpoczywała, a teraz gdyby mogli sadziliby cały rok. Pogoń za kasą.